pixabay.com
Занимљивости

Погледајте у ком граду у Србији живе НАЈИНТЕЛИГЕНТНИЈИ ЉУДИ

Сигурно сте се некад питали где живе најпаметнији Срби. Објашњење феномена интелигенције захтева пуно простора. Постоје психометријске методе за одређивање количника, као и разни критеријуми који се узимају у обзир када се врши мерење.

Коефицијент интелигенције представља количник способности кандидата приказаних на тесту и животне доби. Просечне људске особе имају ИQ измеду 90 и 110. Надаренима се сматрају они чији се IQ налази између 120 и 140 по Кателовој скали. Сви резултати преко 140 представљају изузетно интелигентне особе.

Према тестирању интелигенције које ради удружење Менса Србије “најинтелигентнији град” у Србији је Панчево.

Горан Томин, Председник Комисије за тестирање Менсе Србије, објашњава шта је критеријум за чланство у Менси.

– Треба нагласити да IQ 148 или већи, што је критеријум за чланство у Менси, по дефиницији може да оствари 2% опште популације, тако да је циљ Менсе да на својим тестирањима издвоји те појединце. Због тога је тешко рећи који град је најинтелигентнији.

Међутим, град Панчево има највећу излазност на нашим тестирањима, с обзиром на број становника. Иако доста мањи, Панчево на тестирањима има чак више кандидата него Нови Сад. Самим тим је и број оних који на тесту остваре услов за чланство висок – каже он.

Наш саговорник истиче да нема правила која популација спада у најинтелигентније.

– У једном интервјуу смо рекли да се међу најинтелигентнијим појединцима налазе како високо образовани људи, тако и они без школе. Правила нема. Тест који ми задајемо мери интелигенцију до IQ 156, по Кателовој скали, што постиже 1% људи.

Таквих чланова имамо много и ми никада не можемо рећи ко је од њих најинтелигентнији, управо зато што сви они пребаце горњи праг осетљивости теста – објашњава Томин.

Извор: Телеграф

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАТО ће са Србијом ,,озбиљно да се посвађа“ због руског С-300

Србија пред националном катастрофом: Извори воде у рукама странаца

Нови предмет за већу безбедност ученика

 

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat