rts.rs
Друштво Србија

Парламент усвојио два нова просветна закона

Скупштина Србије усвојила је Закон о основама система образовања и васпитања и Закон о високом образовању.

Закон о основама система образовања и васпитања утврђује доношење Националног оквира образовања као основе за израду нових наставних планова и програма.

Од укупно 130 посланика у сали за усвајање овог закона гласао је 121 посланик, нико није био против, а није гласало девет посланика.

Гласање је трајало скоро три сати због великог броја поднетих амандмана о којима се парламент изјашњавао.

Закон о основама система образовања и васпитања је кровни просветни закон којим се уводе и новине у систему управљања и руковођења установама, па ће директори бити бирани искључиво на основу компетенција, а последњу реч при избору даваће министар.

Законом је повећана одговорност наставника за квалитет наставе, оцењивање и поступање у случајевима кршења забрана, насиља и дискриминације, а утврђено је да се у пензију одлази са 65 година.

Проширена је одговорност ученика и родитеља, а предвиђене су и новчане казне за насиље у школи, доношење алкохола и наркотика.

За родитеље али и ученике уводе се и нове васпитне и васпитно-дисциплинске мере, друштвено користан и хуманитарни рад.

Закон предвиђа могућност оснивања општинских савета родитеља, затим оснивање ученичких компанија и ђачких задруга.

Усвојен и Закон о високом образовању 

Скупштина је након усвајања Закона о основама система образовања и васпитања усвојила и Закон о високом образовању.

За закон је гласало 134 посланика колико их је и било у сали. Гласање је трајало око сат времена.

Пре гласања о закону у целини, заседали су скупштински одбори за образовање и за уставна питања и законодавство како би се новим амандманом међусобно усагласили претходно прихваћени амандмани на тај закон.

Нови закон предвиђа да је услов за рангирање за упис у наредну студентску годину на терет буџета 48 ЕСП бодова.

Такође, закон предвиђа формирање Савета послодаваца на свакој високошколској установи, како би се успоставила веза високог образовања и приведе.

Закон о високом образовању значајно унапређује систем акредитације кроз оснивање Националног тела за акредитацију, уводе нови стандарди, као и поступак жалбе и процедуре за издавање дозволе за рад и упис студената тек након завршене акредитације.

Новим решењима даје се прилика наставницима, истраживачима и студентима да оснивају „спин оф“ и „старт ап“ компаније, као и могућност ангажовања у настави експерта из привреде.

Предвиђа се и увођење кратких програма студија и студија уз рад који омогућавају стицање практичних знања и вештина у складу са потребама тржишта рада.

Кроз јединствени информациони систем просвете уводе се регистри акредитованих студијских програма, запослених и студената, којима се додељује Јединствени образовни број за праћење напретка у високом образовању и основа за увођење новог система финансирања.

Извор: РТС, Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пут ислама: Русија у борби за Исток (исламски традиционализам против исламског глобализма)

Хрватски сабор оптужује Србију за агресију?

20 разлога зашто је боље користити ЋИРИЛИЦУ

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
8°
16°
Tue
14°
Wed
14°
Thu
16°
Fri