Public
Uncategorized

Почели 52. „Мокрањчеви дани“

У Неготину су почели 52. "Мокрањчеви дани", традиционална манифестација која се одржава у родном граду чувеног композитора Стевана Стојановића Мокрањца.

Фестивал „Мокрањчеви дани“, који ће трајати до 29. септембра, окупља најзначајнија имена из области музике, али и ликовне и сценске уметности.

Манифестација је свечано отворена полагањем цвећа на споменик Стевана Стојановића Мокрањца, поздравним речима председника Општине Неготин Владимира Величковића и беседом диригента Дејана Савића.

У дворишту родне куће славног композитора сви учесници традиционалног натпевавања и неготински хорови извели су Шесту Мокрањчеву руковет, чиме Неготин симболично одаје највећу почаст свом великану.

У традиционалном натпевавању хорова, Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије, под вођством диригента Катарине Божић, обухватао је композиције „Богородице Дјево“, „Васкршњи антифони“, „Воскресни Боже“,“Свјат Господ Бог наш“, затим „Што се боре мисли моје“, „Пошла мома на вода“ , „Оро се вије“ и „Рум, дум, дум“, саопштило је Министарство одбране.

У Дому културе учествовали су и Камерни мешовити хор „Лола“ из Сарајева (БиХ) под вођством диригента Јосипа Катавића, Градски мешовити хор „Абрашевић“ из Ваљева уз диригента Драгана Васиљевића, Певачко друштво „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина са диригентом Сенком Милисављевић и Вокални ансамбл „Фортисимо“ из Бургаса у Бугарској и диригента Милену Добреву.

Победник натпевавања је Певачко друштво „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина, о чему је одлучивао жири у саставу – музиколог проф. др Соња Маринковић, диригент др Милоје Николић и диригент мр Тамара Адамов Петијевић.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) Северна Кореја показала како „уништава“ амерички носач авиона

СЛУЧАЈ БЕНТЛИ: Осумњиченима укинут притвор!

Лавров: САД неће напасти Северну Кореју, јер знају за атомску бомбу

У Каталонији скупови подршке референдуму

Објављена фотографија положаја ДАЕШ-а на којој се виде амерички војници

 

 

Оставите коментар