https://www.sns.si
Политика Србија

ПОДРШКА ИЗ ЉУБЉАНЕ: Лидер словеначке деснице УСТАО ПРОТИВ тзв. ,,Косова“ у Интерполу!

У свом апелу за одбрану Резолуције 1244, Змаго Јелинчич Племенити упозорава на опасности од формирања тзв. војске Косова и уласка Приштине у Интерпол.

Дипломатска офанзива Србије да осујети даље покушаје заокруживања тзв. косовске државности наишла је ових дана и на снажну подршку председника евроскептичне Словеначке националне странке, Змага Јелинчича Племенитог. У свом саопштењу Јелинчич, иначе жестоки противник НАТО и ЕУ политике, објашњава зашто је неопходно спречити даљу експанзију великоалбанских сепаратиста и позива на пуну примену Резолуције 1244.

Портал ,,Говори Србија“ ексклузивно вам преноси кључне тачке апела који је тим поводом упутио најпознатији словеначки суверениста и посланик у актуелном сазиву државног парламента.

На почетку свог излагања Јелинчич истиче стратешки значај Резолуције 1244 у решавању косовског питања и подсећа на чињеницу да је према свим међународним нормама и актима УН Косово и Метохија саставни и неотуђиви део територије Србије.

,,Слово Резолуције 1244 је веома јасно и оно забрањује једностране потезе који су усмерени ка издвајању Косова из државно-правног поретка Републике Србије“, истиче Јелинчич и подсећа да Приштини никада ни у једном међународном акту није признато право на формирање засебног државног ентитета. То је чак потврдила и Бадинтерова арбитражна комисија која је јасно рекла да Косово као аутономна покрајина у саставу Србије није и не може имати право на отцепљење.

Јелинчич подсећа да се ситуација у јужној српској покрајини може најбоље описати „законом ентропије“ и „логиком домино ефекта“. Он истиче да ниједна ситуација која је наметнута једнострано и силом не може бити валидна, а легитимно и одрживо решење може бити само оно које је резултат договора заинтересованих страна, у нашем случају Косова и Србије.

Овај словеначки политичар у више наврата упозорио је да косовски Албанци већ читавих 20 година под туторством Брисела и кључних чланица НАТО-а покушавају да обесмисле значај Резолуције 1244 и да насилном променом стања на терену створе погодно тле за њено укидање. Tо видимо и сада у покушајима Албанаца да мимо сагласности Београда добију оружане снаге и место у међународној полицијској организацији чиме би верификовали кључне атрибуте државности – сопствену војску и полицију, признату и на међународном нивоу.

Јелинчич указује да је Приштина та која подрива дијалог и крши елементарне одредбе Резолуције 1244, а пре свега оне које се тичу обавезе покрајинских институција да раде на повратку избеглих и расељених Срба са КиМ и на суштинској демилитаризацији и распуштању оружаних снага косовских Албанаца.

Овај словеначки политичар више пута је указао да се ЕУ обично прави глува када су у питању интереси Србије на КиМ, а када су у питању претензије косовских Албанаца ту нема изузетака – Брисел је одмах спреман да их подржи иако оне, дугорочно гледано, представљају велику претњу по безбедност читавог Балкана, али и Европе.

Према речима Јелинчича неопходно је да се остане доследан Резолуцији 1244 што ће се између осталог постићи и тако да државе чланице Интерпола на предстојећој седници у Дубаију стану на страну међународног права и гласају против уласка Приштине у ову организацију.

Чланство ,,Косова“ у Интерполу представљало би велики корак назад у очувању међународне безбедности и значило би да је тероризам нашао своје уточиште у међународној организацији која је најпозванија да се против њега бори.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО/ВИДЕО) Скандал док је Пуповац полагао венац у Вуковару

ЦРНОГОРЦИ СЕ НАДАЈУ ПОБЕДИ НА „МАРАКАНИ“ – Ево шта кажу: ,,Овде смо били 18 пута и углавном…“

(ФОТО) Одмах по слетању у Њујорк Вук Јеремић се ПОПИ*АО ПО СРБИЈИ И ЊЕНОМ НАРОДУ!

(ФОТО, ВИДЕО) ПРОТЕСТИ У ПАРИЗУ: Демонстранти узвикују „диктатор Макрон“, жена погинула!

Двојица младих фудбалера брутално претучена у Пријепољу!

СТЕВАНДИЋ: Владу Републике Српске више нико НЕ МОЖЕ ДА УЦЕЊУЈЕ!

ЛАВРОВ: Српска браћа се смело противе притиску

КО СУ НАЈДОСЛЕДНИЈИ ЗАШТИТНИЦИ ДЕЈТОНА: Русија, српско руководство и Додик

Америка и Украјина се договориле о заједничким акцијама против „Северног тока 2“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
28°
Thu
29°
Fri
29°
Sat
24°
Sun