Регион

Парламент РС ставио одлуку о референдуму ван снаге

Народна скупштина Републике Српске ставила је ван снаге одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, а она ће бити враћена чим буде постигнут консензус важних политичких субјеката.

Одлука парламента РС донета је рано јутрос већином гласова, након маратонске седнице, која је почела јуче.

Прихваћени су закључци клубова посланика СНСД-а, ДНС-а, СП-а и СДС-К у којим се, између осталог, наводи да је потребно одлуку о спровођењу референдума о Суду и Тужилаштву БиХ вратити на дневни ред и спровести је чим буде постигнут консензус свих важних политичких субјеката са седиштем у Српској заступљених у Народној скупштини Српске и Парламентарној скупштини БиХ.

Један од закључака је и да Народна скупштина подржава иницијативу да се организује потписивање петиције са питањем идентичним референдумском питању о Суду и Тужилаштву БиХ.

Прихваћен је и закључак да су оптужбе и пресуде такозваног правосуђа на нивоу БиХ очигледан доказ селективне правде која продукује урушавање ауторитета целокупног правосуђа, чиме се ствара још веће неповерење, удаљавајући се све више од неопходног помирења након рата у БиХ.

Одбачени су амандамани које је предложио посланик НДП-а Здравко Крсмановић према којима би Народна скупштина обавезала „Службени гласник“ Српске да за све одлуке које донесе Парламент Српске обезбеди ступање на снагу у складу са Уставом Српске и законом.

Тражио је и да парламент више не уврштава у дневни ред ниједан предлог одлуке за коју предлагач није обезбедио услове и дао гаранције за њено спровођење.

Одбачен је и предложени закључак да ће ови закључци ступити на снагу даном доношења, да ће бити објављени у „Службеном гласнику“ Српске, једним дневним новинама и на веб страници Народне скупштине.

Обе тачке дневног реда окончане су јутрос после четири часа, након готово 18 часовне дискусије која је у првом делу седнице обиловала оштром расправом између посланика странака опозиције с једне и, с друге стране, председника Републике Српске Милорада Додика и премијерке, Жељке Цвијановић, пренела је РТРС.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Демонстрација силе: Америка десет година није имала овакве вежбе и то у Кимовом комшилуку

Дачић не иде са чела СПС

НЕ НАСЕДАЈТЕ НА СЛАТКОРЕЧИВУ РЕКЛАМУ: У ОКК кредиту ОТП банке ништа није ОК!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun