Printscreen
Политика Србија

ПОДРШКА СРБИЈИ Шпанија, Румунија и Кипар бојкотују самит због Косова!

Румунија и Кипар придружиле су се Шпанији у одбијању да присуствују самиту ЕУ - Западни Балкан, планираном за 17. мај у Софији, јер не желе да седе за истим столом с косовским представником.

(ВИДЕО) ШОК У ЈУТАРЊЕМ, ЈОВАНА ОСТАЛА У ЧУДУ: Ово јој до сада нико није урадио!

Они, наиме, као и Шпанија, сматрају да Косово не сме бити третирано равноправно са земљама региона и због тога одбијају да буду на самиту и да се сликају с косовским представником, сазнаје Радио Слободна Европа.

РСЕ је, наиме, из „добро обавештених извора унутар ЕУ“ добила потврду да су се недавно шпанском ставу придружили Румунија и Кипар.

Ове три државе чланице ЕУ упозоравају да неће учествовати на скупу где се Косово „третира као држава и где се и овој земљи обећава будућност европских интеграција као и осталима“.

Шта је кинески председник поручио Вучићу

Наводи се да су прошлог петка из Савета ЕУ послате позивнице за учешће на самиту. У среду су се у Бриселу састали стални представници чланица ЕУ где су, према изворима РСЕ, Кипар и Румунија потврдиле да се противе равноправном учешћу Косова на самиту у Софији 17. маја, на којем ће се разговарати и о европској перспективи Западног Балкана.

„Представници ове три државе не желе да буду за исти столом са косовским представником и одбијају да се сликају на крају самита за ‘породичну слику'“, рекао је извор РСЕ.

РСЕ сазнаје и да је председник Европског савета Доналд Туск већ у интензивним преговорима са шпанским премијером Маријаном Рахојем, у покушају превазилажења препрека, али да су, међутим, сада отворена три фронта.

ЛУКАШЕНКО ПОМАЖЕ СРБИЈИ КАД ЈЕ НАЈПОТРЕБНИЈЕ: Хитно шаљем ракетни систем С-300

Све три престонице – Мадрид, Букурешт и Никозија – су чврсте у ставу да ће у Софији доћи само на радну вечеру која бити одржана вече уочи самита, а на којој ће се разговарати темама које нису у непоследној вези са Западним Балканом. Дан касније на Самиту, представници те три земље неће учествовати.

РСЕ оцењује да се „због овог тврдог става отвара питање успеха самита који се одржава након 15 година и који је требало да представља најважнији тренутак у целокупном бугарском председавању које је Западни Балкан ставило високо на листи приоритета“.

РСЕ подсећа и да су шпански медији у више наврата јављали да је премијер те земље Рахој наговестио да ставља под знак питања учешће на самиту, на којем се Косово третира равноправно са осталим земљама региона.

ЗЛОЧИНАЦ ТАЧИ: Да је Вучић послао војску ниједан му се војник не би вратио у Србију!

Како сазнаје РСЕ, Шпанија је већ наговестила да ће њу на самиту највероватније представљати Португал. Сада се очекује да исту матрицу користе и остале две државе које не желе да буду присутне на самиту.

Наводи се да би могло да дође и до недостатка сагласности око заједничке декларације. Ово питање је, како сазнаје РСЕ из извора у Бриселу, покренуто на последњем састанку амбасадора држава ЕУ, када су неке државе које нису признале независност Косова одбиле идеју да се потпишу у декларацији где се и Косово наводи у оквиру процеса проширења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЖРТВА АЛБАНСКОГ ТЕРОРА Ђурић: Лажи Приштине пале у воду

(ФОТО/ВИДЕО) ОВО СУ ЧЕКАЛИ ЦЕЛОГ ЖИВОТА: Историчари и ловци на благо појурили на плажу кад су чули шта је море избацило!

Шта је кинески председник поручио Вучићу

(ИНТЕРАКТИВНА МАПА) НАЈЦРЊИ СЦЕНАРИО НА СВЕТУ: Погледајте какав пакао би вас снашао да вам нуклеарна бомба падне на град!

ШИПТАРИ САМИ ТВРДЕ: ТАЧИ ЈЕ НАРЕДИО И ОРГАНИЗОВАО ХАПШЕЊЕ МАРКА ЂУРИЋА!

Извор: .alo.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
25°
Tue
24°
Wed
19°
Thu
16°
Fri