Аналитика

Пентагон спрема биолошки рат против Русије (ДЕО 4)

Грузија

Ова држава је 2002.године потписала споразум са Министарством одбране САД, под веома загонетним именом „О сарадњи у сфери технологије и патогена, који су повезани са развојем биолошког оружја и непрофилераицје информација у тој сфери“, који је следеће године ратификовао грузијски парламент.

У септембру 2004. године у Тбилиси је лично дошао амерички сенатор Ричард Лугар, а резултат његове посете је био договор око изградње Центра општег здравља (представља био-лабораторију) у непосредној близини главног града (насеље Алексејевка), која се налази недалеко од међународног цивилног аеродрома али и ваздухопловних објеката грузијске војске. Бизаран избор локације за изградњу овог изузетно опасног објекта није уопште забринула грузијско руководство.

У 2006. години, када се билошка лабораторија према званичним подацима још увек налазила у процесу изградње, тамо су већ вршена одређена истраживања и експерименти, да би после поновне посете америчког сенатора по коме је овај центар и добио име, парламент Грузије донео одлуку да све информације које се тичу њега ставе у режим државне тајне.

На овај начин, корак по корак, Пентагон остварује свој дугорочан циљ и све више плете мрежу биолошких објеката око граница Руске Федерације: прво су 90-их година прошлог века потписани општи акти о разоружавању, а у првој деценији 21.века- конкретни споразуми “о сарадњи”, после чије ратификације је почела градња и модернизација био-лабораторија и биолошких станица новцем Министарства одбране САД. У оним државама где је на власт дошла проамеричка послушничка политичка елита, паралелно са изградњом ове мреже је текао процес научно-истраживачког рада и мониторинга.

Централна био-лабораторија “Лугар” у Тбилисију и објекти који се налазе у њеној близини

Цео процес је веома једноставан. Американци су целу операцију представили као добротворну мисију у којој се држави-домаћину дарују референтне био-лабораторије са врхунском технологијом, као да је у питању донација у рачунарској технологији са којом се опремају основне школе, или обнова возног парка у цивилним установама. На тај начин се омогућава пенетрација и у државе у којима се налази независно руководство, као што је то случај са земљама ОДКБ-а. Американци играју на дуге стазе, јер паралелно са овим процесом планирају и насилне преврате у државама где се гради мрежа био-лабораторија, у циљу довођења политичке гарнитуре која ће да буде контролисана из Вашингтона. До тог момента, они ће на овом простору већ имати изграђене потенцијале који се веома лако могу конвертовати у чисто војне објекте у којима ће се несметано производити напредно биолошко оружје, које ће неспорно бити употребљено против Русије, али и шире.

Исти случај је и са био-лабораторијом у грузијском насељу Алексејевка (ради се практично о делу Тбилисија), која је уведена у експлоатацију 2011.године. На етапи њене изградње, као и касније када је овај објекат био под номиналном контролом грузијске владе, овај центар је радио по задацима Института Волтера Рида (највећа војна научно-истраживачка институција у САД специјализована за био-медицину) који је саставни део Војске САД. У војним публикацијама се ова лабораторија у Грузији означавала као “научно-истраживачка јединица која делује у иностранству”, тако да о двојној функцији овог објекта нема никакве сумње.

Зика вирус

Што се тиче укупних инвестиција за изградњу овог објекта, на почетку су грузијски званичници изјавили да вредност радова износи 15 милиона долара, да би протоком времена укупна цифра била шестоструко увећана, где је достигла суму од 95 милиона долара. Сенатор Лугар је једном приликом изјавио да је цена укупних радова око 30 милиона долара, док су на крају медији објавили информацију да је за изградњу ове био-лабораторије Пентагон потрошио астрономских 250-300 милиона америчких долара (није познато да ли је ова цена везана само за изградњу био-лабораторије у Алексејеву, или за цео комплекс био-објеката на простору Грузије, укључујући и оне у Кутаиси, Коблетију + мрежу био-контролних станица).

С обзиром на сву тајновитост која влада око центра у Алексејевки, као и недостатака било какве контроле над његовим радом , немогуће је утврдити његову праву вредност и природу истраживања која се тамо изводе. Након промене власти у Грузији 2013. године, центар Лугар је формално затворен, а комплетан систем био-објеката (група од 22 лабораторије) пребачена је у структуру коју контролише Министарство здравља, рада и социјалних питања.

Вирус Еболе

Али све до 2015.године Пентагон је де факто остао господар комплетног система новоизграђених биолошкох објеката у овим земљама, где је и данас главни спонзор истраживања и стратегије праћења. Од 2018. године Грузија планира да у пуном обиму самостално финансира биолошка истраживања у овим лабораторијама, али нема никакве сумње да ће Министарство одбране САД изгубити ефективну контролу над објектима који су узгред речено изграђени и опремљени њиховим новцем. То једноставно не долази у обзир.

Први који је открио информације о претњама Лугарског пројекта у Грузији био је саветник бившег председника Грузије Михаила Сакашвилија, амерички новинар Џефри Силверман: “У лабораторији Лугара, који се налази на периферији Тбилисија, производе се опасне материје које се тестирају на локалном становништву. Сигуран сам да се у Грузији одвијају опасни експерименти на животињама и људима “, рекао је Силверман новинарима, уверавајући да је Пентагон са изградњом биолабораторије у Грузији извео тактички маневар да би заобишао Конвенцију која је потписана 1972.године.

Према изворима које је прикупио саветник грузијског председника, у 2013. години дошло је до случаја инфекције особља које је запослено у Центру Лугар, где су заражени људи тајно лечени, тако да информације о инциденту не би биле објављене у медијима. Становници Алексејевке такође говоре о истом случају: у 2012. години, четири Филипинца која су радила у лабораторији су се разболела, од чега су двојица преминули.

У Русији су оптужили грузијску мрежу биолошких лабораторија да су одговорне за стварање ултра-смртоносне и резистентне афричке куге (болест која је карактеристична за Африку) која погађа домаће свиње, а које је регистрована на територији Руске Федерације. У Абхазији су детектовани смртоносни комарци.”Недавно су у Абхазији регистровани ројеви комараца који преносе вирус Зика“. Никад се ови комарци нису појавили на северној хемисфери. Ради се о врсти јужноамеричког комарца. Ипак, он се већ појавио и то није случајност. Вирус који он преноси је дизајниран у лабораторији. И да, ми можемо да закључимо да је створен управо у америчкој лабораторији “, каже руски војни експерт за хемијско и биолошко оружје Игор Никулин.

Афричка куга је изузетно смртоносна за домаће свиње, и за њу нема лека. Веома је погодна за операцију подривања економске снаге једне државе и изазивања панике међу становништвом

У међувремену, на територији Казахстана се одржавају вежбе на локализацији вируса Еболе (такође вирус који није карактеристичан за то поднебље). Јер шта ако туристи заражени овим вирусом из Казахстана дођу у Америку?

У стварности америчка референтна лабораторија кроз ове вежбе истражује колико је становништво Казахстана отпорно према овој болести у случају инфекције, и како патоген који узрокује Еболу делује на локално становништво. Резултати овог истраживања ће омогућити да се у другој лабораторији, и у другој земљи, креира патоген који генерише ову епидемију али са новим својствима, који ће бити компатибилан (читај ефикасан) у генетском басену, у којем ће се са њим експериментисати.

Пентагон савршено добро зна, колики потенцијал представља изградња комплекса биолошких лабораторија око Русије. Само што и даље руководствима бивших совјетских република верује у племениту америчку мисију, која се води искључивим мотивом “смањивања биолошких претњи”. Како је показао пример на простору Украјине, цела прича је потпуно обрнута.

Извор: уран.онлине

НАСТАВАК:

Пентагон спрема биолошки рат против Русије (ДЕО 1)

Пентагон спрема биолошки рат против Русије (ДЕО 2)

Пентагон спрема биолошки рат против Русије (ДЕО 3)

Пентагон спрема биолошки рат против Русије (ДЕО 5)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon
27°
Tue