Pixabay
Свет

ПАКЛЕНИ ПЛАН: НАСА ерупцијама вулкана жели да охлади Земљу – Шта то значи?

Једна од најконтроверзнијих тема модерне науке поновно се нашла у средишту пажње након недавне масивне ерупције вулкана на Балију.

ЗБОГ ЊЕ ЈЕ ПРОМЕНИО ЖИВОТ: Љубавна прича Милице и Небојше Глоговца

Пре око 25 година ерупција филипинског вулкана Пинатубо избацила је у атмосферу тоне земље и сумпор-диоксида, и стварањем аеросола проузроковала одбијање дела Сунчеве светлости од тада затамњене атмосфере. Резултат је био вишегодишњи глобални пад температуре.

С обзиром на то да велике ерупције вулкана на природни начин узрокују климатске промене, Насини научници одлучили су да их проуче путем геоинжењеринга, намерног утицаја на атмосферу са циљем да охладе планету.

(ВИДЕО) СВИ ЋЕМО МИ ТАМО, ТО ЈЕ САМО ПУТОВАЊЕ: Ово је песма коју је Глоговац отпевао, а у њу је стала сва љубав овог света!

Једна од метода укључује дистрибуцију хемикалија сличних онима које избацује вулкан, како би се добио прецизнији увид у хемијски процес стварања аеросола, односно утицања на глобалну температуру. Ту је, такође и проучавање активних вулкана.

„Ово је врло важан део истраживања, ако планирамо да се икада бавимо биоинжењерингом“, тврди Алан Робок, научник са Универзитета Рутџерс који се бави симулацијама утицаја ерупција вулкана.

„Чак и ако биоинжењеринг не постоји, врло је важно разумети како вулкани утичу на климу“, додао је.

Истраживање укључује слање балона на велике висине ради сакупљања информација о ерупцијама чим оне почну, а затим и њихово праћење које ће трајати неколико година.

ПРОКЛЕТИ 9. ФЕБРУАР! Небојша Глоговац је ЧЕТВРТА ПОЗНАТА ЛИЧНОСТ која је у последњих 10 година ПРЕМИНУЛА ОВОГ ДАТУМА!

Идеја за овакву врсту истраживања поновно је постала актуелна након почетка ерупције Моунта Агунга у Балију, који је активан од прошлог новембра.

Агунгова последња велика ерупција догодила се 1963. Ако се ерупција толико појача да почне да избацује довољно сумпор-диоксида у атмосферу, могли бисмо да осетимо још једно глобално захлађење. Такође је могуће да ће дође до одређеног оштећења озонског омотача.

Оно што научници желе да открију јесте колико тачно сумпор-диоксида вулкан избаци у првих неколико недеља, пре него што гас у комбинацији са воденом паром створи рефлективне аеросоле.

ЗБОГ ЊЕ ЈЕ ПРОМЕНИО ЖИВОТ: Љубавна прича Милице и Небојше Глоговца

НАСА планира да прати и аеросоле, односно утврди до које величине могу да нарасту пре него што се распадну. Већи аеросоли из атмосфере падају раније.


РЕКЛАМА
ЗАВЕТНИЦИ: Становници Калуђерице су од Града добијали само намете и дажбине!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) КУМЕ МОЈ, НЕКА ТЕ АНЂЕЛИ ЧУВАЈУ! Слобода и Војин се потресним порукама поздравили са дугогодишњим пријатељем!

(ФОТО) ФОТОГРАФИЈА СА ИВИЦЕ СВЕМИРА КРИЈЕ ЈЕЗИВУ ТАЈНУ? Интернет преплавиле приче како је милијардер прикрио савршен ЗЛОЧИН

РАСИЗАМ У ХРВАТСКОЈ: Јеменка нападнута због боје коже на загребачкој пијаци

(ВИДЕО) ЦРВЕНО-БЕЛИ СЕ ОПРОСТИЛИ ОД ГЛОГОВЦА: Небојша, хвала ти за све – твоја Звезда

Извор: Курир

Оставите коментар