Извор: govorisrbija.rs
Америка Русија Свет

Путин се огласио поводом мистериозних америчких набавки руске ДНК

Научни центар Команде ваздухопловства САД поручује да испитује биомаркере повреда мишићно-скелетног система, руски медији преносе мишљења да би се узорци могли употребити за израду биолошког оружја.

Аутор: Биљана Митриновић

Све док руски председник Владимир Путин није у понедељак рекао да неко широм Руске Федерације прикупља узорке ткива различитих етничких група, и то у нејасне сврхе – у јавности се није превише придавала пажња летошњој вести да је на сајту Министарства одбране САД објављен позив за куповину генетских узорака становника Русије европског порекла. При томе је на сајту наведено да влада неће признати генетске узорке из Украјине.

Вест је звучала толико застрашујуће, с обзиром на актере и последице, да су медији углавном избегли да се позабаве њоме. Међутим, у уторак смо од портпарола Кремља Дмитрија Пескова сазнали да су руске обавештајне службе регистровале те активности и да је о томе обавештен руски председник.

Путин је на седници Савета за људска права у Москви рекао да се прикупљање ДНК узорака обавља циљано и на професионалан начин и поставио питање: „Зашто? Очигледно смо предмет великог интересовања.”

После Путинових речи вест је добила на значају, почели су да се оглашавају и руски научници са објашњењима у које сврхе би тај материјал могао да буде коришћен, а јуче је Пентагон саопштио зашто је прикупио 39 узорака руског генетског материјала.

„Узорци су неопходни за испитивање мишићно-скелетног система. Избор Руса за ово истраживање није био намеран”, рекао је Бо Дауни, представник Команде ваздухопловства САД. Како је пренела немачка редакција „Спутњика”, истраживање спроводи 59. медицинска група Молекуларног истраживачког центра како би „бацила светло на различите биомаркере повезане са повредама”.

Према Даунијевим наводима, истраживачима су биле потребне две врсте узорака: један део узорака оболелих и други, контролни узорак са рибонуклеинском киселином (РНК, као биолошки важан део молекула који има значајну улогу у кодирању, декодирању и информацији гена) и синовијалном течношћу (мала количина течности која се налази у зглобовима).

Прву групу неопходних узорака је обезбедила „фирма из САД”, а за наставак истраживања су били потребни одговарајући узорци који је требало да дођу из Русије. „Циљ је био да се обједини студија, а не порекло узорака”, рекао је Дауни.

Команда за образовање и обуку ваздухопловних снага САД је 19. јула објавила конкурс за куповину 12 РНК узорака и 27 замрзнутих узорака синовијалне течности „руског/европског порекла”. У конкурсу је наведено да се добављач обавезује да узорке допреми у САД. Приложен је и опширан текст са детаљним захтевима о навођењу информација о здравственом стању, раси, полу и другим карактеристикама особе од које се узимају узорци.

Московски генетичар Валериј Иљински је потврдио да генетски материјал узет од различитих етничких група из Русије завршава у САД. „Тамо би вероватно био искоришћен у мирољубиве сврхе, али се војна употреба не може у потпуности искључити”, рекао је „Спутњику” Иљински, директор московске компаније „Генотек” која се бави истраживањима људског генома. Према његовим сазнањима, један центар у Москви и један у Санкт Петербургу прикупљају биолошке материјале различитих народа Русије и шаљу их у САД, а судећи по пратећој документацији, главни циљ је истраживање разноврсности генома и одређених болести.

У руским медијима су се огласили војни експерти и научници који су упозорили да би наручивање узорака РНК руских давалаца могло бити повезано с развојем биолошког оружја или припремом његовог тестирања. Биолошки рат или изазивање епидемија одређених болести сматра се веома ефикасним начином за уништавање живе силе и истовремено очување инфраструктуре непријатеља.

Руски медији, наводећи детаљне податке, тврде да се број америчких војних биолабораторија које окружују Русију увећава и да се неке од њих већ одавно налазе у Грузији, Украјини, Казахстану…

Потпредседник Одбора за безбедност Савета Федерације Франц Клинцевич претпоставља да је на Западу направљено биолошко оружје, специфично скројено према руском ДНК коду. Упозоравајући да није тајна да сваки народ другачије реагује на изложеност биолошком оружју и да стога и има смисла узимање генетских узорака са различитих географских подручја и одређених народа, он је рекао да није случајно да се Путин лично изјаснио о овој теми и да одређене службе на Западу треба да знају да су Руси свесни њихових интереса.

У полемици о томе да ли се узорци ткива могу користити за стварање „нове генерације биолошког оружја” има оних који тврде да је тако нешто не само могуће него и да је далеко одмакло и да се, рецимо, вируси могу програмирати против једног јединог народа.

Генетичар Иљински тврди да, иако нису познати случајеви генетских истраживања у војне сврхе, као што је стварање биолошког оружја, теоретски је то сасвим могуће.

„Теоретски, могуће је идентификовати одређене маркере који се јављају само у одређеној етничкој групи и усмерити агенсе на те маркере”, закључио је Иљински.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Нишки стручњаци направили робота за кинеске домове за старе

Шеф УН обуздава косовске Албанце: ,,Без запаљивих изјава о суду за злочине ОВК“

ШТИТИ ТЕРОРИСТЕ: Харадинај тражи међународну истрагу због „кумановске групе“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri