Српски мировњаци (Фото: Званични профил Министарства одбране и Војске Србије)
Друштво Србија

ПОБУЊЕНИЦИ НАОРУЖАНИ ДО ЗУБА: Ево шта се дешавало са српским војницима у Централноафричкој Републици

До сукоба са побуњеницима у Централноафричкој Републици дошло је зато што су то тражили локални становници, наводе из мировне мисије УН (МИНУСЦА). Међу мировњацима у Централноафричкој Републици има и Срба, ангажованих углавном у саставу српске војне болнице на медицинском збрињавању снага УН.

РУСКА ВОЈСКА: Два израелска авиона Ф-15 напала аеродром у Сирији

Агенција Ројтерс истиче да је најмање један цивил страдао, а да је током напада повређено више цивила, мировњака и припадника побуњеника.

– Спавали смо и око 2.15 ујутру смо чули снажну пуцњаву и светла од оружја. Онда смо ујутру видели мировне снаге УН и централноафричку војску у улици. Отишли су, не знамо шта се заиста догодило – каже један од становника насеља ПК5.

ЖИВОТНА ДРАМА ЦЕЦЕ КИТИЋ: Славна рукометашица остаје на улици, ћерка спремна да прода бубрег како би спасила мајку!

Портпарол мировне мисије УН у Централноафричкој републици (МИНУСЦА) Херв Верхосел изјавио је да је у акцији рањено 11 мировњака и „око 20 цивила и побуњеника“. Осим тога, он је истакао да је ухапшено осам људи.

У одвојеном саопштењу из мировне мисије наводи се да су становници насеља ПК5 више пута од мировњака тражили да „реагују против наоружаних група одговорних за нападе на цивиле“.

– Криминалне групе су имале могућност да се добровољно предају. Нажалост, њихови лидери су ту могућност одбацили – наводи се у саопштењу.

Они истичу да је у рацијама ухапшено више људи, као и да су заплењени оружје, муниција и дрога: „Заједничка операција ће бити настављена док криминалне групе из ПК5 не буду расформиране“.

ВАЉЕВАЦ ПРВИ ЗАГЛАВИО ЗАТВОР ЗБОГ НОВОГ ЗАКОНА О САОБРАЋАЈУ: Ево због чега је добио 15 дана иза решетака

Централноафричка Република налази се поприличном хаосу од 2013. године када су муслимански побуњеници свргнули председника Франсоу Бозизеа, што је изазвало низ убиства из освете „антибалака“ наоружаних група које углавном чине хришћани.

Иначе, наоружане муслиманске групе из ПК5 тврде да су формиране да би штитили муслиманске цивиле од етничког чишћења.

Министар Вулин изјавио је да су сви српски мировњаци добро и да нису повређени – „сви српски војници су добро након сукоба са побуњеницима”.

ШЕШЕЉ: Заболе ме шта ће Хаг одлучити

– У Централноафричкој Републици, у рејону главног града Бангија, дошло је до сукоба између трупа Уједињених нација и побуњеничких групација. Повређено је десет припадника Уједињених нација и ниједан од њих није припадник наше мировне мисије – рекао је Вулин, а саопштило Министарство одбране.

Мултинационална операција УН у Централноафричкој Републици (МИНУСЦА) постоји на основу Резолуције 2149 Савета безбедности УН, а са оперативним радом почела је 15. септембра 2014. године.

Српска војна болница у Централноафричкој Републици ангажована је од 11. децембра 2014. године и тамо је тренутно седма ротација.

ЗМИЈА ТАЧИ ПРЕТИ СА КОШАРА: Србији ћемо одговорити као пре 19 година – ПУШКАМА!

У мисији МИНУСЦА, осим припадника Српске војне болнице нивоа 2, Војска Србија ангажовала је пуковника Бранка Мишића на позицији заменика команданта сектора Запад и по двојицу војних посматрача и штабних официра, укупно 75 особа.

Огласио се Марко Ђурић поводом Тачијевих претњи – ево шта је рекао..

У контингенту који чине војна болница нивоа 2, команда и јединица за логистичку подршку, налази се официри, подофицири, професионална војници и цивилна лице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШЕШЕЉ: Заболе ме шта ће Хаг одлучити

(ВИДЕО) ДА СЕ НАЈЕЖИШ! У центру Јерусалима се орило „Ој Косово, Косово“!

СОРОШЕВИ МЕШЕТАРИ НА УДАРУ: Ово ће бити први Орбанов потез након победе!

(ВИДЕО) ХАОС У ФРАНЦУСКОЈ: Полиција растерује анархисте! Севају каменице и ШОК-БОМБЕ! Повређен полицајац! НАПЕТО!

ВОДИЛА ДЕЦУ ДА ГЛЕДАЈУ ПРОСТИТУТКЕ: Наставници из ОШ „Карађорђе“ ПРЕТИ ЖЕСТОКА КАЗНА!

Извор: Блиц, Б 92

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
25°
Sun