opanak.rs
Занимљивости Србија

ПИСМО КОЈЕ ЈЕ ОБИШЛО СВЕТ: Овако се пре једног века у Америци причало о Србима!

На данашњи дан навршава се тачно сто година откако се на јарболу изнад Беле куће завијорила српска застава у знак почасти српским борцима и народу који је поднео огромну жртву у Првом светском рату.

САМО НАВИЈАЈТЕ ЗА КОМШИЈЕ: ДЕСЕТ ХУЛИГАНА ПАЛИЦАМА ТУКЛИ СРБИНА У СПЛИТУ ЗБОГ ЋИРИЛИЦЕ!

Тадашњи председник САД, Томас Вудро Вилсон, издао је 28. јула 1918. године саопштење америчком народу. То саопштење је прочитано у црквама широм земље и објављено је у готово свим утицајним дневним новинама. Српска застава је подигнута изнад Беле Куће као и у свим зградама јавних институција у главном граду САД. За овакво епохално обележавање српске победе у САД делимично је био заслужан Вилсонов ерудитски дух и позиција на којој се налазио, али вероватно још и више чињеница да му је близак и добар пријатељ био Михајло Пупин, чувени научник нашег порекла и најбољи амбасадор којег је Србија могла у том тренутку да има у Америци. Пупин је неуморно радио на прикупљању помоћи за нашу земљу, истицао страдање и ратне напоре Србије и успео да обезбеди знатну материјалну помоћ за војску и цивилно становништво.

blic.rs

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) САМОУБИСТВО НА НАЈОПАСНИЈОЈ ШЕТЊИ НА СВЕТУ: Престрављени туристи само су гледали како је скочио у понор од 2.000 метара!

Вилсонова порука је гласила:

Народу Сједињених Држава,

У недељу 28. јула навршава се четврта годишњица од дана када је одважни српски народ, пре него да се изложи лукавом и недостојном прогону припремљеног непријатеља, објавом рата Аустроугарске био позван да брани своју земљу и своја огњишта од непријатеља решеног да га уништи. Племенити је тај народ одговорио. Тако чврсто и храбро одупрли су се војним снагама земље десет пута веће по броју становништва и војној моћи, и тек када су три пута протерали Аустријанце и након што су Немачка и Бугарска притекле у помоћ Аустрији, били су приморани да се повуку преко Албаније. Иако је њихова земља била опустошена и њихови домови разорени, дух српског народа није био сломљен. Мада надјачани надмоћнијим силама, њихова љубав према слободи остала је неумањена. Брутална сила није утицала на њихову снажну одлуку да жртвују све за слободу и независност.

ШИПТАРИ КУЈУ ПЛАН ДА НАПАДНУ ВРАЊЕ: Лидер СРС Војислав Шешељ упозорава да је НАША ЗЕМЉА У ВЕЛИКОЈ ОПАСНОСТИ!

Примерено је да народ Сједињених Америчких Држава, привржен очигледној истини да је право народа свих држава, малих и великих, да живе сопственим животом и да бирају своје владе, присећајући се да су начела за које се Србија витешки борила и пропатила иста она начела за која се залажу Сједињене Државе, поводом ове годишњице изрази на адекватан начин саосећење са овим потлаченим народом који се тако херојски одупирао тежњама германске нације да доминира светом. У исто време, не бисмо смели заборавити ни истородне народе велике словенске расе – Пољаке, Чехе и Југословене, који сада под владавином туђинаца, чезну за независношћу и националним јединством.

(ВИДЕО) ПОШТУЈ МОЈУ МАЈКУ! Брутална туча раднице и муштерије у ресторану! Радиле песнице, тацне, столице, а онда су се умешали и други радници

Ово се не може обележити на више прикладан начин до у нашим црквама.

И, зато, позивам народ Сједињених Америчких Држава, свих вера и вероисповести, да се окупе на својим месним богослужењима, у недељу 28. јула, у циљу исказивања саосећања са овим подјармљеним народом и њиховим истородницима у другим земљама, И да призовемо благослов свемогућег Бога за њих саме као И за циљ којем су се посветили.

Вудро Вилсон, председник

Бела кућа, јул 1918.“

opanak.rs

ТУЖБА СРБИЈЕ ПРОТИВ НАТО, ИЗРАЕЛ НУДИ ПОМОЋ: Амери се овом нису надали, МОРАЋЕ ДА ПЛАТЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ!

Подсећамо, Томас Вудро Вилсон (1856. – 1924.) био је 28. председник Сједињених Америчких Држава, а ту функцију обављао је од 1913. до 1921. године.

Извор: govorisrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Нови амерички војни буџет крије опасност већу од нуклеарне трке у наоружању

(ВИДЕО) КРВАВИ МЕСЕЦ БИО СПЕКТАКЛ ШИРОМ СВЕТА: Погледајте како је изгледало помрачење које ће се поновити тек за 100 година

ПОДЕЛЕ КОСОВА СЕ НАЈВИШЕ ПЛАШЕ У СКОПЉУ: Македонци се најеже и од помисли да би Срби и Шиптари могли да размене територије!

ТЕШКА НЕСРЕЋА КОД БАЧКОГ ГРАДИШТА: Човек погинуо подлетевши под аутобус!

(ВИДЕО) ХОТЕЛ У НИШКОЈ БАЊИ ЗАПАЉЕН НАМЕРНО? Мештани тврде да је пожар подметнут, а ОВО ЈЕ РАЗЛОГ

Може ли БРИКС да извуче корист од Трамповог „трговинског рата“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
10°
Thu
8°
Fri
-0°
Sat
1°
Sun