rts.rs
Друштво Србија

Парламент усвојио два нова просветна закона

Скупштина Србије усвојила је Закон о основама система образовања и васпитања и Закон о високом образовању.

Закон о основама система образовања и васпитања утврђује доношење Националног оквира образовања као основе за израду нових наставних планова и програма.

Од укупно 130 посланика у сали за усвајање овог закона гласао је 121 посланик, нико није био против, а није гласало девет посланика.

Гласање је трајало скоро три сати због великог броја поднетих амандмана о којима се парламент изјашњавао.

Закон о основама система образовања и васпитања је кровни просветни закон којим се уводе и новине у систему управљања и руковођења установама, па ће директори бити бирани искључиво на основу компетенција, а последњу реч при избору даваће министар.

Законом је повећана одговорност наставника за квалитет наставе, оцењивање и поступање у случајевима кршења забрана, насиља и дискриминације, а утврђено је да се у пензију одлази са 65 година.

Проширена је одговорност ученика и родитеља, а предвиђене су и новчане казне за насиље у школи, доношење алкохола и наркотика.

За родитеље али и ученике уводе се и нове васпитне и васпитно-дисциплинске мере, друштвено користан и хуманитарни рад.

Закон предвиђа могућност оснивања општинских савета родитеља, затим оснивање ученичких компанија и ђачких задруга.

Усвојен и Закон о високом образовању 

Скупштина је након усвајања Закона о основама система образовања и васпитања усвојила и Закон о високом образовању.

За закон је гласало 134 посланика колико их је и било у сали. Гласање је трајало око сат времена.

Пре гласања о закону у целини, заседали су скупштински одбори за образовање и за уставна питања и законодавство како би се новим амандманом међусобно усагласили претходно прихваћени амандмани на тај закон.

Нови закон предвиђа да је услов за рангирање за упис у наредну студентску годину на терет буџета 48 ЕСП бодова.

Такође, закон предвиђа формирање Савета послодаваца на свакој високошколској установи, како би се успоставила веза високог образовања и приведе.

Закон о високом образовању значајно унапређује систем акредитације кроз оснивање Националног тела за акредитацију, уводе нови стандарди, као и поступак жалбе и процедуре за издавање дозволе за рад и упис студената тек након завршене акредитације.

Новим решењима даје се прилика наставницима, истраживачима и студентима да оснивају „спин оф“ и „старт ап“ компаније, као и могућност ангажовања у настави експерта из привреде.

Предвиђа се и увођење кратких програма студија и студија уз рад који омогућавају стицање практичних знања и вештина у складу са потребама тржишта рада.

Кроз јединствени информациони систем просвете уводе се регистри акредитованих студијских програма, запослених и студената, којима се додељује Јединствени образовни број за праћење напретка у високом образовању и основа за увођење новог система финансирања.

Извор: РТС, Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пут ислама: Русија у борби за Исток (исламски традиционализам против исламског глобализма)

Хрватски сабор оптужује Србију за агресију?

20 разлога зашто је боље користити ЋИРИЛИЦУ

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Sat
31°
Sun
30°
Mon
26°
Tue