Извор: youtube.com
Европа Свет

Петиција против Брижит Макрон – 180.000 ,,не“ за прву даму Француске

Петицију против додељивања формалног статуса прве даме супрузи председника Француске Брижит Макрон, покренуту пре две недеље на интернету, до сада је потписало више од 180.000 људи.

У тексту петиције, на сајту „чанге.орг“, наводи се да „нема разлога да жена шефа државе добија новац из јавних фондова“ и да супруга председника Емануела Макрона „сада има тим од два до три сарадника, као и две секретарице и два радника обезбеђења“ и оцењује „да је то довољно“.

„Статус прве даме омогућио би да (супруга председника) добије новац из буџета, бројне запослене, возаче, бољу заштиту и друге предности“, наводи се у петицији, чији потписници захтевају да се о том питању одлучи на референдуму.

Петиција, коју је покренуо Тијери Пол Валет, који се представља као „сликар и писац“ и „ангажовани грађанин“, намењена је председнику Макрону и премијеру Француске Едуару Филипу.

„Оштро се противимо свим сексистичким нападима на Брижит Макрон и не доводимо у питање њене компетенције. Међутим, у време морализације политичког живота у Француској, ми не можемо да подржимо иницијативу да се жени председника Макрона додели посебан статус“, такође стоји у тексту петиције.

Француски парламент у четвртак је усвојио закон о моралности политичког живота, којим се министрима, посланицима и члановима локалних власти забрањује да запошљавају чланове својих породица. Тада је одбачен амандман посланика крајње левице, који је предлагао да се та забрана односи и на шефа државе, односно чланове његове породице, наводи Франс прес.

Макрон је током председничке кампање обећавао да ће његова жена имати јавну функцију, ако он победи, али и да она неће бити финансирана новцем пореских обвезника.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Судар код манастира Морача, више повређених

НОВИ УДАР НА СРБЕ: Британци опет спремају „холивудски“ напад!

Лекције које би Америка требало да научи из последње севернокорејске ракетне пробе

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri