ВИДЕО Европа Свет

Пољаци телима бране последњу европску прашуму (ВИДЕО)

Активисти за заштиту људских права попели су се на дрвеће у древној пољској Бјаловјешкој шуми и блокирали су машине да би спречили, како тврде, нелегалну сечу коју је одобрила Влада.

Они оптужују Варшаву да игнорише налоге Европске уније да се заштити једна од последњих европских шума.

„Активисти из свих крајева Европе дошли су да протестују због уништења нашег заједничког наслеђа и да захтевају њену заштиту“, изјавио је представник „Гринписа“ Роберт Циглицки, пренео је Ројтерс.

Та последња европска прашума, која се налази на листи Светске баштине Унеска, предмет је жестоког политичког спора због сече коју је наложила владајућа конзервативна странка Право и правда.

Активисти за заштиту животне околине и Европска унија противе се сечи, док Влада Пољске тврди да је то неопходно како би се изборили са најездом инсеката штеточина.

Пољска је крајем јула саопштила да ће наставити са сечом шуме, упркос наредби Европског суда правде да то прекине.

Европски суд правде је претходно наредио Пољској да обустави сечу древне шуме до коначне пресуде у спору са ЕУ.

Владајућа странка у Пољској је дозволила да се повећа сеча у тој шуми, која се налази са обе стане пољско-белоруске границе, а као разлог је навела борбу против најезде инсеката „поткорњака“.

Еколози, ипак, сматрају да је то изговор како би се повећала експлоатација дрвета због профита и тврде да власти хоће да посеку не само заражена стабла, већ и здрава, од којих су нека стара и 100 година.

Уместо њих, биће засађено младо дрвеће.

Противници сече страхују да ће та шума, сложени екосистем у којем живе бизони, детлићи и многе друге врсте, бити претворена у нешто што ће заправо бити плантажа дрвећа.

Извор:rs.sputniknews.com

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОГЛЕДАЈТЕ: Овако је нападач поставио бомбу на Врачару (ВИДЕО)

Курти: Дијалог Београда и Приштине је мртав

Аутномни женски центар тражи од Брнабићеве скандалозан закон

Оставите коментар