Аналитика

Пентагон спрема биолошки рат против Русије (ДЕО 3)

Украјина

По истој матрици као и у случају Азербејџана, Министарство одбране САД гради мрежу биолошких научно-истраживачких лабораторија и станица за мониторинг и на теритроијима других бивших совјетских република.

Шема је свугде потпуно пресликана: истовремено се са финаснирањем изградње кровне централне научно-истраживачке лабораторије, паралелно граде и станице за биолошки мониторинг.

Оно што највише подгрева оправдану сумњу, коју практично доводи до кључања, јесте чињеница да се сви детаљи ових пројеката упорно скривају од јавности: на пример, у Украјини, која је препуна централних реферетних био-лабораторија, које би наводно требале да превенирају појаву опасних инфективних епидемија које су преносиве између људи, али и животиња, у локалним медијима је апсолутно немогуће пронаћи и једно валидно истраживање о потенцијалној биолошкој претњи која се „тобоже“ надвила над овом земљом. Поједини медији су се силом прилика огласили тек када је у рејону Харкова дошло до побуне локалног становништва које је својим телима (али и оружјем) спречило изградњу био-лабароторије фантомске намене, која је требало да буде изграђена практично испред њиховог прага.

Све остало је прекривено потпуним велом таме, док истовремено афричка куга немилице коси домаће животиње (посебно су на удару свиње), и док птичији грип уништава фарме пернатих животиња, због чега украјински извоз трпи катастрофалне губитке.

Укратко, здравље и живот становника Украјине су на удару „непознатих“ вируса, којих раније ту није било. А за то време најмање словом и бројем петнаест (15) референтних био-лабораторија и станица за мониторинг које су подигнуте у овој земљи раде пуном паром.

Чудно зар не?

Како објаснити чињеницу да Министарство одбране САД премрежава територију Украјине биолошким објектима, чија је наводна функција “смањење потенцијала опасности заразе патогеним микроорганизмима”, док са друге стране имамо потпуну беспомоћност и повлачење пред „непознатим“ типовима вируса и заразних болести, које је уништило живинарство?

Међутим, све ово има итекако смисла ако претпоставимо да се ради о систему биолошких објеката двоструке намене.

Наравно да је тешко замислити да се у државама које су чланице ОДКБ налазе америчке лабораторије које за циљ имају производњу билошког оружја. Међутим, САД дискретно врше свој мрачни посао: у неком тренутку довољно је проучити утицај патогена на генетски базен, и креирати вирусе и бактерије са неопходним својствима на другом месту. Најважније је имати поуздане информације до којих се долази експериментима на људима.С обзиром на потешкоће прецизне идентификације извора биолошке контаминације, која увек може бити подвргнута манипулацији, увек се можете свалити кривица на птице селице, дивље животиње, инсекте или загађену воду.

А са доласком на власт „послушних“ политичких елемената (сетимо се оружаног преврата у Украјини 2014.године и покушаја понављања истог сценарија у Јерменији и Казахстану) ствара се огроман маневарски простор за злоупотребу ових капацитета у свом пуном обиму, тачније и у војном погледу. Американци, који данас великодушно спонзоришу биолабораторије у бившим совјетским републикама (у том смисли и у државама које су чланице ОДКБ-а) размишљају не само о сутрашњем дану, него и дану коју ће осванути после њега.

Казахстан

У пројекат изградње и опремања централне референтне био-лабораторије у граду Алмати, Казахстан, САД су уложиле суму од 130 млн. америчких долара, док је од 1992. године по различитим пројектима „смањења биолошке опасности“ потрошено више од 170 млн. долара.

“Ради се о великодушној донацији у циљу лакше превенције епидемиолошких болести на подручјима која су удаљена од Америке, на бази чега је и направљена ова централна референтна лабораторија”- тврди директор Казахстанког научно центра за карантинске и зоонозне инфекције Бахит Атшабар. Лабораторија је већ уведена у експлоатацију, а њен главни задатак је проучавање опасних облика патогена који узрокују масовну епидемију.

“Гласине да ће ова лабораторија производити биолошко оружје противрече међународним обавезама Казахстана”- изричит је Бахит Атшабар. Према његовим речима, нема ничега изненађујућег у чињеници, што је ову лабораторију финансирало Министарство одбране САД и додао да се “питање смањења оружја за масовно уништење налази под њеном јурисдикцијом”. Дакле, све изгледа врло просто.

Централну референтну био-лабораторију у Алмати називају стратегијским “информационо-аналитичким ресурсом” и “великом научно-истраживачком базом”. То је четвороспратни грађевински објекат који је веома отпоран на сеизмичку активност, а цео комплекс чувају професионалци чији се систем обезбеђења састоји из више нивоа. Лабораторија је оријентисана на “смањење билошке опасности” и то не само у Казахстану, него и у “целом региону”: управо су овако дефинисани задаци централне референтне лабораторије у Алмати, а све ово је поновљено и за време церемоније њеног отварања.

Јерменија

О наизглед беневолентној мисији Министарства одбране САД и њеном широкогрудом пројекту, говори се и на званичном нивоу у Јерменији.

Овде је у периоду 2016. и 2017. године пуштена у погон мрежа биолошких објеката који се са својим центрима налазе у Јеревану, Гјумри, Иџевану и три области- Лоријској, Гегаркунској и Сјуникској. Погодите ко је и овде дао највише новца за отварање ових пројеката. Наравно Пентагон који је за целу ову операцију “искеширао” 18 милиона долара.

Јерменија као чланица ОДКБ-а кроз уста својих чиновника и научника, изражава уверење, да су се страсти око подизања референтних лабораторија неоправдано распалиле, те да ни о каквом билошком оружју не може бити ни говора. Све се своди на то да је основи циљ Министарства одбране САД племенит, и да се он искључиво тиче “смањивања билошке опасности”, мониторинг биолошке ситуације, и на научна истраживања како се борити против потенцијалних зараза.

Генерално, комплетна ситуација се у овим држава посматра кроз “ружичасте наочаре” и изгледа више него идилична: америчка војска у лику наивних дародаваца поклања бившим совјетским републикама прескупе биолошке лабораторије које ће обезбедитити да туриста из Јерменије или Казахстана случајно не залута да територију САД, и не зарази Американце неким “непознатим” биолошким агенсом који се шири светлосном брзином.

Такође, ове био-лабораторије су потребне и за мониторинг локалних птица, јер постоји могућност да оне наједном реше да промене своју древно станиште, прелете даљину од неких десетак хиљада километара и докопају се САД, где би са собом донеле и патогене микрорганизме који би прузроковали велику епидемију.

Извор: уран.онлине

НАСТАВАК:

Пентагон спрема биолошки рат против Русије (ДЕО 1)

Пентагон спрема биолошки рат против Русије (ДЕО 2)

Пентагон спрема биолошки рат против Русије (ДЕО 4)

Пентагон спрема биолошки рат против Русије (ДЕО 5)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
30°
Thu