Беџет Пацоли, извор: twitter.com
Србија

Пацоли потписао споразум са ,,ратном коалицијом”

Председници странака коалиције ПАН, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај и Фатмир Љимај потписали су споразум о сарадњи са председником Алијансе за ново Косово Беџетом Пацолијем, преносе приштински електронски медији.

Споразум је потписан након што је Пацоли данас открио да се одваја из коалиције са Демократским савезом Косова, са којим је наступио на изборима 11. јуна.

Посланик Иницијативе за Косово, чланице коалиције ПАН, Миљајим Зека, потврдио је постизање договора са Пацолијем и најавио да већ сутра може бити настављена конститутивна седница сепаратистичке косовске скупштине.

Наставак конститутивне седнице сепаратистичке косовске скупштине треба да закаже најстарији посланик и председавајући до избора председника парламента, Адем Микуловци.

Споразумом, потписаним у Пацолијевој кући, отвара се простор за деблокаду формирања централних косовских институција – сепаратистичке скупштине и владе.

,,Коначно је Косово почело да се покреће… Имали смо нека велика одлагања, а сада ће наше институције бити формиране“, рекао је бивши лидер терористичке ОВК Рамуш Харадинај, преноси Ројтерс.

Очекује се да ће наредних дана такозвани косовски председник Хашим Тачи поверити Харадинају мандат да формира нову сепаратистичку владу, наводи британска агенција и додаје, позивајући се на неименовани извор, да ће седница парламента на којој ће бити изабран председник парламента бити одржана ове недеље.

Очекује се да ће се склапањем новог коалиционог споразума окончати тромесечна блокада косовских сепаратистичких институција, јер нови коалициони партнери могу да обезбеде натполовичну већину у тзв. косовском парламенту који има 120 посланичких места.

Ројтерс прецизира да ће, у складу са споразумом, те странке заједно са етничким мањинама обезбедити 63 места у 120-чланом парламенту.

За Пацолија британска агенција наводи да се не зна које место ће њему припасти у новој влади.

Нова сепаратистичка косовска влада ће морати да се ухвати у коштац за стопом незапослености од 30 одсто и да побољша односе са, како наводи Ројтерс, ,,суседима, поготову Србијом“, што је предуслов и за Београд и за Приштину да постигну напредак на путу ка ЕУ.

Такође ће морати да реформише здравство, образовање и систем пореске управе, али и да укључи представнике око 120.000 косовских Срба који не признају независност Косова“, закључује британска агенција.

Извор: Говори Србија, РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Најава СЕПАРАТИСТИЧКОГ ДИВЉАЊА у Новом Саду

САД дозволиле Јужној Кореји да увећа снагу својих бојевих глава

Путин: Вашингтонски досадни акти без преседана

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
19°
Sun
19°
Mon
12°
Tue
10°
Wed