Европа

Пољски град у борби за очување спомен-тенкова Црвене армије

Не мире се сви у Пољској са новим законима којим се из јавног простора истерује захвалност Црвеној армији за ослобођење од нациста.

Власти града Дравско Поморскје на северу Пољске трагају за решењем како да њихова два тенка Т-34 који 70 година стоје на једној од улица као споменик војницима Црвене армије који су погинули ослобађајући ту област у Померанији крајем Другог светског рата, не постану „жртве“ пољског „рата“ против совјетских споменика и Закона о „декомунизацији“ јавног простора.

„Ти тенкови су симбол града. Људи су за њих везани, то је омиљено место сусрета. Питали смо Институт памћења народа да ли можемо да их оставимо, а скинули бисмо само комунистичке симболе – црвену звезду, срп и чекић, и поставили бисмо их на ново постоље“, рекао је заменик градоначелника Марек Тобишевски пољској телевизији ТВН24.

Институт који се бави истрагом и документацијом злочина два тоталитарна режима – нацистичког и комунистичког над Пољацима, у овом случају је био неумољив и саопштио да то уклањање симбола с тенкова неће бити довољно, и да, по Закону о „декомунизацији“ јавног простора од 22. јула ове године, из којег су изузета само совјетска и руска војна гробља, гробови војника и споменици на њима, локалне власти имају рок до октобра да уклоне тенкове.

„Моји родитељи су се сретали код та два тенка, ја сам се ту играо као дете, и желим да се ту играју и моја деца. Против тога сам да се тенкови уклоне“, рекао је репортерима ТВН24 један од житеља Дравска Поморскја. Вјеслав Пјотровски, локални историчар, упозорио је на апсурд: посаду једног од та два тенка чинили су искључиво Пољаци, док су у другом били црвеноармејци.

Институт памћења народа запретио је да ће граду наплатити трошкове ако сам не уклони тенкове и не пошаље их у Музеј оружја.

По закону конзервативних власти Пољске, до 22. октобра с улица и тргова мора да „нестане“ 250 од око 500 споменика захвалности Црвеној армији чијих је 600.000 војника погинуло током ослобођања Пољске од нациста. Међу тим споменицима су и совјетски тенкови у многим пољским градовима које њихови житељи не желе да уклањају. У мести Гливице, у Шлезији, на југозападу Пољске, градске власти су уз здушну подршку мештана успеле да се изборе да такав споменик ипак остане, јер су га прогласиле једноставно само за „градски тенк“.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

АМЕРИКА У ПАНИЦИ: Нова севернокорејска ракета може да погоди Њујорк! (ВИДЕО)

НА „ЕКО“ ПУМПАМА КРАДУ ГОРИВО: Потрошачу украли 14,9 литара дизела

СКАНДАЛОЗНО: Ножем унаказио жену, а суд га послао кући! (ФОТО)

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue