ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) ОВО СЕЛО ИМА ПРИМАМЉИВУ ПОНУДУ: Нуде 60.000 евра да се тамо доселите, али под овим условима

Становници швајцарског села Албинена, у кантону Вале, за десет дана ће одлучити о новој политици којом ће странцима спремнима да у село дођу да живе барем десет година понудити новац. Ради се о износу од око 60.000 евра.

Мало село у коме тренутно живи 240 становника, једно је од многих у Швајцарској које последњих година доживљава велико исељавање становника.

ЗБОГ СРБА САМ ЗАМРЗЕО НАТО: Американац Чарлс Катер (41) већ седам година живи и ради у нашој земљи

Иако у селу постоје бројне викендице, мештани, поготово млађе породице, одлучују се на одлазак из села.

Само у последњој години село су напустиле три породице с укупно осморо деце, па је локална власт била присиљена да затвори сеоску школу.

Становници села захтевају од локалних власти да учине нешто како би се у село вратио живот и како би се осигурала будућност и опстанак села.

План локалног већа је да породицама или појединцима, странцима, који се одлуче на куповину или изградњу куће у Албинену, под одређеним условима дарују по 25.000 франака за сваку одраслу особу у породици и додатних 10.000 франака по детету.

(ВИДЕО) СРЕЂИВАЊЕ ТЕРЕНА НА ЦРНОГОРСКИ НАЧИН: Када видите како на Цетињу постављају корнер заставице плакаћете од смеха

Четворочлана породица би, према том предлогу, добила бонус у вредности од 70.000 швајцарских франака (око 60.000 евра). Ипак, у свему томе постоје услови које је потребно задовољити.

Одрасле особе морају бити млађе од 45 година и пристати на живот у селу у трајању од најмање десет година. У куповину или изградњу куће треба уложити најмање 200.000 франака и некретнина мора бити стални дом, а не викендица.

Новац од локалних власти добијају неповратно, осим у случају ако неко одлучи да напусти село пре истека рока од десет година. Локалне власти су уверене како су ове мере приступачне за све.

„То је улагање у будућност села“, пише у локалним новинама. Додаје се како ће заједница профитирати од нових породица кроз порезе, уговоре о изградњи и куповини намирница и свега потребног у сеоском дућану, док ће се истовремено у село вратити живот. „У најбољем случају ће се поново отворити и школа у селу“, додаје се у новинама.

Албинен је село које се налази на 1.300 метара надморске висине, с погледом у долину Роне. Село се поноси чистим планинским ваздухом и с много сунчаних дана годишње. На само 6 километара налази се термално одмаралиште Леукербад.

У селу нема превише могућности за запошљавање, но први велики градови удаљени су на само пола сата вожње.

СКАНДАЛ! ЈАНКОВИЋ: Србија да докаже да су Дечани и Грачаница српски манастири

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Матвијенкова Вучићу: Путин вас чека у Москви

Дејтонски споразум – 22 године после

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ! ОТКРИВЕНИ ТРАГОВИ АНТИБИОТИКА! Лекови у Сави могу бити фатални! Супстанца опасна по здравље људи!

Извор: kurir.rs/index.hr

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat