Хрватски војник малтретира крајишког цивила, извор: youtube.com
Регион

Поднета кривичнa пријава због злочина хрватских војника током Олује

Организација Документа - Центар за суочавање с прошлошћу је данас, на годишњицу операције етничког чишћења Хрватске под кодним именом ,,Олуја", поднела кривичну пријаву због ратних злочина које су хрватски војници починили над крајишким цивилима.

Организација Документа – Центар за суочавање с прошлошћу поднела је кривичну пријаву за злочине почињене у насељима код Книна августа 1995. године, када су, како се наводи у пријави, хрватски војници убили српске цивиле. Кривична пријава поднета је Државном тужилаштву данас, на дан обележавања 22. годишњице од војно-полицијске акције „Олуја”, која је завршена уласком хрватских снага у Книн.

У пријави је наведено да су тројица припадника хрватских војних снага 6. августа 1995. у селу Уздоље код Книна затекли „осморо беспомоћних, безопасних и времешних српких цивила”, преноси Хина. „Након застрашивања, псовки и претњи један од војника је из аутоматске пушке пуцао на скупину старица и стараца”, наводи се у пријави.

Убијени су Милица Шаре, рођена 1922, Стева Берић (1933), Јања Берић (1932), Ђурђија Берић (1916), Крста Шаре (1931), Милош Ћосић (1923) и Јандрија Шаре (1932). Једна особа је преживела и успела побећи у оближњу шуму. Сава Шаре, рођена 1922, убијена је на кућном прагу.

У пријави се додаје да су истог дана непознати припадници хрватске војске у Врбнику, једном од засеока тадашње општине Орлић, убили цивила Лазу Дамјанића (1933/34), а у засеоку Зарићи 28-годишњег Предрага Зарића.

Доцумента подсећа да је првостепеном пресудом Међународног кривичног суда за ратне злочине у бившој Југославији (МКСЈ) утврђено да су у тадашњим општинама Доњи Лапац, Ервеник, Грачац, Кистање, Книн и Орлић припадници Хрватских оружаних снага и Специјалне полиције починили више од 40 убистава и дела нехуманог и окрутног поступања.

„Првостепеном пресудом (Иван Чермак) и правоснажном пресудом од 16. новембра 2012. ослобођени су кривице Анте Готовина и Младен Маркач, а МКСЈ је наставак кривичног прогона за несумњиво почињена кривична дела оставио правосуђу у Хрватској. Надлежна државна тужилаштва подигла су тек три оптужнице, док су хрватски судови до сада донели две правоснажне пресуде за ратне злочине”, додаје се у пријави.

Документа државном тужилаштву предлаже да на основу њихове кривичне пријаве прикупе потребне доказе и да затим против непознатих починилаца спроведе истрагу и подигне оптужницу.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Линта: Хрватска није заслужила да буде чланица ЕУ

Хрвати продавали ИСКОПАНЕ СРПСКЕ ОЧИ, oко 80.000 усташких војника прешло у Партизане!

Помен жртвама „Олује“ у Цркви Светог Марка

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
31°
Wed
30°
Thu
25°
Fri
24°
Sat