pixabay.com
Друштво Србија

ПАЖЊА, ВЛАГА УБИЈА! Наредних дана киша и спарина биће погубни по здравље!

Комбинацију високих температура и велике влажности ваздуха, која нас чека крајем недеље и за викенд, тешко ће подносити и потпуно здрави људи, кажу лекари и метеоролози. У последња два дана више од 2.000 грађана тражило помоћ лекара због наглих промена температуре

УЛАЗАК У ЕУ ИМ ДОНЕО ИСЕЉАВАЊЕ И ПАД НАТАЛИТЕТА – У Хрватској почели да затварају школе!

Крајем недеље и за викенд очекује нас изузетно влажно и спарно време, које ће веома тешко подносити чак и потпуно здрави људи, упозоравају лекари и метеоролози. Према њиховим речима, комбинација пљускова и температура изнад 30 степени, која се прогнозира за наредне дане, најпогубнија је по организам.

Нагле промене времена у последња два дана већ су узеле данак, јер је јуче и у понедељак више од 2.000 људи широм Србије завршило у хитној помоћи или у ургентним центрима због разлике у температури, која је за само 48 сати пала за 15 степени, а затим се за исто толико подигла.

ЛАЗАНСКИ: Оборили смо бомбардер Б2 – Зашто то тада нико није смео да објави?

Међутим, прави температурни шокови, погубни по здравље, тек нам следе, нарочито у петак и суботу.

– Викенд пред нама тешко ће пасти и здравом човеку, а да не говоримо о хроничним болесницима! Када је велика влага, како се најављује, највише нам долазе астматичари, кардиоваскуларни и плућни болесници. Код њих најчешће долази до гушења, вртоглавице, пада притиска и чудног бола у грудима који не умеју да објасне. Велика влага, ипак, најтеже пада психијатријским болесницима, који се јако узнемире и најважније је да током таквог периода редовно узимају своју терапију – упозорава докторка опште праксе Бранка Грујић.

Метеоролог Ђорђе Ђурић каже да треба очекивати да ће чекаонице наредних дана бити пуне пацијената, јер ће време бити такво да ће се једва дисати.

ОТАЦ ПОСЕТИО САРУ У ЗЛОГЛАСНОМ СПУЖУ: „И остале затворенице су У ШОКУ што је још у затвору, а она је храбра“

– Све до петка биће сунчано, али изузетно влажно, због кише која је широм Србије падала почетком недеље. Међутим, за викенд нас чека прави пакао, јер ће се смењивати пљускови са врелим топлотним таласима и температурама већим од 30 степени. То је оно време када и здрав човек не може да дише, а камоли неко ко има проблема са притиском или је преживео инфаркт. Тек од недеље очекује се стабилизација времена, са нешто пријатнијим температурама и влажношћу – најављује Ђурић.

А према извештајима из хитне помоћи и ургентних центара, и претходна два дана, када је температура са 30 пала на 15 степени, а онда се вратила на 30, била су погубна по здравље људи. Више од 2.000 грађана Србије јавило се код доктора због тегоба изазваних „тешким“ временом. Лекари Хитне помоћи имали су пуне руке посла, нису знали да ли ће пре на терен или да збрињавају болеснике који су сами дошли по помоћ.

ЈОВАНА ЈЕ СА 18 ГОДИНА ОТИШЛА У МУП ДА ИЗВАДИ ЛИЧНУ КАРТУ: Тамо је сазнала ужасну истину!

– Ово време покосило је грађане, па смо у понедељак, који је био „ударни“ због великог пада температуре, имали чак 15 одсто више позива од просека. У ноћи између недеље и понедељка имали смо чак 117 интервенција на терену, што је за 10 одсто више него претходних дана! Поред тога, у претходна два дана чак 439 људи је само дошло у Хитну и потражило помоћ јер се нису осећали добро. Највише су се јављали људи који имају проблема са крвним притиском, пацијенти који имају болести плућа, астматичари су се жалили на гушења, психијатријски болесници на нервозу и страх, а било је и доста оних који су патили од вртоглавице и јаке главобоље – кажу у нишкој хитној помоћи.

Најгоре је из топлог у хладно

КРВАВИ ОБРАЧУН МАКРОА НА ВРАЧАРУ Посвађали се због проститутки, а онда је тинејџер ИЗВАДИО МАКАЗЕ И КРЕНУО У НАПАД

Докторка Мирјана Бурсаћ из новосадске хитне помоћи каже да су по организам најгори нагли прелази из топлог у хладно.
– Велике температурне разлике шокирају организам. Метеоропате су прве на удару, али често реагују и деца, која постану нервозна и поспана. Код здравог човека промена времена може да узрокује јаке главобоље, болове у мишићима, несаницу, умор, раздражљивост, али то траје неких 24 сата док се организам не навикне. Са друге стране, код хроничних болесника, поготово срчаних, то траје дуже и јављају се симптоми основних болести, али доста погоршани. Уколико се деси брза промена времена из топлог у хладно, долази до скупљања крвних судова, а затим и скока притиска, болова у грудима, инфаркта или можданог удара. У супротном, када након хладног времена организам шокира топло, долази до ширења крвних судова и тада пада крвни притисак – каже др Бурсаћ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Руска војска: „Бели шлемови“ припремили сценографију за хемијски напад у Сирији

ТУГА ДО НЕБА, ЈЕДНОГОДИШЊА БЕБА СЕ УДАВИЛА У КАНТИ ВОДЕ!

(ВИДЕО) ЛОМИО РЕКЕТ, ИЗГУБИО СЕТ, БОРИО СЕ СА МУЧНИНОМ ПА ПОБЕДИО: Ђоковић био на ивици амбиса, али отишао у 2. коло УС опена

Македонија разговара о преговорима о приступању НАТО-у месец дана пре референдума

informer.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
23°
Wed
25°
Thu
27°
Fri
22°
Sat