ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ НАЈЈЕЗИВИЈЕ МЕСТО НА СВЕТУ: Све што је живо, претвара у камен!

Реч је о веома суровом месту на планети, јер све што се нађе у контакту са водом одмах се претвара у камен.

Језеро Натрон је слано језеро и налази у северној Танзанији, у близини саме границе са Кенијом. Име је добило по хемикалији којом обилује. Реч је мешавини натријум карбоната и натријум бикарбоната, а тај хемијски састав настао је због јединственог вулкана у његовој близини.

КЉУЧА НА КОСМЕТУ: ДО ЗУБА НАОРУЖАНИ ЧЛАНОВИ ОВК ЧЕКАЈУ МИГ! Ако Запад процени да му треба криза, рат је неизбежан!

Вулкан Ол Доинио Ленгаи или „Планина Божја“ једини је активни вулкан на планети који излива натријум – карбонате уместо силиката. Због тога лава из њега није тако врућа као лава из других вулкана. Такође, има другачији изглед, који пре наликује на изливање уља него на течну магму. Кад се лава охлади, претвара се у беличасти прах. Кишница која се сакупља на тлу кроз свој ток скупља отровни остатак и доводи га до језера Натрон.

Тако је пХ вредност језера износи од 9 до 10,5, а температура воде може постићи и 60 степени на Целзијусовој скали. Стога се ово језеро назива и тзв. базен смрти, иако сама околина језера врви од живота.

(ВИДЕО) ПРОНАЂЕН ГЕЈЗИР У СРПСКОЈ СВЕТИЊИ: Коначно решен проблем водоснабдевања у Пећкој Патријаршији

На стотине мртвих птица

Пре неколико година, британски фотограф Ник Брант у мисији истраживања „непознате источне Африке“ на језеру Натрон је наишао на окамењене птице. Брант је приметио како се на обали налазе на стотине лешина, углавном слепих мишева и птица.

Ово је језеро проглашено једним од најнегостољубивијих места на свету, где се јадна створења претварају у камен када додирну воду.

Научници објашњавају да птице често падају у ово плитко језеро (дубоко је тек око 3 метра) јер су збуњене високо рефлектирајућом површином на којој се одражава небо. Једном када птице умру у језеру, њихов костур везује натријум-карбонат из њега. Та хемикалија, која је коришћена и у египатским методама мумифицирања, спречава распадање тела.

ЗАДАВИО ЉУБАВНИЦУ ЈЕР МУ ЈЕ УДАРИЛА ШАМАР: Вратио се на место злочина да провери да ли је још жива!

Како се ниво воде смањује, лешеви остају на обали у невероватно очуваном стању, а фотографу Бранту је у њиховом прикупљању помогло локално становништво. Поставио их је у природне позиције – као да стоје на гранама или пливају на води и фотографисао их. Фотографије, снимљене у раздобљу од 2010. до 2012. појавиле су се у Брантовој књизи „Преко украдене земље“, пише Натионал Геограпхиц.

Међутим, ово језеро није само базен смрти и безнађа. Заправо, језеро и његово окружење врве од живота. Невероватно, али између 65 и 75 одсто светске популације мањих фламингоса је рођено на језеру Натрон, јер екстремно висок ниво пХ држи предаторе даље од беба фламингоса.

(ВИДЕО) ЏИНОВСКИ КИНЕСКИ САТЕЛИТ ЈУРИ КА ЗЕМЉИ! Свемирска станица од 9 тона НЕКОНТРОЛИСАНО ПАДА, ево који су градови најугроженији!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Руски амбасадор: Американци нас врбују, желе да издамо отаџбину

ПЛАВИ МЕСЕЦ ДАНАС ОТКРИВА СВЕ: Ево како ће овај феномен утицати на ваш хороскопски знак!

ОБЛАЧНО И ВЕТРОВИТО ЈУТРО НАЈАВЉУЈЕ НОВУ ПРОМЕНУ ВРЕМЕНА: Субота у Србији топла, али преокрет стиже већ вечерас!

Симоњанова: Вашингтон обуставља емитовање свих страних канала, не само РТ-а

Извор: Република.рс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
24°
Fri
24°
Sat
26°
Sun
30°
Mon