Pixabay
Друштво Србија

ПЕНЗИЈЕ ЋЕ БИТИ ВЕЋЕ НЕГО ИКАД ПРЕ! ПОВИШИЦА СТИЖЕ УОЧИ НОВЕ ГОДИНЕ: Пензионери, ево колико пара ће вам донети швајцарски модел!

Нови закон по коме ће пензије расти у складу са "швајцарском формулом" треба очекивати на јесен, а прво повећање пензија у складу са новим моделом већ крајем новембра или у децембру ове године.

УДАТУ СРПСКУ ПЕВАЧИЦУ ПОДВОДИО МАКРО: Била је са њим 5 година, продавао ју је за 200 €, а пред КРЦАТИМ клубом урадио је ову ГНУСНУ СТВАР!

(ФОТО) МАДЛЕН СЛЕТЕЛА У ПРИШТИНУ! Олбрајтова стигла на БАЛ НАКАЗА, дочекали је СКАНДАЛОЗНОМ ПОРУКОМ

„Швајцарски модел“ практично би значио да ће пензије укупно 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде. То би у тренутним околностима практично значлио повећање од око пет одсто, што би на примеру просечне пензије од 26.300 динара значило додатних 1.315 динара.

Толико повећање у новчанику требало би очекивати већ крајем новембра или у децембру ове године с обзиром на то да су измене закона о пензијском систему планиране за јесен.

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА НА ПУТУ ЗРЕЊАНИН-ТИТЕЛ! Аутомобил слетео с пута, има погинулих!

(ВИДЕО) Слобин човек који је преговарао са НАТО открио је државне тајне, након његових речи су сви занемели! У студију РТС настала језива тишина!

„План је да се о швајцарском моделу додатно разговара са ММФ чија делегација у Србију долази почетком октобра, а који су начелно већ прихватили нову формулу када су недавно били у Београду. Тако би се на закону могло радити одмах након њиховог одласка, и повишице би требало очекивати већ крајем новембра или током децембра. Толика флексибилност у смислу померања два месеца пре почетка наредне године је дозвољена и могућа“, каже извор листа.

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је недавно да ће се у међувремену разговарати о још неколико модела, али да ипак очекује „да ће овај модел (швајцарски), као најправеднији и најбољи, бити усвојен“.

Иринеј: Подржавам Србе у Црној Гори који светиње хоће да бране животом

ПУЦЊАВА У ЛЕПОСАВИЋУ: Полиција отворила ватру на комби крагујевачких регистрација!

„То је модел који се примењује у великом броју земаља и милсим да је најповољнији и фер за наше најстарије суграђане, јер се везује за два показатеља, инфлацију и раст плата, а који су и основне детерминанте висине пензија“, прецизирао је недавно министар финансија.

Швајцарска формула за усклађивање пензија у Србији, иначе, није новост. У нашој земљи овакав начин обрачуна пензија уживао је широку друштвену подршку све до 2006. године када је формула укинута због инсистирања Светске банке а у оквиру тадашњег аранжмана са ММФ. Пензионери су били незадовољни и тада је дошло до великих, економски неодрживих, ванредних повећања пензија 2008. која су проузроковала вишегодишњу пензијску и буџетску дестабилизацију.

Потом су 2010. године уведене мере штедње и пензије су биле усклађиване само са ценама и делом раста БДП преко четири одсто годишње. Након стабилизације, Влада је укинула формулу за усклађивање пензија крајем 2018. и најавила нову од 2020. године.

Порука пред самит у Паризу: И Немачка за укидање Унмика

ОБРТ У ИСТРАЗИ УБИСТВА МИГРАНАТА У БЕОГРАДУ! Посвађали се око новца од кријумчарења, па платио 300 евра да убију Кана, а онда ликвидирао убицу! ОСТАВИО ГА ИСКАСАПЉЕНОГ У ШУМИ

У Европи скоро све земље имају формуле за усклађивање пензија, а највише њих користи управо швајцарски модел односно комбинацију раста цена и раста зарада. Аустрија, Италија, Француска и Шпанија усклађују пензије са растом цена.

Формуле су нешто издашније и поре раста цена делимично укључују и раст зарада у Финској (20 одсто), Чешкој (33 одсто), те Словачкој, Румунији и Бугарској, где раст зарада учествује са 50 одсто приликом усклађивања пензија.

(ФОТО) ЕВО КО ЈЕ ПРИСТУПИО ЗАВЕТНИЦИМА! Представили програм и нове чланове!

НОВИ УДАР НА СРБЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДЕТАЉИ ПУЦЊАВЕ У БЛОКОВИМА: Ево шта је Драгослав рекао Теодори пре него што ју је УПУЦАО У ГРУДИ И РАМЕ

(ВИДЕО) ХАОС КОД ЛАЗАНСКОГ У ЕМИСИЈИ! Сви су занемели када је откривено да ли је Југославија капитулирала 1999. године

(ВИДЕО) НЕ ЖАЛИМО СРПСКУ ДЕЦУ, НИ МАЈКЕ, ОНИ СУ ГОРИ ОД ЖИВОТИЊА! Американци објавили језив говор мржње Шиптара са Косова

БРУТАЛНА САЧЕКУША НА ЦЕТИЊУ: Убијен Богдан Милић! Нападачи га из кола засули смтроносним рафалима

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ДРАМЕ НА НОВОМ БЕОГРАДУ! Купио пиштољ да би убио супругу?! Пуцао из РЕВОЛВЕРА на супругу док је ШЕТАЛА СА СИНОМ!

извор: Kurir/Blic

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Fri
30°
Sat
27°
Sun
26°
Mon

Истакнуто