Informer
Политика Србија

ПОДЕЛЕ КОСОВА СЕ НАЈВИШЕ ПЛАШЕ У СКОПЉУ: Македонци се најеже и од помисли да би Срби и Шиптари могли да размене територије!

На помињање могућности поделе Косова или размене територија многи у Скопљу се најеже, пише Дојче веле .

ВЕЧЕРАС ТАЧНО У 22:22 НАСТУПА ВЕЛИКА ПРОМЕНА Ево шта нас очекује и шта треба да радимо!

Стручњаци сматрају да Македонију може погодити домино-ефекат решавања косовског питања и да зато треба пожурити у НАТО.

ГОРДАНА ЈЕ СЛЕТЕЛА У БЕОГРАД, СЕКУНДУ КАСНИЈЕ БИЛА ЈЕ УХАПШЕНА: Када је чула разлог, ЗАНЕМЕЛА ЈЕ!

Македонија мора да отвори четворе очи како је не би ударили нови ветрови из северног суседства. У Србији се ствари у погледу питања Косова убрзавају. Из иступа више српских званичника могло се закључити да је на столу и те како стара прича о подели Косова или замени територија.

Приштински лист „Газета експрес“ јавља да су се у том правцу „договорили“ председници Трамп и Путин на недавном састанку у Хелсинкију.

САМО НАВИЈАЈТЕ ЗА КОМШИЈЕ: ДЕСЕТ ХУЛИГАНА ПАЛИЦАМА ТУКЛИ СРБИНА У СПЛИТУ ЗБОГ ЋИРИЛИЦЕ!

Према дипломатским изворима ДW у Скопљу, ове идеје нису нове, али су до сада изношене само као пробни балони или пак у закулисним преговорима.

– Подела Косова или размена територија је стара идеја у Београду и Приштини – каже Стево Пендаровски, координатор за припрему Македоније за чланство у НАТО.

Та идеја, према његовим речима, никада није добила подршку у релевантним међународним круговима који су у процесу распада Југославије инсистирали на раније успостављеним административним границама њених република те покрајине КиМ.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) КАМЕРЕ СНИМИЛЕ ЛИКВИДАЦИЈУ УСРЕД КАФИЋА: Руски кум славио излазак из затвора кад му је пришао маскирани нападач

Пендаровски приче о договору Трампа и Путина о Косову назива „шпекулацијама“ чији је узрок темељно непознавање тога како функционише светска политика. „Од Другог светског рата велике геополитичке комбинације и подела интересних сфера никада се нису договарале на билатералним сусретима. Арапско пролеће или анексија Крима само су два од бројних примера.“

Он је уверен да ће решење косовског проблема бити такво да не угрожава регионалну безбедност и каже да два кључна елемента већ дуго фигурирају у међународној заједници: „Београд неће експлицитно признати косовску независност, али ће морати да успостави дипломатске односе са Приштином. Друго, Срби на северу ће добити одређени степен аутономије која неће смети да се назива ‘аутономијом'“.

Македонска политичка елита је веома заинтересована да се међуетнички проблеми у суседству не решавају територијално, то јест новим разграничењима и прекрајањем мапа. Јер најмање четвртина грађана су етнички Албанци, углавном концентрисани на северозападу земље.

(ВИДЕО/ФОТО) НЕВРЕМЕ НАД СРБИЈОМ: Бујица кроз Крагујевац, у Ваљеву ванредна ситуација, у Београду пљускови!

– Евентуална подела Косова отворила би дилеме будућности косовског ентитета и могућност спајања са Албанијом и тиме на дуги рок дестабилизовала и Прешевску долину на нашој северној граници – каже за „DW“ аналитичар Сашо Орданоски.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТЕШКА НЕСРЕЋА КОД БАЧКОГ ГРАДИШТА: Човек погинуо подлетевши под аутобус!

(ВИДЕО) ХОТЕЛ У НИШКОЈ БАЊИ ЗАПАЉЕН НАМЕРНО? Мештани тврде да је пожар подметнут, а ОВО ЈЕ РАЗЛОГ

Може ли БРИКС да извуче корист од Трамповог „трговинског рата“

САМО НАВИЈАЈТЕ ЗА КОМШИЈЕ: ДЕСЕТ ХУЛИГАНА ПАЛИЦАМА ТУКЛИ СРБИНА У СПЛИТУ ЗБОГ ЋИРИЛИЦЕ!

Извор: Informer

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
8°
11°
Mon
12°
Tue
11°
Wed
9°
Thu