Регион

ПОДГОРИЦА СПРЕМА НОВИ УДАР НА СПЦ: Свештеници Митрополије црногорско-приморске мораће да полажу црногорски језик!

Уколико Скупштина усвоји предлог закона о странцима, свештеници Митрополије црногорско-приморске који долазе из Србије и БиХ мораће да полажу црногорски језик и да приложе потврду да је регистрована верска организација за коју раде да би добили дозволу за привремени боравак.

ПОЗНАТИ АДВОКАТ ИСПАЛИО 6 МЕТАКА У БИВШУ ЖЕНУ: Владанка убијена испред зграде! КАМЕРЕ СНИМИЛЕ СВЕ, ЋЕРКА ОТКРИЛА УБИЦУ

О овом пропису расправљало се у црногорском парламенту.

Таква решења изазвала су револт међу посланицима опозиције који учествују у раду парламента, јер сматрају да се тако спрема нови прогон свештеника Митрополије, која на простору данашње Црне Горе постоји од 1219. године и најстарија је институција у земљи.

У владајућој коалицији не виде ништа спорно, као ни у Министарству унутрашњих послова, иако су прописали да свештено лице које је држављанин неке друге државе мора пре добијања права на боравак у Црној Гори да полаже црногорски језик и приложи потврду да је верска организација у којој ће служити регистрована, иако Црна Гора нема регистар верских заједница.

Паника у Приштини: „Српски тенкови кренули на Косово!“

Посланик Уједињене Црне Горе Горан Даниловић оценио је да се људи условљавају црногорским језиком како би се основале неке комисије и тако намицао новац, уместо да се изузму барем људи из региона јер су у држави у службеној употреби српски, хрватски и босански. Он је истакао да поуздано зна, јер је био министар унутрашњих послова, да тај ресор нема регистар верских организација, већ има један списак на папиру А4 формата.

Из опозиционог Демократског фронта оцењују је да је Закон о странцима јасно усмерен против СПЦ, односно Митрополије, као и да се новим законом стварају услови да Агенција за националну безбедност (АНБ) прогони свештенике.

ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА: Шта Ким Џонг Ун замера Србији

Из ДПС потврђују да МУП нема регистар верских заједница, али тврде да има евиденцију. Наводе и да су се у Црној Гори све верске организације после обнове независности пријавиле код црногорских институција, осим СПЦ, односно Митрополије.

Наводе и да представници СПЦ намерно опструирају и не желе да се пријаве у Црној Гори, јер не желе тим чином да признају незавиност државе Црне Горе и да закониту реакцију државних органа представљају као прогон.

АКО РОДБИНА НЕ ПРОГОВОРИ, ЗОРАН ЈЕ ГОТОВ: Нејасно зашто чланови најуже породице не желе да сведоче


РЕКЛАМА
Заветници: „Јачаћемо стратешке односе Београда и Москеве!“

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДВЕ ВЕЛИКЕ СИЛЕ ГОМИЛАЈУ ОРУЖЈЕ: Споре се око једне територије, а цео свет би могао да буде увучен у крвави окршај!

Суђење Шарићу без новог почетка, настављено извођење доказа

АКО РОДБИНА НЕ ПРОГОВОРИ, ЗОРАН ЈЕ ГОТОВ: Нејасно зашто чланови најуже породице не желе да сведоче

Убиство Оливера Ивановића: Суд потврдио кривицу али одбио да одреди притвор полицајцима

Извор: Информер

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri