Извор: pixabay.com
Занимљивости

Паметни пртљаг – од пуњења телефона до GPS система

У предворјима аеродрома и на терминалима уместо скромног кофера почео је да се појављује ,,паметни пртљаг", опремљен дигиталном технологијом. Распон функција је велики - од могућности пуњења мобилног телефона до GPS система.

На пример, берлински start-up Horizon Studies продаје пртљаг који се повезује на паметни телефон путем bluetooth-а. Тако ће се, у случају да удаљеност између кофера и паметног телефона буде већа од 30 метара, огласити аларм.

„Наш циљ је учинити путовање комотнијим и безбрижним“, каже оснивач Стефан Холви.

И друге компаније покушавају да уведу што више дигиталне технологије код коришћења пртљага.

Америчка компанија BlueSmart нуди ковчег који се сам закључава када је на одређеној удаљености од власника. Такође има уграђен систем за мерење тежине.

Компанија Planet Traveler нуди ,,интернетски опремљен кофер“. Назван Space Case 1, он се може отварати и затварати уз коришћење биометријског отиска прста. Има такође уграђен bluetooth спикер за пуштање музике или телефонских позива те апликацију која служи као сервис за помоћ који, на пример, обавештава о отварању излаза на аеродромима.

Кофер Geotrakr, чији произвођач је Samsonite, највећи светски бранд за пртљаг, употпуњује функцију праћења брзиномером који омогућује коферу да препозна када је у току лет те да се искључи како не би ометао електронику авиона. Овај кофер доступан је само на тржишту САД, док за остале купце компанија нуди кофер с функцијом праћења и алармом за удаљеност који раде преко bluetooth-а.

Ове јесени ће Delseu, други највећи светски произвођач кофера, ставити на тржиште ,,паметни кофер“ који ће преко апликације показивати власнику да је доспео на траку за пртљаг.

Остаје питање колико ће се заиста користити све ове функције, као и колико ће трајати батерије на пртљагу, колико ће он тежити и колико ће места остати за садржај пртљага. Неки су стручњаци склони мишљењу да ће ,,паметни пртљаг“ више бити ствар помодарства, а да ће се заправо ретко користити.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Нови пожар у Србији, руски хеликоптер креће у акцију (ВИДЕО)

РАМБО ПРЕДСЕДНИК: лидер ове земље пуца, баца ножеве и то није све! (ВИДЕО)

СВИ МУШКАРЦИ ЋЕ ИЋИ НА ВОЈНУ ОБУКУ! Министар Вулин објаснио зашто…

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat