pixabay.com
Русија Свет

ПОКУШАЈ ЕУ ДА УТИЧЕ НА УНУТРАШЊУ ПОЛИТИКУ РФ: 6 милиона евра страним агентима под плаштом ,,развоја демократије“ у Русији

Европсака унија планира да 2019. додели 5,9 милиона евра за подршку организацијама цивилног друштва, као и активистима који ,,бране" демократију у Русији. То је наведено у новом пројекту Европске комисије, са чијим садржајем је упозната агенција РТ.

Конкретно, стипендисти овог пројекта ће морати да се баве ,,јачањем слободе руских медија“, као и интеракцијом са широм публиком, ,,нарочито са младима“. Експерти примећују да разне западне структуре издвајају значајна средстава за финансирање већег броја невладиних организација и медија са циљем ,,стварања унутрашње опозиције“. Истовремено, према мишљењу политиколога, такви пројекти не решавају никакве проблеме, а стипендисти се једноставно ,,баве субверзивним активностима“.

ЕУ је спремна да издвоји 5,9 милиона евра за ,,развој демократије“ у Русији, посебно у аспектима слободе окупљања и изражавања на интернету. Са условима горепоменуте стипендије упознати су руски медији.

,,Глобални циљ овог конкурса за подношење пријаве (потрага за стипендистима) је подршка и јачање позиција организација цивилног друштва, активиста демократских покрета и бранитеља људских права који се баве најважнијим питањима у области људских права и демократије у Русији“ – стоји у документу Европске комисије.

Дакле, пројекат обухвата две групе, од којих ће прва бити усмерена на ,,јачање капацитета руских организација цивилног друштва“, посебно на локалном нивоу. ЕУ је спремна да уложи 1,5 милиона евра у то.

Пеосталих 4,4 милиона евра ће се доделити такозваном ,,јачању слободе руских медија“, као и ,,слободи окупљања“. Према документу, организације које победе на конкурсу такође ће радити на различитим образовним иницијативама и предавањима и пружити платформу за алтернативни дијалог и дебату. Поред тога, ове иницијативе могу укључити и сарадњу бранитеља људских права са уметницима како би се ове идеје ,,креативније и јасније прошириле“.

,,Општи циљ друге групе пројекта је да помогне у побољшању ситуације у сфери људских права у Русији, као што је слобода медија, слобода изражавања мишљења и информација, укључујући и изражавање на интернету, слобода окупљања, борба против тортуре, права мањина и аутохтоних народа, права животне средине, као и јачање демократских цивилних институција“- стоји у опису овог пројекта Европске комисије.

Као што је наведено у самом пројекту, од 1997. године Европска унија је подржала око 400 пројеката из области људских права и демократије у Русији. На пример, 2017. године, Европска комисија је издвојила 6 милиона евра за ,,подршку бранитељима људских права“, као и за укључивање руског друштва у ,,демократске процесе“. Важно је напоменути да је у 2015. години ЕУ доделила само 2,9 милиона евра за такве пројекте.

Такође, за 2019. годину је планирано ,,проширити географску покривеност“ пројеката, за коју се ,,снажно препоручује“ подржати такве активности изван Москве и Санкт Петербурга.

,,Предложена листа радних метода треба да садржи практичне мере за подршку трећим странама из региона Руске Федерације (поред Московске и Лењинградске области), укључујући и оне из удаљених делова земље“, наводи се у документу.

Сваке године разне западне структуре издвајају огромна средстава за финансирање великог броја невладиних организација и медија у Русији, али често су такви пројекти само демонстративне природе, каже Игор Шатров, заменик директора Националног института за развој савремене идеологије.

,,По правилу, бирају се најосетљивији проблеми за друштво, који су природно присутни у сваком друштву, а пажња се на њих фокусира путем публикације у различитим масовним медијима, посредством привлачења пажње на ово питање од стране јавних и невладиних организација, што има изузетно демонстративни карактер, а по правилу, не решава проблем у суштини, већ једноставно усмерава пажњу на његову постојање“, истакао је стручњак у интервјуу за РТ.

Према његовим речима, такво финансирање је начин утицања на јавно мњење у Русији, за које се користе канали као што су невладине организације и медији.

,,И Европска унија и западне институције и удружења користе различите методе утицаја – за стварање унутрашње опозиције, кроз такве изворе финансирања, као и за отворени притисак на власт, који ми пратимо у другим подручјима“, закључио је стручњак.

Председник Националног института за стратегију, Михаил Ремизов, у интервјуу за РТ, приметио је да је интересовање за удаљене регионе Русије изазвано жељом да се повећа ефикасност њихових пројеката, користећи се болним темама.

,,Очигледно је да би главни напори субјеката спољног утицаја требало да буду концентрисани у областима где постоје болне тачке или где постоје повољније могућности“, нагласио је стручњак.

Члан Савета Федерације, Константин Косачев, у инвестицији Европске уније за ,,развој демократије“ у Русији од 6 милиона евра, види подстицај за повећање броја страних агената у земљи. Политичар је поделио своје мишљење о овом питању на друштвеним мрежама:

,,Ово је директан и недвосмислени допринос Европске уније за јачање и развој толико несимпатичне европске институције као што су ,,инострани агенти“ у Русији. Са таквим једностраним приступом, који се граничи са уплитањем у наше унутрашње послове, страни агенти у нашој земљи, на моје дубоко жаљење, само ће се повећати – на истих шест милиона евра“, написао је Косачев.

,,Субверзивни рад у Русији“

Како је наведено у конкурсу Европске комисије, пројекат ће такође морати да привуче најширу могућу публику, посебно млађе генерације Руса.

