Printscreen
Занимљивости

ПЛАШИТЕ СЕ ПЕТКА 13? Ево начина како да се заштитите!

Комбинација петка и 13. дана у месецу се сматра симболом велике несреће. Та врста празноверице датира од пре стотинак година, а постоји чак и назив за ту врсту фобије - параскевидекатриафобиа.

ПОМПЕО: Убијена група од неколико стотина руских војника

Многе Србе „бије“ глас да су сујеверни, да поштују бројне обичаје и на одређене дане не практикују свакодневне активности како не би привукли лошу срећу. Али од једног дана посебно стрепе, петак 13. је надмашио све могуће страхове, па су за тај дан устаљена бројна веровања.

За број 13 се верује да доноси несрећу још од библијских времена. За Јуду, који је издао Исуса Христа, тврди се да је био 13. гост на последњој вечери па се чак и данас сматра да није добро бити тринаести гост за столом.

ЗАСАД НИШТА ОД АМЕРИЧКОГ НАПАДА НА СИРИЈУ: Трамп се састао са најближим сарадницима, одлучено да се настави ПРОЦЕНА СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРЕНУ!

Да нешто с петком заиста није у реду веровало се и у Средњем веку, када тим даном нису одржавана венчања. У скандинавској митологији, једну важну вечеру за богове покварио је 13. гост, по имену Локи и због тога је читавим светом завладао мрак.

Празноверје у вези с бројем 13 врло су распрострањене и данас – у неким хотелима не постоји соба с тим бројем, а у неким авиокомпанијама су решили да избаце плочицу с несрећним бројем са реда седишта на којем би требало да стоји. У многим болницама често не постоји соба број 13, а у Фиренци куће које се налазе између бројева 12 и 14 означене су бројем 12 и по.

У холандском граду Утрехту, на железничкој станици, не постоји перон са бројем 13, као ни аутомобил са тим бројем у Формули 1. Уклоњен је пошто су два возача болида број 13 погинула у удесима.

ОТЕТА МЛАДА! У селу Прћиловци код Алексинца МЛАТИЛИ СЕ СЕКИРАМА И ЛОПАТАМА ЗБОГ НЕВЕСТЕ!

Већ стотинама година се верује да је петак најнесрећнији дан у години. У „Кентерберијским причама“ Џефрија Чосера, написаним у XИВ веку, пише „а у петак се сручи сва несрећа“. У Великој Британији, петак је дуго био „дан за вешање“ јер се управо на тај дан вршила егзекуција свих осуђених на смрт.

Процењује се да светска економија сваког петка тринаестог изгуби више од 900 милиона долара због тога што људи тог дана избегавају своје уобичајене активности.

(ВИДЕО) БРИТАНСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ УПАЛИ У СИРИЈУ! Сиријци и Руси их у ТРЕН НЕУТРАЛИСАЛИ! Ово су сви детаљи акције

Параскевидекатриафобиа – страх од петка 13.

Комбинација петка и 13. дана у месецу се од релативно скоро сматра симболом велике несреће. Та врста празноверице датира од пре стотинак година, а постоји чак и назив за ту врсту фобије – параскевидекатриафобиа.

Уколико верујете у баксузлук петка 13. неке ствари данас не би требало да радите!

Иако је петак идеалан дан да отпутујете негде, народно веровање каже да данас не би требало да крећете на пут. Такође, кажу да данас не би требало започињати никакав посао, јер би све могло да се изјалови.

Сујеверје иде корак даље, па је савет да данас никако не започињете ни нову љубавну везу, јер неће успети. Ни не помишљајте да станете пред матичара, јер, како што можете да претпоставите – брак ће завршити неславно.

Такође, савет је да избегавате ножеве, маказе, све оштре предмете, како се не би повредили.

ПРОМЕНИТЕ ПОСТЕЉИНУ

Веровање каже да данас треба обавезно да урадите једну ствар – да промените постељину. Тако ћете отерати ружне снове, несрећу и све оно што вас тишти и мучи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВУЈАДИН ЈЕ ПРЕВАРИО МИРКУ – Ево шта је она рекла и СВИМА ЗАПУШИЛА УСТА!

(ВИДЕО) УНУК МИЛУНКЕ САВИЋ: Историчари ми замерају, али ово је права истина о мојој баби хероју

ВУЧИЋ: Немогуће оптужити Русију за случај „Скрипаљ“ без доказа

ОПРОШТАЈ МАРИЈЕ ОД СВОЈЕ ФИЛМСКЕ МАЈКЕ ЈЕЛЕНЕ: Не недостајеш ми јер си заувек ту

Вучић: Србија и Француска су истински пријатељске земље

Извор: telegraf.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
29°
Sat
31°
Sun
30°
Mon
27°
Tue