Политика Србија

ПОДЛИ ПЛАН ШИПТАРА: Затварају „Трепчу север“ где ради 3000 Срба!

(ВИДЕО) ШОК У ТРЕСТЕНИКУ Српски полицајци снимили духа у станици!

Такозвани премијер косова Рамуш Харадинај затражио је да се активира Закон о Трепчи усвојен пре три године, без присуства Срба, по коме рудник „Трепча“ прелази у већинско власништво Приштине. Овај закон такође предвиђа и затварање „северне Трепче“ којим управљају Срби.

Примена овог закона, каже за Спутњик политиколог Бранко Радун, пре свега би била порука Србима на северу да се — селе. Али, додаје он, то је само један од нивоа поруке коју тај поступак шаље.

„Ово је и покушај јачег позиционирања Харадинаја у албанском јавном мњењу, као неко ко ће причу о ’Трепчи‘ да разреши на начин на који одговара само Албанцима. На другом нивоу, ово је и претња Србима да ће ’Трепча‘ којом они управљају бити затворена и да сви везани за рудник преко посла могу да иду. У суштини, ово је притисак на Београд који не долази из Приштине, већ са Запада, у процесу неке нове дипломатске офанзиве“, објашњава Радун.

НАТО НА ГРАНИЦЕ РУСИЈЕ ШАЉЕ 40.000 ВОЈНИКА: Путинов одговор су „ИСКАНДЕРИ“ У КАЛИЊИНГРАДУ!

Наш саговорник наводи да је јасно да ти ветрови дувају из Вашингтона, који очекује да Србија призна или бар толерише сецесију Косова и да се не противи жељама Приштине да постане део међународних институција, на челу са Уједињеним нацијама.

„У склопу тога видимо различите потезе који се вуку а којима се појачава и појачаваће се притисак на Београд. Дакле, овакве потезе не треба очекивати само из Приштине већ и из осталих држава у окружењу из којих ће пристизати неке поруке које Србији директно наносе штету“, уверен је Радун.

Та штета, како каже, као и у овом случају, може бити не само политичка већ и економска, јер је то вид шире кампање притисака на нашу државу како би попустила око Косова.

ПОТРЕСНА СУДБИНА ЛЕГЕНДЕ СРПСКОГ ФУДБАЛА: Био је најплаћенији играч свог доба, а умро у највећој беди! По њему је снимљен култни ХОЛИВУДСКИ МЕГАХИТ у коме су глумили Ричард Бартон и Клинт Иствуд!

Према поменутом закону, косовска влада је власник 80 одсто Трепче, а њиме се предлаже и затварање погона „Трепча север“, уз формирање нових, од којих ће један бити управо на Северу.

Према проценама, комбинат „Трепча“ на КиМ вредео је око 100 милијарди евра у имовини и рудном богатству, од чега је српско око 85 милијарди. Од августа 2000. право управљања над „Трепчом“ на КиМ преузео је УНМИК (по Резолуцији 1244 СБ УН), након чега је формирао и регистровао нову фирму „Trepča under UNMIK Adminsitration“.

УНМИК је две године касније предузеће пренео на своју агенцију КТА (Косовску агенцију поверења), а затим се Косовска агенција за приватизацију (ПАК), која је формирана 2008. након самопроглашења независности Косова, (уз дозволу Скупштине Косова) самопрогласила надлежном.

ИСПОШТУЈТЕ ОБИЧАЈЕ Данас је Спасовдан, ево шта мушкарци и жене не треба да раде!

Годину дана касније, ова агенција је код косовског АПР пререгистровала постојећу компанију, са адресом јужног дела „Трепче“ као седишта фирме. У „Трепчи север“ ради око 3.000 Срба, а Србија управља рудницима „Црнац“ и „Бело брдо“, Површинским копом „Копориш“, Флотацијом у Лепосавићу, Металургијом олова у Звечану (топионица и рафинерија олова)…

Харадинај је још прошле године писмено од Владе и надлежног одбора затражио усвајање Статута „Трепче“ према усвојеном закону и регистровање „Трепче“ у Агенцији за регистрацију предузећа.

(ВИДЕО) ЖЕЉКО ДОШАО КОД ЖЕНЕ У ЈУТАРЊИ И УЖИВО ЈЕ ЗЕЗНУО: Пала му у загрљај, а после ове његове реченице Јована није могла да се САБЕРЕ и почела је да МУЦА

Косовски премијер тражио је такође да се на основу процена менаџмента „Трепче“ у Јужној Митровици „обезбеди правни основ за пензије радника“ са 70 одсто од плата запослених, али и „правни основ за признавање радног искуства за период 1990-1999.“ и „запошљавање младих и спровођење Општег колективног уговора Косова“. Харадинај и даље тражи и опроштај друга предузећа „Трепча“ насталог у време мисије УНМИК-а.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО!) Покољ на улицама Дамаска! Џихадисти гађали велику групу људи!

СКАНДАЛ У ЦРНОЈ ГОРИ! ПОРОДИЉУ ОТПУСТИЛИ КУЋИ СА ТУЂОМ БЕБОМ: Отац приметио да је много ситнија, а кад су стигли кући нису могли да верују својим очима!

ГОДИНА ВРЕМЕНСКИХ НЕПОГОДА: ДРЖ’ТЕ СЕ, ТЕК ЋЕ ДА ГРМИ!

(ВИДЕО) Снимак и фотографије погинулог пилота: Колеге објасниле како је дошло до језиве несреће

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
23°
Wed
25°
Thu
26°
Fri
22°
Sat