Youtube
Регион

Полемике више нема: Рађају се оружане снаге у униформама Републике Српске

Милорад Додик вуче потезе који иду у правцу стварања услова да једног дана он или нека нова генерација политичара распише референдум о самосталности Републике Српске, јер је очигледно да међународна заједница није спремна да врати барем део отетих надлежности које је добио српски ентитет према Дејтонском мировном споразуму.

ПОХОТНА НАСТАВНИЦА АНДРЕА: Муж ушао у кућу и ЗАТЕКАО ЈЕ У КРЕВЕТУ СА УЧЕНИКОМ ОД 15 ГОДИНА!

Потез председника Републике Српске Милорада Додика да одбије било какво учешће Оружаних снага БиХ у обележавању Дана Републике Српске 9. јануара, политиколог Александар Павић види као потпуно логичан.

 „Не желим више да имам полемику о овоме“, категоричан је био Додик и навео да је формиран почасни вод од 50 полицајаца који ће бити постројен у част Републике Српске у униформама које ће бити примерене обележавању Дана Републике.Бриљантан потез за будућност

„Са нивоа БиХ се нон-стоп оспорава и Република Српска и поготову Дан Републике Српске и због тога је морао да буде организован референдум. Тако да, с обзиром да Бакир Изетбеговић у последње време поново појачава нападе на Републику Српску, опструише постизање договора и око разграничења са Србијом, потпуно је логично да централна прослава Републике Српске буде ствар Републике Српске“, сматра Павић.

ИСКУСНА ЛЕКАРКА БЕЗУСПЕШНО ПОКУШАВАЛА ДА ОЖИВИ МАЛОГ ДЕЈАНА: Лице сина Жике Тодоровића било је сиво!

Лицемерно је, додаје тај политиколог, на крају да било каква структура из БиХ учествује у прослави.

„Не бих ту учитавао ништа више од тога. Сад, де факто то јесте исказивање неког суверенитета, атрибута државе, а Република Српска има право на то јер је постојала пре него што је успостављена Дејтонска Босна и Херцеговина. Тако да је према мени нужно рашчишћавање ствари. Ово је луцидан потез да не буде никаквих недоумица шта се слави 9. јануар и што се мене тиче, мислим да је то бриљантан потез који не треба ником ни да смета“, јасан је Павић.

Одлука председника Републике Српске Милорада Додика је према мишљењу аналитичара из Бањалуке Анђелка Козомаре нова и изненађујућа за све у БиХ и наравно у Републици Српској, али није неочекивана. Траба подсетити, указује Козомара, како је прошле године за Дан Републике било проблема око постројавања почасног вода српских војника и да је члан председништва из Републике Српске Младен Иванић имао великих проблема и пре тога и после тога, зато што је као председавајући председништва у то време наредио да се почасни вод построји 9. јануара у Бањалуци.

Чабаркапа рекетирао по Калуђерици: Када је украо ОВАЈ аутомобил, специјалци су му у муњевитој акцији ставили лисице на руке!

Да би избегли те компликације, резонује Козомара, очигледно је да Додик не жели више да доводи у непријатну ситуацију ни Републику Српску ни Младена Иванића и одлучио је да покаже да Република Српска има нешто што је до сад било непознато јавности.

„За сад је то почасни вод од 50 полицајаца у неким новим униформама које нико до сад није видео. Дакле, Додик на мала врата уводи оружану силу Републике Српске“, тврди Козомара.

Оружане снаге елемент државности

Наравно, категоричан је он, да ће бити бурне реакције у Сарајеву, не само на ову његову изјаву, него поготову после 9. јануара, кад се види како то све изгледа, чиме су наоружани ти почасни гардисти и како ће изгледати тај дефиле.

С друге стране, Александар Павић сумња да ће хрватски члан председништва БиХ Драган Човић да реагује негативно, прво и због сопствених проблема које има и са Бакиром Изетбеговићем и са Сарајевом али и због стварно доброг односа који је успоставио са Милорадом Додиком.

БРИТАНЦИ СЕ ИСПАЛИЛИ: Избацили сумњивог „руског дипломату“ – а он у ствари Американац!

„А што се тиче Бакира Изетбеговића, баш би било занимљиво да Бакир сâм понуди почасни вод војске БиХ на обележавању Дана војске Републике Српске, јер би то практично значило да и Бакир Изетбеговић признаје Дан Републике Српске“, категоричан је Павић.

Било би потпуно апсурдно, додаје тај политиколог, кад би се сад из редова Бошњака, СДА и Бакира нешто бунили, јер сумњам да они хоће да учествују у прослави у Бањалуци.

„Они то оспоравају. Тако да свака критика са њихове стране би тек била ново лицемерје. Они могу да буду задовољни што неће никаква централна институција да узме учешћа у обележавању Дана Републике Српске“, сугерише Павић.

Председник Српске Милорад Додик, према мишљењу Анђелка Козомаре, вуче потезе који иду у правцу стварања услова да једног дана он или нека нова генерација политичара распише референдум о самосталности Републике Српске, јер је очигледно да међународна заједница није спремна да врати барем део отетих надлежности које је добио српски ентитет према Дејтонском мировном споразуму.

(ВИДЕО) РУСИЈА ОБЈАВИЛА СНИМАК РАКЕТНОГ СИСТЕМА НЕВИЂЕНОГ У ИСТОРИЈИ НАОРУЖАЊА: Заборавите С-400, ово чудо обара објекте и у свемиру, а шта тек ради нуклеарним ракетама!

„Дакле, једино решење је да Република Српска покуша самостално да гради своју будућност и Додик показује и овим примером специјалне полицијске гарде да озбиљно размишља о свим елементима које треба да има једна држава“, закључује Козомара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО/ВИДЕО) Вербални сукоб Лаврова и Џонсона

Скупљи и од Роналда и од Месија: Србин трећи насјкупљи фудбалер у историји ?

ИЗНЕНАЂЕЊЕ СА ИСТОКА: Због америчког звецкања оружјем, Јужна Кореја се окреће Кини

КОСАЧОВ: Брисел се заиграо бранећи „свето право Косова“

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
31°
Sun
29°
Mon
27°
Tue
27°
Wed