Извор: pixabay.com
Друштво Србија

Почeла нова школска година – ево шта је измењено у настави

Први септембар је и почиње нова школска 2017/2018. година за ученике основних и средњих школа.

У школске клупе седа 556.645 основаца, а међу њима је и око 68.000 првачића. У београдске основне школе ће у ђачке клупе сести 17.148 првака.

И на Косову и Метохији, настава на српском језику почеће као и у осталим деловима централне Србије. У основном и средњем образовању на наставу на Космету креће 12.600 ученика у 102 школе.

Из Нишавског, Топличког и Пиротског округа у први разред кренуће 4.772 малишана. Њима ће се за који дан придружити и 140 деце миграната.

Календаром образовно-васпитног рада предвиђено је да у наредној години ђаци имају четири распуста – јесењи, зимски, пролећни и летњи.

Планирано је да јесењи распуст траје четири дана – од 9. до 12. новембра, док је зимски распуст подељен на два дела од 3. јануара до 8. јануара и од 1. фебруара до 9. фебруара.

Пролећни распуст почиње 3. априла, а завршава се 9. априла. Друго полугодиште за ученике осмог разреда завршава се 31. маја, а за ученике осталих разреда основне школе 14. јуна 2018. године.

Школа за матуранте гимназија завршава се 24. маја 2018. године, а за ученике трећег разреда трогодишњих и четвртог разреда четворогодишњих стручних школа, 31. маја.

Ученицима основних и средњих школа у Војводини прво полугодиште трајаће до петка, 22. децембра, док ће друго почети у среду, 10. јануара 2018. године.

Школски календар се у Војводини разликује од осталих делова Србије, због мултиетничког и мултиконфесионалног карактера те покрајине, па прво полугодиште традиционално траје до Божића који се прославља по актуелном Грегоријанском календару.

Председник Србије Александар Вучић иначе је обећао просветним радницима повећање плата, о чему можете прочитати ОВДЕ.

Бројне новине

Највише новина очекује ученике петог разреда – обавезни часови информатике, физичко са елементима здравственог образовања и предузетништво о коме ће се учити на часовима техничког и технологије.

Ученици ће имати и више спорта, а у 200 школа уводи се електронски дневник, захваљујући коме ће родитељи преко интернета, уз посебну шифру, моћи да виде оцене, изостанке, али и похвале за своју децу.

Уводи се и час безбедности за ђаке 4. и 6. разреда на којем ће деца једном месечно учити – о безбедности у саобраћају, о злоупотреби дроге и алкохола, безбедности на интернету, о вршњачком насиљу, како се понашати у ванредним ситуацијама као што су поплаве, пожари, земљотрес.

У појединим школама у Србији часови ће бити скраћени на 30 минута због штрајка Уније синдиката просветних радника. Разлог су неиспуњени захтеви – хитно повлачење Закона о запосленима у јавним службама, потписивање Проткола о зарадама и повлачење свих прописа који, како кажу, просветне раднике остављају без посла.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Љајић: Мале су шансе да Ратка Младића пусте да се лечи у Србији

(ВИДЕО) ШОК! САД НЕМАЈУ ЧИМЕ ДА ОБАРАЈУ КИМОВЕ РАКЕТЕ: Нашенел Интерест открио тајну коју је ПЕНТАГОН ЖЕЛЕО ДА САКРИЈЕ ПО СВАКУ ЦЕНУ!

Расписан тендер за „Галенику“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
29°
Sat