,,С циљем ширења универзалних вредности људских права, иницијативе морају нужно укључити интеракцију са широм публиком, посебно са младима“, наводи се у документу.

Конкретно, такве вредности треба да се шире кроз интеракцију са волонтерима, учешће у јавним кампањама, као и путем интерактивног садржаја.

Према мишљењу Михаила Ремизова, жеља Европске уније да проширује интеракцију са руском омладином у таквим пројектима може се објаснити жељом ЕУ да постигне дугорочан утицај на руско друштво.

,,Прво, они који покушавају да утичу на руско друштво и руску унутрашњу политику не очекују да ће овај утицај довести до брзог резултата у смислу промене режима или промене курса режима. Рад је усмерен на средњорочну и дугорочну перспективу. У том смислу, логично је улагати тачно у оне генерације које ће након неког времена ући у активну фазу. Друго, млади су таква комуникациона средина, која је погодна за спровођење маркетинга, идеолошких, било којих других иновација“, каже стручњак.

,,Одговарати интересима“ становништва Русије

Као што је наведено у документу Европске комисије, главне активности стипендиста у складу са међународним правом биће спроведене у Русији. Међутим, и у другим земљама се могу организовати разни догађаји, ако то ,,одговара интересима“ руских грађана.

,,Активност мора бити спроведена на територији Руске Федерације и у складу са међународним правом. Ипак, поједини догађаји, ако су оправдани, могу се спровести у другим земљама, уколико су у директној вези са догађајима у Руској Федерацији, али и ако су у интересу њеног становништва“, наводи се у конкурсу за стипендисте ЕК.

Конкретно, назначено је да се различити семинари и конференције чији је циљ јачање цивилног друштва и демократије у Русији могу одржавати у другим државама.

Поред тога, такве активности могу бити спроведене ван граница Русије, ако таква активност на територији Руске Федерације представља ,,претњу“ по безбедност онога ко добије стипендију.

Овакве активности, каже се у документу, треба да носе образовни карактер и подразумевају ,,рад са младима“.

Међутим, ово је већ наишло на осуду јавности, па су се тако на друштвеним мрежама појавили коментари у којима грађани Русије подсећају на актуелне демонстрације у Француској, али и на све ,,обојне револуције“ које следе након ,,успостављања толерантне демократије на европски начин“.

Такве активности западних земаља у односу на Русију не срећу се први пут. Тако је раније постало познато да ће током 2018. године америчка ,,Национална фондација за демократију“* (НЕД), која је препозната као непожељна организација на територији Руске Федерације, финансирати најмање 19 пројеката у Русији у укупном износу од око 1,5 милиона долара. Приближно једна трећина средстава издвојена је за иницијативе у сфери масовних медија.

У међувремену, у новембру 2017. године, руски председник Владимир Путин потписао је Закон о статусу страног агента за медије. Према тексту тог закона, медији који добијају новчану помоћ од страних држава или организација се могу означити као инострани агенти. Такве промене су унете у члан 6. Закона о масовним медијима.

У јулу ове године Одбор Државне думе за информациону политику, информационе технологије и комуникацију одобрио је и амандмане према којима се физичко лице може препознати као медијски страни агент, уколико дистрибуира медијске материјале од страних агената и истовремено прима средства из иностранства. Ово се не односи само на штампане и аудио-визуелне материјале, већ и на публикације на интернету.

,,Европа и колективни Запад упорно иду овим путем. Верују да ,,тиха вода брег рони“. Њима није жао толиких новчаних средстава усмерених на подривање на територији Русије, а то је управо субверзиван рад прикривен таквим дивним речима о демократији, слободи и отвореном друштву“, рекао је Алексеј Мартинов, директор Међународног института најновијих држава, у интервјуу за РТ. Он такође сматра да финансирањем таквих пројеката, Запад заправо подржава разне деструктивне организације у Руској Федерацији.

Извештај Комисије за међународне односе Европског парламента наводи да Русија наводно дестабилизује земље Источног партнерства и Западног Балкана. Такође се примећује да је руска хибридна тактика усмерена ка западној демократији, што повећава тензије унутар земаља-чланица ЕУ и доводи до оваквих пројеката.

* ,,Национална фондација за демократију“ (НЕД) је организација чија се активност на територији Руске Федерације сматра непожељном, одлуком Генералног тужилаштва од 28. јула 2015. године.

Аутор: М.Х.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ГЛУМАЦ ТРАЖИО ПОЗОРИШТЕ У БЕОГРАДУ НА ВОДИ: Сергеј против Вучића због 5.000.000 евра?! Кад му је пропао план, подивљао па почео да пљује СНС

Заплет у случају хамера који је дивљао по Београду: Огласио се отац Оливера Шотре и изјавио нешто неочекивано!

Захтеви без краја! Ево шта још поред ратне одштете тражи Приштина

ПОЛИТИЧАРИ-ЛОПОВИ УСКОРО ЋЕ У ЗАТВОР! Законом о пореклу имовине одузмите им СВЕ и саградите путеве, болнице и школе…

УПОЗОРЕЊЕ ВОЗАЧИМА У СРБИЈИ Ако ово немате на возилу, платићете 20.000 динара, а можете отићи и у затвор!

Заплет у случају хамера који је дивљао по Београду: Огласио се отац Оливера Шотре и изјавио нешто неочекивано!

ПРВА ЖРТВА ЛЕДЕНОГ ТАЛАСА У СРБИЈИ: Мушкарац (50) пронађен мртав у снегу код Сремске Митровице!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
23°
Wed
25°
Thu
27°
Fri
22°
Sat