Printscreen
Друштво Србија

ПОЧИЊЕ БАБЉЕ ЛЕТО! АКО ВАМ СЕ ДАНАС ДОГОДИ ОВА НЕПРИЈАТНОСТ, НЕ БРИНИТЕ! ТО ЈЕ ЗАПРАВО ДИВНО: Народна веровања од Петковдана до Митровдана!

Јутро које је освануло потпуно оправдава зашто су наши стари овај период године назвали "Бабље лето". И, ако је веровати обичајима, биће дивно.

Топло и лепо време од Петковдана до Митровда тачније од Свете Петке до Светог Димитрија у нашем народу се од давнина назива Бабино или Бабље лето.

НОВА ОДЛУКА ЛЕКАРА ИЗ ЗЕМУНА: Говорило се да ће певача преместити на ВМА, а сада је ОТКРИВЕНА ИСТИНА о даљем лечењу Дарка Лазића

Реч је о феномену познатом и у метеоролошкој науци да се лепо време задржи чак и после Михољског лета. Стручњаци кажу да је овај период сунчаних дана пред зиму карактеристичан за северну Земљину полулопту где се смењују четири годишња доба.

МОЈ ОТАЦ ЈЕ УБИЈЕН САМО ЗАТО ШТО ЈЕ СРБИН: Јован Јаковљевић био је прва жртва рата у Вуковару 1991. године

Ипак, много пре научника, за Бабље лето знао је народ. Наши стари су веровали да их, ако у овом периоду буде лепо време, очекује јака и дуга зима, па им је ово време било добродошло за завршетак радова и припрему за хладне дане пред њима.

Зашто баш Бабље лето?

УЖАС У СОБИ 331! КНЕЛЕ ЛЕЖИ У ЛОКВИ КРВИ: Ово је последња фотка првог пуцача деведесетих! УБИЦЕ ИМАЛЕ ШИФРУ – „КНЕЛЕ ИДЕ САМ!“!

И у многим европским језицима овај период има исти назив , запораво у готово свим словенским, мађарском и балтичким језицима. У немачком називу буквално значи „лето старих жена“.

Симболика је јасна, ако се пролеће везује за младост или девојачко доба, јесен је симбол старост, доба старих жена односно баба.

МАНИЈАКА ИЗ ТРАМВАЈА ЗВАЛИ САМУРАЈ: Сада га нико не препознаје на улици, а ова ствар му је променила живот

У неким крајевима Србије се и до данас задржао интересантан обичај везан за овај период године. Наиме, стари верују да је знак велике среће и благостања ако вам се у овом периоду у косу или одећу уплету нити паукове мреже!

Ова паучина се још назива и Маријина кора или Маријина свила, а њено порекло у народном веровању је различито. Неки кажу да је то коса вештица које ових дана бају и бацају чини. Други верују да је реч о предиву вилењака или патуљака. Има хришћана који сматрају да су то нити Богородице.

(ВИДЕО) НА ОВО СЕЛО ЈЕ ЗБОГ ЦРНЕ МАГИЈЕ БАЧЕНА КЛЕТВА: Црква им никад није опростила, а чини може скинути само један човек

Ипак, сва веровања су сложна у једном, ако вам се ових дана паучина уплете у косу или одећу, никако је не скидајте! Не ризикујте да наљутите ова бића!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) МЕРКЕЛОВА КОМЕНТАРИСАЛА ПУТИНОВ КАПУТ: Руски председник јој кратко одговорио, али су се твитераши наљутили!

ВУЛИН: Формирање војске на тзв. Косову може да узнемири читав Балкан

Шпански експерт: САД ће умрети убијајући друге

Немци негодују због могућих америчких ракета у Европи: Ми ћемо бити мете, неће они

СЕРЖ БРАМЕРЦ СЕ НЕ СМИРУЈЕ, ПУЦА ОД БЕСА! Радикали ће морати у Хаг!Опоравак неизвестан, девојчица на апаратима за дисање: Беба која је упала у креч и даље критично

(ВИДЕО) КОНТРОВЕРЗНИ СНИМАК ИЗАЗВАО БУРУ НА ИНСТАГРАМУ: Мушкарац се тетура центром Београда, удара у зид, а да ли га препознајете? ТВРДЕ ДА ЈЕ ДАРКО КОСТИЋ?!

Курир/Дневно

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Tue
25°
Wed
21°
Thu
20°
Fri