Извор: mup.gov.rs
Друштво Србија

Полицајци не смеју да обезбеђују сплавове

Непостојање правилника који прецизно дефинише забрањене приватне послове за припаднике МУП-а омогућава злоупотребе.

Полицајцима је законом забрањено да у слободно време обављају послове који су неспојиви са службеним дужностима, односно који могу изазвати сукоб интереса или утицати на непристрасност у раду. Припадници МУП-а не могу да обезбеђују сплавове, да поседују агенције, фирме, кафане, да приватно раде детективске послове…

С друге стране, чуварима реда и закона је дозвољено да се, на пример, баве воћарством, сточарством, музиком, да гаје пчеле… и да од тих делатности додатно зарађују. Ово су наша незванична сазнања из МУП-а и слободно тумачење закона јер у полицији не постоји конкретан списак послова које полицајци смеју или не смеју да раде у слободно време.

Члан 168 новог Закона о полицији каже да запослени у МУП-у Србије не могу обављати послове којима комерцијализују знања и вештине стечене у министарству. Делатности које су неспојиве са обављањем полицијских послова прописује министар, наводи се у овом закону. Међутим, проблематично је то што из овог законског члана није јасно које су то конкретно неспојиве делатности са послом у полицији. Такође, нису уређени услови и критеријуми на основу којих полицајац може да обавља додатан посао.

Саша Ђорђевић, истраживач Београдског центра за безбедносну политику, казе за „Политику” да је област неспојивих делатности са послом у полицији у Србији неуређена више од десет година.

„У фебруару ове године истекао је законски рок за усвајање прописа који би требало да уреди који су то неспојиви послови са службеним дужностима полицајца и то се понавља други пут. За 11 година, колико је важио стари Закон о полицији из 2005. године, овај пропис није усвојен иако је и тада то била законска обавеза. Закон о полицији из 2016. године је онемогућио полицајцима да се баве пословима који могу изазвати сукоб интереса или утицати на непристрасност у раду, али им није забрањено да обављају неки други посао поред полицијског. И ту долази до проблема”, истиче Ђорђевић.

Он каже да је потребно да се изради листа неспојивих делатности и утврде критеријуми на основу којих се даје дозвола полицајцу да обавља додатну делатност ван радног времена.

„Потребно је прецизирати поступак обавештавања руководиоца о додатној делатности и уредити да одлуку о захтеву за додатним послом доноси подручна полицијска управа. Такође, потребно је одредити особу или организациону јединицу која ће бити задужена за очување професионалних стандарда како би пратила стање у овој области”, каже Саша Ђорђевић.

Познато је да поједини полицајци обезбеђују клубове и сплавове при чему за једну ноћ зараде дневницу о којој у МУП-у само могу да сањају. Такође, јавна је тајна да за то имају прећутну сагласност својих шефова. Прича се и да поједини полицајци ортачки држе клубове и сплавове, и то са особама које се повезују са криминалом. Овакве полицајце, који крше Закон о полицији, требало би да „лови” Сектор унутрашње контроле (СУК). Међутим, како сазнајемо, та дела су тешко доказива, јер полицајци који раде обезбеђење на сплавовима не потписују никакве уговоре те писани доказ о томе и не постоји.

„Закон о полицији је дао врло уску одредницу о забрани комерцијализовања знања и вештина стечених током рада у МУП-у, али то је недовољно и дозвољава широка тумачења, те је дата и обавеза министру да донесе посебан акт. Министар Небојша Стефановић га није донео, баш као ни његов претходник на тој функцији Ивица Дачић”, објашњава за „Политику” Миле Лазаревић, заменик председника Синдиката српске полиције (ССП).

Он додаје да су запослени и те како заинтересовани за доношење прецизног правилника.

„Боље је да имамо неки правилник, па ма колико он ригидан био, све је боље од одсуства икаквог акта. Полицајац мора да зна сме ли да пружа услуге обезбеђења радом код регистрованих агенција, сме ли да помаже члановима породице у њиховим пословима или сме да се бави, на пример, пољопривредом”, закључује Лазаревић.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПУТИН И ТРАМП ускоро заједно НА ПАРАДИ У БЕОГРАДУ?

Српске дипломате лобирају против Косова у 27 земаља

„Ноћ музике“ 1. септембра на „Ташу“ – улаз традиционално бесплатан

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri