http://beograd.in
Занимљивости

Погледајте шта је остало од НАЈСКУПЉЕГ оружја бивше Југославије, вредног ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ долара! (ФОТО/ВИДЕО)

Некад најопремљенији југословенски војни аеродром Јосипа Броза Тита, „Жељава“ смештен дубоко у утроби планине Пљешавица надомак Бихаћа, данас је потпуно пропао.

По струци дипломирани инжењер за радарски систем и потпуковник авијације у авио служби Иван Прша каже да је то војно здање изгледало импозантно 1968. године, када је званично отворено.

http://beograd.in

– То је био најјачи војни аеродром по инфраструктури у целој Југославији. Унутра је била смештена једна авијацијска бригада са 60 авиона и више од 3.000 људи, од чега је било само око 500 официра, око 900 подофицира и око 2.000 војника. Имао је капацитет опслуживања три авиобригаде у случају потребе. Савршено је штитио од изненадних удара – започиње Прша.

Он додаје да је то био најстрожије чуван војни објекат у бившој држави. Тадашња војска Југославије 17. маја 1992. минирала је аеродром са 56 тона експлозива и тиме га у потпуности онеспособила. Време је учинило да његова унутрашњост у потпуности пропадне.

2qsb2bp

Премијер УСК-а Хамдија Липовача 2011. године је најављивао могућност да се на овој локацији направи савремени карго аеродром. Међутим, висина и исплативост инвестиције диктирају ток реализације пројекта. Упућени кажу да то није исплативо, док за неку врсту музејског туризма унутрашњост аеродрома није сигурна.

http://beograd.in

Бихаћ и Крајина, када би се удружили са Корјеницом и Госпићем, немају довољан капацитет летова како би одржали један такав један аеродром. Због тога, би покретање обнове Жељаве била права утопија и промашена инвестиција – рекао је Прша.

Затим је додао:

– Било је говора да то буде аеродром за теретне авионе и да пројекат буде понуђен потенцијалним страним инвеститорима. Међутим, израда пројекта је прескупа, а инвеститори не желе да улажу док не виде исплативост.

Инспектор на ГП и бивши падобранац у ЈНА, Изачић Хазим Алагић каже да велики проблем представљају опасне отровне материје настале у пожару након минирања.

http://beograd.in

– Због тога су они, док не буде извршена деконтаминација неупотребљиви за било какве активности. Гранична зона, у којој се налази аеродром, велики је резервоар питких извора воде Клокота, Привилице и Жегара као водовода града Бихаћа, али и Смиљановца којег снабдева Рипач – каже Алагић.

Извор: beograd.in

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СВИ МУШКАРЦИ ЋЕ ИЋИ НА ВОЈНУ ОБУКУ! Министар Вулин објаснио зашто…

БОРИС ТАДИЋ ХРВАТИМА ПОКЛОНИО ДЕО СРБИЈЕ! Ево како је бивши председник КОМАДАО СРБИЈУ!

Српски добровољци НАЛУПАЛИ УСТАШЕ: неутралисан хрватски одред у Украјини (ФОТО)

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri