Извор: pixabay.com
Занимљивости

Полемика због шупљине у Кеопсовој пирамиди

Египатски археолог Зави Хавас, супервизор међународног пројекта за проучавање унутрашњости пирамида, критиковао је објаву о постојању огромне шупљине у Кеопсовој пирамиди, рекавши да се не ради о "открићу".

Научници из пројекта „СкенПирамидс“ (Scan Pyramids) у четвртак су у оквиру истраживања открили шупљину „велику као авион са 200 седишта“, у срцу Кеопсове пирамиде, високе 139, а широке 230 метара, која се налази на платоу Гизе близу Каира.

Унутрашњост Кеопсове пирамиде, извор: wikipedia.org

Хавас је потврдио да се пре два месеца састао са руководиоцима пројекта који су га упознали са својим закључцима. „Рекли смо им да се не ради о открићу“, рекао је он.

„Пирамида је пуна шупљина, али то не значи да се ради о тајним одајама или да су то нова открића“, рекао је Хавас, који је шеф научног комитета који надгледа пројекат „СкенПирамидс“.

„Научна екипа не треба да жури (…) и користи промотивне изразе попут ‘открића’ или ‘шупљина величине авиона’. Рад треба да се настави у етапама и треба разговарати пре сваке објаве“, рекао је генерални секретар владине комисије за антиквитете Мустафа Вазири.

Један од аутора објављене студије, Кунихиро Моришима са јапанског универзитета Нагоја, рекао је да „за ту шупљину до сада нико није знао, откако је пирамида изграђена пре 4.500 година“.

Шупљину неки научници називају „велика празнина“, а она је дуга најмање 30 метара и има сличне особине као велика галерија, највећа откривена одаја у пирамиди.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Турска све брже клизи из НАТО-а ка Русији

КАД ВИБЕР НАПРАВИ ПАКАО ОД ЖИВОТА: Опрез – ово је најновија превара лопова!

ЕУ до 2027: Четири сценарија – ни ратови нису немогући

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun