Извор: kcna.kp
Свет

Пјонгјанг тврди да поседује хидрогенску бомбу

Северна Кореја је објавила да сада поседује хидрогенску бомбу довољно малих димензија да је може монтирати на интерконтиненталну балистичку ракету, пренели су јужнокорејски медији.

Народна демократска Република Кореја је објавила да поседује минијатуризовану хидрогенску бомбу коју може да монтира на своје нове интерконтиненталне балистичке ракете. О овоме је данас известила севернокорејска државна телевизија, а пренели су остали регионални медији.

Севернокорејска државна телевизија КЦНА је саопштила да је лидер ове земље Ким Џонг Ун данас са стручним сарадницима лично прегледао хидрогенску бомбу у Институту за нуклеарно оружје у Пјонгјангу.

,,Институт је недавно успео да произведе још напреднију нуклеарну бомбу, остајући веран захтевима Партије да се уђе у нову етапу нуклеарног наоружавања земље.“ – саопштила је КЦНА.

Хидрогенске бомбе иначе су базиране на фузији, односно процесу спајања атома веома мале масе, по чему се разликују од осталих нуклеарних бомби које су базиране на фисији, односно цепању атома. Материјали који поседују такве атоме потребне за фузију су изотопи хидрогена, па отуда и назив хидрогенска бомба (или термонуклеарна).

Уколико је ова информација тачна довешће до додатног затезања ионако изузетно запаљивих односа у региону. САД би нарочито забринула евентуална проба оваквог оружја, што би уједно одагнало и сваку сумњу у веродостојност информације о њеном уласку у севернокорејски арсенал.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ГЕОПОЛИТИКА РАКЕТНИХ ПРОБА: Шта за Пјонгјанг значи лансирање ракете преко Јапана?

Линта: Позив на линч преосталих Срба у Хрватској

Банде анархиста вандализују фонтане по Београду

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat