РТРС
Регион

„Парламент Српске да усвоји статус војне неутралности по узору на Србију“

Лидери СНСД-а, ДНС-а и СП-а данас су на састанку у Бањалуци истакли потребу да се на првој наредној седници Народне скупштине Републике Српске покрене питање суспензије раније донесене декларације која се односи на евроатлантски пут БиХ и донесу закључци који се односе на утврђивање статуса војне неутралности по узору на Србију.

Председник СНСД-а Милорад Додик изјавио је новинарима након састанка да је став владајуће коалиције да је потребно да Народна скупштина донесе закључак о војној неутралности, подсетивши да у Србији постоји одлука о томе, а у Српској само назнаке о томе.

Он је појаснио да је и став опозиције да се прати став Србије те је додао да Србија има донесен став о војној неутралности.

Додао је и да коалиција сматра да нема потребе да се на Народна скупштина Републике Српске расправља о раду Владе Републике Српске што тражи опозиција, јер како каже, постоје редовни извештаји Владе у којима све обавештава о свом раду.

Лидер СНСД је појаснио да опозиција може да ради шта хоће, али владајућа већина неће гласати за интерпелацију Владе Српске.

Након састанка лидера странака владајуће коалиције у Бањалуци, председник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик је затражио од главног ревизора службе за ревизију Душка Шњеготе да поднесе оставку или ће бити смијењен.

Додик је рекао да је ревизорски извештај о стању буџета тенденциозан и устврдио да Република Српска има приходе у плусу од 40 милиона КМ.

Говорећи о актуелном питању књижења имовине у БиХ, Додик је напоменуо да су у том погледу у Уставном суду БиХ донесене неуставне одлуке и да та имовина не припада БиХ. Он је најавио да ће у том смислу уследити изене и допуне закона којим ће бити заштићена имовина Српске, односно предвиђено да не може бити књижења имовине на основу одлука органа изван Српске без сагласноти парламента Српске.

Он је рекао да нема помака око Транспортне заједнице.

– Ова заједница није спорна и ми тај уговор не можемо променити. Ми тражимо да се поштује механизам координације, то не може бити одлука СМ БиХ. Мора бити ротације, морају одлучивати Влада Српске, Влада ФБиХ и Савјет министара БиХ – нагласио је Додик.

Састанку су осим лидера СНСД-а Милорада Додика присуствовали и потпредседници странке Жељка Цвијановић и Радован Вишковић, као и генерални секретар странке Лука Петровић.

Испред ДНС-а састанку су присуствовали лидер странке Марко Павић, шеф Клуба странке у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић, као и генерални секретар ДНС-а Драгутин Родић.
На састанку је био и лидер СП-а Петар Ђокић, шеф клуба социјалиста у парламенту Српске Слободан Протић, потпредсједник странке Живко Марјанац.

Састанак је одржан у Административном центру Владе Републике Српске.

Извор: РТРС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Аутномни женски центар тражи од Брнабићеве скандалозан закон

МОРИНА ЋЕ ИПАК ЗАВРШИТИ У СРБИЈИ? Суд одобрио изручење, одбрана се жали

Спреман нови закон, за прву бебу 100.000 динара

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat