Патријарх александријски и све Африке Теодор Други, извор: spc.rs
Православље Србија

Патријарх александријски и све Африке долази у Србију

Током седмодневне посете нашој земљи, Теодор Други ће се сусрести са највишим државним званичницима и посетити најважније православне светиње, откривају извори блиски врху СПЦ

Аутор: Александар Апостоловски

Патријарх Александријски и све Африке господин Теодор Други боравиће од 22. до 29. септембра у званичној посети патријарху српском Иринеју и Српској православној цркви, сазнаје „Политика” из извора блиских врху СПЦ. Поглавари две цркве ће се срести са председником Србије Александром Вучићем и водећим личностима политичког и друштвеног живота Србије.

Током посете поглавари две цркве, заједно са члановима делегација, водиће званичне разговоре који ће се тицати актуелних питања и проблема са којима се суочавају обе цркве, али и православље и хришћанство у целини. Значајна тема разговора биће бројна питања духовних узрока и последица актуелне и у новијој историји незабележене сеобе, егзодуса и страдања народа, посебно са афричког континента, најављују извори ,,Политике“.

Централни догађај посете биће Света литургија коју ће патријарси са архијерејима обе цркве служити у недељу, 24. септембра у Спомен-храму Светог Саве на Врачару. Заједно са патријархом Иринејем, епископима, свештенством и монасима, Теодор Други ће посетити најзначајније српске светиње: Жичу, Студеницу и Сопоћане, Пећку патријаршију и Дечане, као и Раваницу, Ћеле-кулу и Саборни храму у Нишу.

Житељи Београда имаће прилику да поздраве патријарха Теодора и његову свештену пратњу непосредно по његовом доласку у петак, 22. септембра, када ће у Саборној цркви Светог архангела Михаила у част високог госта бити служено свечано славословље.

Програмом посете предвиђено је да високи гости из Александријске цркве у београдском Саборном храму у суботу, 23. септембра, присуствују бденију које ће почети у 17 часова.

– Званичне или „мирне” посете, мада древна и непрекинута пракса Српске православне цркве, прилика су да се изнова потврди њено јединство, као и чврсто заједништво православних народа – објашњавају извори „Политике”, подсећајући да Александријска православна црква канонски обухвата територију Африке, односно 56 држава афричког континента, са 27 митрополија и четири епископије, преко хиљаду парохија и четири духовне академије.

Наглашавајући да мисионарски рад Теодора Другог и велика љубав према сваком човеку Африке благодатно делују и преображавају цео афрички континент, извори „Политике” истичу велики значај предстојеће посете и подсећају на утицај патријарха александријског и све Африке у читавом православном и хришћанском свету.

Патријарх Теодор рођен је на Криту 1954. године, завршио је црквену школу Ризариос у Атини, као и Теолошки факултет Аристотеловог универзитета у Солуну. Студирао је и историју уметности, књижевност и филозофију у Одеси.

У манастиру Успења Пресвете Богородице у Ираклиону, на Криту, примио је монашки постриг 1973. године, а од 1975. до 1985. године служио је као архиђакон и секретар Митрополије Ламбиса и Сфакиона, где је исказао велики труд у проповедању и парохијској и филантропској служби.

Патријарх александријски Никола Шести именовао га је 1985. године за егзарха Патријаршијског трона у Русији, са седиштем у Одеси.

– Током боравка у Одеси, најпре као студент историје уметности и филозофије, а касније као егзарх Александријске патријаршије, више пута је посетио Србију и упознао српски народ и многе српске архијереје који су у њему стекли искреног и драгоценог пријатеља – напомињу извори „Политике”.

У Одеси, где је основао Институт за хеленску културу и Музеј Филики Етерија, борави до 1990. године, када је рукоположен у архијереја, поставши епископ сиренски. Био је представник патријарха Партенија Трећег у Атини и његов стални пратилац током мисионарских путовања по Африци, приликом посета сестринским помесним црквама, током богословских конференција…

Патријарх александријски Петар Седми именује га 1997. године за свог викарног епископа за град Александрију, а недуго затим изабран је за митрополита Камеруна и централне Африке.

– У том периоду почиње да се исказује његов изванредан дар за организацију и мисију: гради храмове, школе и болнице пружајући несебично помоћ многобројним сиромашним житељима централне Африке – напомињу наши саговорници.

Митрополит Зимбабвеа постаје 2002. године, када покреће својеврсну духовну обнову ове митрополије, тако што оснива мисионарске и културне центре у Харареу и другим градовима, мобилне клинике здравствене заштите, техничке и медицинске школе. Такође подиже нове храмове и помаже при оснивању нових парохија и грчких заједница у Боцуани и Анголи.

После велике трагедије, када је у паду хеликоптера близу Свете Горе Атонске погинуо патријарх Петар, изабран је 9. октобра 2004. године за патријарха александријског и све Африке. Устоличен је у древни трон патријараха александријских 24. октобра 2004. године у Благовештењском храму у Александрији, у присуству многих поглавара и представника цркава, највиших државних представника Грчке и Египта, као и десетина хиљада православних хришћана.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАТО У СТРАХУ: Војна вежба Русије – припрема за велики рат

Патријарх Иринеј о унутрашњем дијалогу и решењу косовског питања

Иран: Имамо доказе да Америка подржава ДАЕШ, следи велики скандал!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
13°
Thu
15°
Fri
17°
Sat
19°
Sun