Регион

Подигнуте оптужнице због референдума у Републици Српској

Тужилаштво БиХ подигло је оптужнице против четири особе из Републике Српске због организовања референдума о Дану Републике Српске и истовремено донео наредбу о обустављању истраге против званичника Српске због недостатка доказа.
Фото: РТРС

Тужилац Мирослав Д. Марковић, после спроведене истраге и прикупљених доказа, подигао је оптужницу против Синише Карана, рођеног 1962. године у Белом Манастиру, Драгољуба Ређића рођеног 1979. године у Тузли, Горана Змијаљца рођеног 1955. године у Српцу и Милана Петковића, рођеног 1984. године у Бањалуци, пренела је РТРС.

Како се наводи у оптужници, они се терете да су својим деловањем и активностима, као председник и чланови Републичке комисије за провођење референдума, омогућиле реализацију активности које су противне одлуци Уставног суда БиХ у вези са спровођењем референдума у Републици Српској.

Терете се и да су, као председник и чланови Републичке комисије за провођење референдума о дану Републике Српске, као службене особе у институцијама ентитета, одбили извршити коначну и извршну одлуку Уставног суда БиХ, те да су починили низ радњи и активности на провођењу референдума о Дану Републике Српске. Тужилаштво сматра да су они својим радњама и поступцима, уместо да поступе по обвезујућој Одлуци Уставног суда БиХ о привременој мери и одмах прекину све активности везане за провођење референдума, наставили као Комисија радити на организацији и провођењу референдума, који је на територији РС и проведен 25.09.2016. године, те на тај начин суделовали у неизвршењу одлуке Уставног суда БиХ.

Оптужени се терете да су починили казнено дело- Неизвршење одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, Суда Босне и Херцеговине, Дома за људска права или Еуропског суда за људска права, из чланка 239. КЗ БиХ.

У истом предмету, донесене су и Наредба о обустави истраге против Младена Иванића, Мирка Шаровића, Жељке Цвијановић и Милорада Додика за које не постоји довољно доказа да су наведени својим радњама починили извршење кривичног дела, помагање или потицање у наведеном делу. Донесена је и наредба о обустављању истраге против Давора Шешића, Недељка Гламочака, Перице Бундала, Зденке Гојковић и Војислава Глигића, јер постоје околности које искључују кривично гоњење, будући да наведене особе, као посланици у Народној скупштини РС, имају имунитет од кривичног гоњења.

 

Извор: РТРС, Говори Србија

Оставите коментар