Топлана „Нови Београд“ (фото: Михаило Грбић)
Друштво Србија

ПАЖЊА! МИНИСТАР ЕКОЛОГИЈЕ ГОРАН ТРИВАН УПОЗОРАВА: Загађен ваздух у Србији убије 6.000 људи годишње!

Суспендоване честице и сумпор-диоксид загадили су ваздух у великим градовима и изазивају карциноме и респираторне болести. Поред Београда, најугроженији Панчево, Ваљево, Ужице, Крагујевац, Краљево... Највећа претња топлане, па тек онда фабрике и саобраћај

,,ГЛАС ЗА ДОДИКА ЈЕ ГЛАС ЗА ОПСТАНАК СРПСКЕ“ – Стаменковски позвао грађане РС да гласају за Додика

Сваке године у Србији 6.000 људи умре искључиво од последица веома загађеног ваздуха, упозорава министар заштите животне средине Горан Триван! Према његовим речима, становници Београда, Панчева, Ужица, Ваљева, Крагујевца, Краљева, Ниша, Суботице и Новог Сада су у највећој опасности јер удишу суспендоване честице и сумпор-диоксид, који изазивају карциноме и болести респираторних органа.

Ваздух убедљиво највише загађују топлане, дупло више него фабрике или саобраћај, а концентрација штетних честица коју удишемо некада је и двоструко већа од дозвољене.

Озбиљан проблем

Министар Горан Триван наглашава да држава треба да се позабави овим проблем што пре, јер ће загађен ваздух у годинама пред нама односити још више људских живота.

(ВИДЕО) СТРАВИЧНА СЦЕНА У КНЕЗУ: Смрт насред улице, пролазници у шоку због леша!

– Сваке године око 6.000 људи у Србији умре због загађеног ваздуха! Најгора ситуација је у осам или девет великих градова и они су сврстани у трећу категорију која означава „веома загађен ваздух“. Толерантна вредност суспендованих честица у ваздуху је око 40 до 50 микрограма по кубном метру ваздуха, а прошле године у неким градовима износила је 76 микрограма, па и више! Светла тачка је Бор, који је годинама важио за један од најзагађенијих градова у нашој земљи, али од тренутка када смо тамо отворили фабрику за прављење сумпорне киселине, која скупља сумпор из ваздуха и враћа у производњу, драстично се смањила загађеност. Зато држава мора под хитно да се позабави овим проблемом и већ имамо неколико идеја како то да урадимо – каже Триван за Информер и додаје:

Најзагађенији градови
град / број честица у кубику ваздуха

  1. Ваљево 59
  2. Панчево 57
  3. Ужице 55
  4. Краљево 54
  5. Београд 49
  6. Крагујевац 44
  7.  Суботица 43

* дозвољена вредност: 40

подаци Агенције за заштиту животне средине

(ФОТО) Убили га пиштољем, жену тукли чекићем до смрти: УБИСТВО МИЛИОНЕРА плаћено 1.300 евра! Ухваћен наручилац!

– Чак 60 одсто узрочника у укупном загађењу представљају штетне честице из топлана и кућних ложишта, 35 одсто спада у индустријски погон, док емисије из саобраћаја учествују са око пет одсто. Не смемо заборавити да у Србији постоји огроман број локалних котларница које се ложе на мазут и угаљ, а они катастрофално утичу на квалитет ваздуха. Обезбедићемо средства да се те индивидуалне котларнице повежу на централне градске топлане, које би и саме морале да пређу на чистије енергенте, попут гаса, који је чак девет пута чистији од угља.

(ФОТО) РУСИМА И АМЕРИМА ТЕСНО НЕБО СИРИЈЕ: СУХОЈ 35С у ваздушној борби понизио РАПТОР Ф-22!

Он наглашава да загађење из саобраћаја, иако по статистици минорно, не треба узети здраво за готово.

– Најважније је да смањимо увоз старих аутомобила, а једна од идеја је да држава субвенцијама помогне грађанима при куповини електричних и хибридних возила. Такође, требало би да пређемо на чистија горива, попут етанолских, која уопште не загађују околину или на гас – додаје Триван.

(ВИДЕО, ФОТО) Чепурин у Путинову на отварању пута

Опаке болести

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић истиче да удишући овако загађен ваздух грађанима Србије прете опасне болести, а у најгорем случају тешки облици рака.

– Узрок оволике загађености су суспендоване честице, смеше чврстих и гасовитих хемијских једињења које се налазе у ваздуху. Оне су опасне по живот и драстично нарушавају здравље људи. Могу узроковати респираторне болести, али и тешка канцерогена обољења. Велики проблем представљао је и сумпор-диоксид, али је изградњом фабрике у Бору он донекле решен – каже Радовић.

КОЈА ИСПАЛА! ПРЕМИЈЕР МАРОКА О ПАЦОЛИЈУ: Нисам разоварао са господином са Косова, ту државу не признајемо!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТЕШКА САОБРАЋАЈКА КОД ГРОЦКЕ: Шешељев син био на месту несреће!

(ФОТО) СРПСКИ ТРГОВАЦ ДИЈАМАНТИМА ИЗРЕШЕТАН У ПОРШЕУ: Нова кобна сачекуша у Јоханезбургу! Ђорђе се дружио с Аркановим убицом, ЛИКВИДИРАН НА ИСТИ НАЧИН!

(ВИДЕО) ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ: ВАР постоји на стадионима Црвене звезде и Партизана! Због ОВОГА није радио на вечитом дербију

Новости/Република

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Wed
26°
Thu
27°
Fri
28°
Sat