Public Tanju Varlıklı
Регион

ПОМПЕО ЗВАО САРАЈЕВО: Тиче се ЧЛАНСТВА У НАТО – ево шта је МАП, којим Алијанса УВЛАЧИ БиХ у своје редове

Државни секретар САД Мајкл Помпео позвао је трочлано Председништво БиХ да прихвати Национални годишњи програм сарадње са НАТО-ом, истичући да не постоји разлог за забринутост да би то могло имати утицаја на односе са суседима јер, како је указао, и Србија, иако није чланица НАТО, има значајну сарадњу с Алијансом.

Помпео је, како је јавила БХРТ, позвао чланове Председништва Босне и Херцеговине да прихвате Национални годишњи програм, а који је НАТО омогућио недавном одлуком о Акционом плана за чланство БиХ у НАТО (МАП).

КРВАВА ТУЧА У ЦЕНТРУ ЗАЈЕЧАРА: Познаника избо ножем због дуга, лекари се боре за његов живот!

Он је навео да је приближавање Босне и Херцеговине НАТО-у „јасно наглашено у актуелној Стратегији спољне политике БиХ и да разуме да постоји забринутост унутар Председништва БиХ да би већи степен сарадње са Алијансом могао имати утицаја на односе са суседима“.

Указао је и да Србија, иако није чланица НАТО, има значајну сарадњу с Алијансом, укључујући заједничке вежбе са циљем повећања степена интероперабилности између војске Србије и чланица НАТО, те да зато нема разлога да БиХ не успостави сличне односе са Северноатланским савезом.

ПРВИ СВЕТАЦ КОЈИ ЈЕ СТРАДАО ЗА ХРИСТА Сутра славимо трећи дан Божића и Светог Стефана: Обавезно се чувајте ВЕТРА, ево и зашто!

Помпео је, у писму упућеном Председништву БиХ, одао признање Комисији за НАТО интеграције која је израдила нацрт Националног годишњег програма и позвао трочланог шефа државе да га проследи Бриселу што је пре могуће.

– Тај потез неће предодредити будуће чланство у НАТО, али ће имати позитиван утицај на трансформацију и модернизацију Оружаних снага. Овим кораком ће се, такође, побољшати безбедност у БиХ и ојачати процес реформи који је већ део настојања да БиХ добије статус кандидата у преговорима са ЕУ. Због тога вас позивам да наставите активности које су подузимале претходне власти БиХ и искористите предности процеса усвајања Националног годишњег програма – навео је Помпео.

ХУЛИГАНИ ПЛАЋЕНИ ДА ЗА БОЖИЋ МАЛТРЕТИРАЈУ СРБЕ: Полиција трага за албанским екстремистом са Миријева!

На крају је навео да је БиХ од стратешког значаја за регионалну стабилност и да САД желе већи степен сарадње са БиХ.

БиХ је недавно добила зелено светло за активацију МАП, што не значи аутоматски и чланство у НАТО.

Бившем команданту ОВК изненада ПОЗЛИЛО пред одлазак у Хаг!

Министри спољних послова НАТО-а одобрили су 5. децембра први Годишњи национални програм чиме је БиХ добила понуду за Акциони план за чланство у НАТО.

МАП представља програм помоћи, практицне подршке и консултација намењен припремама земаља за чланство у НАТО. Реформе и припреме укључују пет области: Политичку и економску, одбрамбену и војну, финансијску, безбедносну и правна питања.

УПОЗОРЕЊЕ! ЛЕДЕНА КИША ОКОВАЋЕ СРБИЈУ! Стиже ноћас и ево у којим деловима прво почиње да пада! ПУТЕВИ ЋЕ БИТИ КАО СТАКЛО, ПАЖЉИВО ВОЗИТЕ!

Оставите коментар