Премијер Албаније Сали Бериша и премијер Хрватске Иво Санадер приликом пријема ове две земље у НАТО 2009. године.
Аналитика Регион

ПАКЛЕНИ ПЛАН: Хрватска хоће да преко Косова дестабилизује Србију!

Кандидат за премијера сепаратистичких институција такозване ,,Републике Косово" Аљбин Курти саопштио је пре неки дан намеру да се тзв. ,,Војска Косова" формира уз помоћ Албаније, али и Хрватске. Иако се данас спекулише да се Хрватска ,,неће директно мешати у формирање Војске Косова", ови наговештаји говоре много више о хрватским регионалним амбицијама него што то на први поглед делује.

Аљбин Курти је прошлог петка на локалној косовској телевизији најавио да ће његова влада формирати тзв. ,,Војску Косова“, оптуживши Хашима Тачија да се није озбиљно позабавио овим питањем. Оно што је међутим скренуло пажњу српске јавности јесте изјава из истог интервјуа у којој је Курти рекао да ће војска бити формирана у сарадњи са Албанијом и Хрватском, а уз координацију са НАТО-ом.

Екстремистички политичар Аљбин Курти добио је највише гласова на косовским изборима, извор: Спутњик

Поставља се питање какав је интерес Загреба да подржи војску Косова? Када се ствари посматрају са геополитичке тачке гледишта, одговор је прилично лак. Загреб жели да буде лидер на Балкану и у остварењу тог дугорочног циља интензивно се ослања на своје чланство у ЕУ и НАТО. Међутим, то може да постигне само ако му Србија не стоји на путу, а Србија по свом геостратешком положају заузима најважнији, централни део региона, што значи да је Србија једина земља која је у стању да око себе интегрише околне државе. Тако је два пута стварана Југославија – сабирањем ободних земаља Балкана око језгра које представља Србија. Сада из Београда долазе нове интегративне иницијативе, овог пута из економских разлога, што у Хрватској посматрају као претњу својим амбицијама о регионалној хегемонији. Зато ће Хрватска настојати да максимално стимулише албански фактор у заоштравању односа са Србијом, могуће и до тачке конфликта, а све у циљу дестабилизације Србије. Уколико би Србија била увучена у нов конфликт са све агресивнијим Албанцима, Загреб сматра да би лакше могао да се посвети неутрализацији Републике Српске и преуређењу БиХ према својим интересима док су Београду везане руке. При томе је Косово само један део хрватске геополитичке слагалице, јер Загреб истовремено покушава да у своју орбиту привуче БиХ и Црну Гору, да оствари антисрпски утицај у Македонији сарадњом са Заевом и Албанцима, те да распали пламен сепаратизма у Војводини (што му срећом не полази за руком). На тај начин би оно што би остало од Србије било стешњено у изразито непријатељском окружењу, без могућности да самостално утиче на било који балкански процес.

Примат политике глорификације усташтва над политиком регионалног помирења пуно говори о хрватским плановима за будућност, извор: Спутњик

Да ово нису само теорије завере, довољно говоре и планови развоја хрватских оружаних снага у којим се тежиште ставља на офанзивне капацитете. Тако Хрватска од Немачке купује оклопне самоходне хаубице којим са појединих тачака дуж границе Републике Српске и Хрватске може веома прецизно да гранатира Бањалуку, од Американаца добија борбене хеликоптере типа ,,Kiowa Warrior“ који су изузетно убојити на теренима попут оног у посавској регији, а са НАТО снагама изводи маневре у којим увежбава извођење комбинованих офанзивних операција. Највећа таква вежба, одржана прошле године у близини северне границе Републике Српске, носила је име ,,Приједор 2016″, што много говори када се има у виду да је Приједор друга највећа општина у Републици Српској. Најновији у низу забрињавајућих показатеља јесу амбиције хрватског ратног ваздухопловства о модернизацији којом би остварили ,,регионалну ваздушну надмоћ и способност извођења операција у дубини непријатељског територија“. Овиме је практично саопштено да циљ модернизације хрватског ратног ваздухопловства не лежи у могућностима одбране како је то са Србијом случај, него у могућностима напада. Да и не помињемо друштвену климу у Хрватској коју карактерише отворена глорификација усташког покрета и фашистичке НДХ, чиме се доприноси изградњи ратничког, екстремно србофобног менталитета становништва.

Поједини листови данас пишу како Хрватска ,,неће директно утицати на формирање Војске Косова“, тиме делимично демантујући Куртијеву изјаву. Међутим, нико рационалан није ни очекивао да Хрватска јавно, директно и отворено иступи са једном тако спорном иницијативом као што је подршка формирању сепаратистичке војске на делу територије друге државе. Много је извеснија она индиректна, прикривена подршка у којој би Хрватска у првој фази користила своје чланство у НАТО-у да лобира за формирање тзв. ,,Војске Косова“, а потом у другој фази подједнако суптилно помогла наоружавање и обучавање такве војске. Ова прва фаза се већ догађа. Подсећамо да су Тирана и Загреб фебруара ове године заједно апеловали да НАТО ,,ревидира своју миротворачку улогу на Косову“, и то дозволом за формирање ,,Војске Косова“. У писму које су тада потписали министри одбрана Хрватске и Албаније и послали генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу, позива се на осуду ,,националистичке реторике српских власти“ и подршку трансформацији тзв. Косовских безбедносних снага у тзв. ,,Војску Косова“. Хрватска је од децембра прошле године појачала и свој контигент при КФОР-у (који је до тада бројао 20 војника, а сада 40), па се он тако више не састоји само од пилота који управљају транспортним хеликоптерима, већ и од припадника хрватских специјалних јединица који обучавају косовске Албанце вештинама извођења диверзантских и специјалних операција. Посебно је интересантно да Хрватска при тзв. Косовским безбедносним снагама држи саветника за доктрину и саветника за логистику, што су функције које имају изузетан утицај на читаву организациону структуру и доктрину употребе једне војске.

Извор: Спутњик

Најједноставније речено, Хрватска и Албанија имају солидарне планове поводом формирања тзв. ,,Војске Косова“. Њеним настанком отворила би се врата за постепени пријем Косова у НАТО, што би дугорочно онемогућило Србију да обнови своју територијалну целовитост, јер би било каква конфронтација Србије са албанским сепаратистима значила ризик од активације члана 5 НАТО повеље којом се напад на једну чланицу сматра нападом на све њих. Ова најцрња прогноза се не може остварити ,,преко ноћи“ из читавог низа разлога, али треба разумети колико су наши непријатељи стрпљиви и упорни у реализацији својих циљева, као и шта они значе за нас, па према томе и развити адекватне мере супротстављања тим циљевима. А време лети. 1989. и штрајк у руднику „Трепча“, кад су „гладним“ албанским рударима „браћа Хрвати“ на задња врата слали и доносили банане, делују као да су били јуче, а сада већ имамо хрватске командосе који обучавају Албанце на нашој окупираној територији.

Аутор: Виктор Вуловић, извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu