ВИДЕО Европа Русија Свет

ПАЛЕ СУ МАСКЕ: НАТО почео да отворено велича нацисте! (ВИДЕО)

НАТО је на друштвеним мрежама објавио пропагандни видео, описан као ,,документарну драму", у којем се подсећа на наводну совјетску окупацију Литваније, Летоније и Естоније и величају припадници нацистичког СС-а. Британски историчар Рори Јеоманс оценио је то као врло ,,опасан" пропагандни потез Алијансе.

У опису кратког филма у продукцији НАТО алијансе који је објављен на Јутјубу под насловом ,,Forest Brothers – Fight for the Baltics“ (Шумска браћа – борба за Балтик), стоји да су после Другог светског рата, ,,борци са свих страна Балтика водили крвави герилски рат против окупацијских совјетских снага“, преноси хрватски портал Индекс. Међутим, филм пропушта да истакне да су ти балтички герилци заправо били нацистички есесовци који нису хтели да положе оружје након капитулације Немачке, јер су били свесни да им због злочина против руског и јеврејског народа следи смртна казна.

,,Шумску браћу“ заправо су основали припадници 20. дивизије Вафен-СС којима је Адолф Хитлер лично одобрио да остану на територији балтичких република 1944, када се из Литваније, Латвије и Естоније пред налетом Црвене армије повлачила немачка војска. Портал Индекс наводи да се „у НАТО-филмићу све то не спомиње, него се наводи да су Шумску браћу чинили бивши војници који су се борили на обе стране и сада су се плашили за своје животе с обзиром да је совјетска влада брзо хватала и елиминисала све оне који су подржавали идеју независности“.

Британски историчар Рори Јеоманс, експерт за нацизам и НДХ о чему је објавио и више књига, за Индекс каже да је овај пропагандни потез НАТО-а „опасан“. „Добро је познато да су демократске државе попут Велике Британије, Канаде и САД-а у постратној ери прихватиле велики број источних Европљана, нпр. Латвијаца и Украјинаца, који су били умешани у колаборацију с нацистима и спровођење холокауста, јер је због почетка Хладног рата њихов антикомунизам одједном постао користан. Њихове неугодне прошлости су занемарене. Не можемо променити историју, али то је врло срамно наслеђе“, рекао је он.

Извор: Говори Србија, РТС

Прочитајте још и:

РУСИ ОСВАЈАЈУ ОРБИТУ: Јутрос полетео ,,Сојуз“ са преко 70 сателита, један од њих ће бљештати као звезда! (ВИДЕО)

Сухоји шест пута пресрели авионе који су ,,њушкали“ око руске границе

Вучић у Солуну поручио Грцима и Бугарима: ,,Десетоструко смо снажнији када наступамо заједно!“

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed