С-400, извор: sputnik.com
Америка Блиски исток Свет

Пентагон забринут због руског С-400 у Турској

Турска, иако вишедеценијска чланица НАТО, све теже налази заједнички језик са Вашингтоном, а неслагања искрсавају у готово свим областима.

Аутор: Војислав Лалић

Преговори Анкаре са Москвом о купопродаји руског ракетног система С-400 изазвали су забринутост у Вашингтону, иако још нису приведени крају. То изнова потврђује да две земље, деценијама савезници у оквиру НАТО-а, у последње време не могу да нађу заједнички језик.

Председници Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган су у марту отворили преговоре који се сада, како тврде обе стране, успешно приводе крају. Реч је о послу од 2,5 милијарде долара.

Питање је, међутим, како ће се ти преговори окончати пошто Кремљ још није одобрио кредит Анкари, што се у Турској очекује јер се ради о огромним средствима.

„Уколико Турска купи ракете С-400, то би изазвало забринутост у Пентагону”, изјавио је начелник заједничког генералштаба САД Џозеф Данфорд.

Он је изразио наду да новински извештаји у којима се тврди да је то готова ствар нису тачни и да ће Анкара на крају одустати од куповине руског наоружања које неће моћи, како тврде у САД, да се уклопи у технологију коју користе НАТО савезници.

На то је одмах реаговао Ердоган рекавши да су преговори у „великој мери завршени”. „Зашто би због тога неко био забринут. Свака земља има право и потребе да предузме одређене мере како би учврстила своју безбедност”, изјавио је Ердоган и додао да ће „уз Божју помоћ ускоро видети С-400 у својој земљи”.

У Турској подсећају савезнике да је Грчка такође чланица НАТО-а, али је пре неколико година купила руски ракетни систем С-300. Вашингтону то тада није сметало.

Пентагон је био забринут и пре две године када је на турском тендеру победила једна кинеска фирма која је требало да испоручи Анкари војну опрему за ПВО. После дугих преговора посао није приведен крају пошто Пекинг, како је речено, није могао да задовољи све захтеве купца. Упућени тврде да се то догодило због противљења НАТО-а, односно САД.

Америка и Турска не могу да постигну компромис ни око Сирије, где Пентагон наоружава тамошње Курде, за које у Анкари кажу да су то терористи исто као и припадници Исламске државе и да то оружје користе против Арапа, Туркмена и Турака на југу Анадолије.

Две земље не могу да се договоре ни око изручења имама Фетулаха Гулена, који је пре годину дана, како тврди Анкара, покушао да изведе војни удар у Турској.

Већ се оглашавају аналитичари који упозоравају да би куповина С-400 могла да означи дефинитивни „развод брака” између Турске и НАТО-а. Разложнију верују да до тога неће доћи јер је Турска технолошки нераскидиво везана за одбрамбени систем и наоружање алијансе, чији је члан више од шест деценија. Ердоган је свестан тога да би радикално удаљавање од НАТО-а могло да му донесе многе проблеме и у земљи и на међународној сцени. На овај начин он очигледно жели пре свега да упозори Вашингтон да више не може да ради шта хоће у региону Блиског истока и да је Турска ту незаобилазан фактор у решавању нагомиланих проблема. Поготово што се Анкара после извињења Ердогана, због обарања руског војног авиона у пограничном подручју Сирије, више не суочава са претњама Русије.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Сиријска војска пробила линије терориста у Дамаску! (ВИДЕО)

САД бомбардовале болницу у Раки, настрадали само цивили

ДИВЉА БИТКА У СИРИЈИ: 2000 џихадиста опкољено у некадашњој престоници Исламске државе (ВИДЕО)

Оставите коментар