pixabay.com
Економија Србија

Почиње изградња система за наводњавање у Војводини

У Војводини почиње изградња четири система за наводњавање. Биће их 11, а финансирају се кредитом од 100 милиона долара, који је Србија узела пре две и по године од Уједињених Арапских Емирата, по каматној стопи од један одсто на годишњем нивоу.

Вршилац дужности директора Републичке дирекције за воде, Наташа Милић, рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да ће радови у Војводини почети у наредним данима и да ће трајати од седам до 12 месеци. Овим системом ће бити покривено више од 20.000 хектара земље, наводи Милићева.

Што се тиче наводњавања у централној Србији, Милићева каже да ће та прва фаза укључити три пројекта – у Мачви, Чачку и Панчевачком риту. Говорећи о могућности да пољопривредници воду од система доведу до њива, Милићева објашњава да прва фаза подразумева довођење воде до комплекса који се наводњава, а наредне две фазе ће омогућити и да крајњи корисник дође до воде.

Пошто углавном велике компаније могу да приуште себи велике системе, Милићева каже да ће у наредном периоду законодавне активности омогућити да наводњавање буде доступно и малим произвођачима. Каже да је укрупњавање парцела важан фактор да би се постигли максимални резултати и напомиње да су повртарске и воћарске културе најисплативије за наводњавање.

У првој фази изградње система за наводњавање користи се трећина средстава из кредита који су одобрили УАЕ, али су активности на изради нове пројектне документације одмакле, каже она и очекује да следеће године буде повучена нова транша кредита.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СРАМНО: Ево зашто владика Григорије ОДБИЈА да служи парастос ЖРТВАМА ОЛУЈЕ

7 ХИТНИХ МЕРА РЕГИОНА ПРОТИВ ХРВАТСКЕ: ,,Загреб мора да укине дискриминаторске одлуке“

ХРВАТИ ПОПУШТАЈУ ПРЕД УЛТИМАТУМОМ: Загреб позива министре региона на разговоре

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri