Занимљивости

ОВО ЈЕ ДРВО СВИХ ДЕМОНА, А МНОГИ ГА СРБИ ИМАЈУ У ДВОРИШТУ! Крије мрачне симболе, а у исто време ЛЕЧИ најљуће ране!

Овако гласе народна веровања српског народа о дрвету крушке.

(ФОТО) ПАНИКА МЕЂУ ТУРИСТИМА И МЕШТАНИМА: Најмање три особе погинуле у СНАЖНОМ ЗЕРМЉОТРЕСУ

Колико сте само пута чули изреке: “Као да је пао с крушке”, “Паде ко крушка”, “Човек падне с крушке па седне да се одмори”, “Ђе ће крушка но под крушку”?! За разлику од јабуке, воћке најдраже нашем народу, крушка је “дрво свих демона”. Под крушком се сакупљају ђаволи. Кад је у Пољицама један фратар истеривао ђавола из неке жене, молио га је ђаво да га пусти на стару крушку у пољу.

Ко је Милов официр који је дошао на прославу ОЛУЈЕ?!

Једном у Далмацији “један чоек” виде ноћу дивљу крушку “сву окићену вештицама, да се сва сјала”. Он се нађе у чуду. Шта да чини? Кад мало дође себи, прекрсти се па опали из пушке. Вештице се од громка пуцња разбежаше на све стране. Али, после неког времена умре том човеку син. Кад је оно баба надмудрила смрт, ова од силног једа није знала куда ће. И, како прича народ, залепи се за крушку. И она прождрљива ала што сатире грожђе у винограду, кад се сасвим насити, на стару крушку ће, наравно. Веле опет људи из Славоније да знају шта говоре вештице кад се мажу машћу па потом полете: “Ни о кладу, ни о пањ, ни о дрво, ни о камен, ни о крушку Тодорову”.

АВИОНИ У ВАЗДУХУ Војска надлеће југ Србије

Чудна је та крушка. Ето, знају историчари да је она старим Словенима у њиховој постојбини била врло драго и сасвим свето дрво. Тако би и на Балкану све до покрштавања. А онда попови мораше силно ударити на све што дотад народу би мило и драго. И како то радише? Просто. Нешто, не имајући куд, прогласише светим и добрим да бољег на свету нема, а нешто опет злим и ђавољим. Тако је, ето, било некада давно. Мало је попуштала црква, а мало опет сâм народ. Тако крушка и постаде зла да гора не може бит’.

Мада, народ ти је вазда чудан. Понегде он и не оцрњује баш тако ту добру биљку.

У околини Ђевђелије на други дан Ускрса иде процесија до какве старе крушке. И замислите, поп ту крушку причешћује: лепо јој стави нафору испод коре. Поповима у неким другим крајевима сигурно и није мило кад ову причу чују.

КАКО ДА СПАСЕТЕ ЖИВОТ АКО ВАС УЈЕДЕ СТРШЉЕН: Смрт наступа за само неколико минута, а ево када је УБОД ФАТАЛАН!

Неки краљ, приповеда многи свет одвајкада, не хтеде да иде на молитву у цркву. Рече: “Крушчица је моја црквица”. И да видиш, Бог га не покара. Кад се помоли, добро му то поможе. Посвети се.

Био једном један заклет јелен. Тужно га било гледати како се под клетвом мучио. Зато млађана девојка хтеде да доброј животињи помогне. И, како се приповеда у народној причи, даде јој мајка (иначе вештица) три младице од крушке и јабуке. Она удари њима јелена. И враџбина спаде ко да је никад није ни било.

Говори народ како се свети Сава о свом дану пење на неку стару крушку око које се искупе големи чопори вукова. Онда им Сава одозго једном по једном одређује нафаку за следећу годину. И ни један се не буни. Веле, опет, да свети Сава – кад је оно пут путовао од Зете до Будимља – на врх Коњуха закопа силно сребро и то под једном крушком. И отад се оно место прозва Сребреница. За вјеки вјеков.

(ВИДЕО) Невиђен скандал на прослави Олује хрватски државни врх се обрукао као никад!

Можда не знате, али бољег лека за “жуту рану” од крушке на свету нема. Лепо се рана истрља крушком па се ова баци насред пута. Рекне болесник: “Ко ме узме, ко ме загризе, на њега рана, на мене здравље”. Онда, не осврћући се, бежи. Опет, зна се, човек ти прљаву крушку са тла узети неће, те она ту чека демона болести. И чим овај загризе, буде како је болесник пожелео.

Таква је, ето, крушка. И друге ту нема.

ЗАСТАВА СА ГРБОМ СРБИЈЕ ЗАБРАЊЕНА ЈЕ ЗА СВАДБЕ И ПРОСЛАВЕ: Какве су казне и када српска тробојка СМЕ ДА СЕ УПОТРЕБЉАВА!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Харадинај бесан: Само Путину одговара промена граница!

ЕВО ШТА СЕ ЗАПРАВО ДОГОДИЛО У КАФИЋУ ГДЕ ЈЕ УБИЈЕН ОГЊЕН ИКАЧ: Очевици до детаља испричали како је дошло до убиства! Огњенова мајка рекла нам је његове ПОСЛЕДЊЕ РЕЧИ

СЕРИЈА КОРЕНИ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ: Прве две епизоде премијерно на отварању Фестивала филмског сценарија

ЈА НИКОМ НИСАМ ПАЛИО КУЋУ, А ОНИ СУ МЕНИ… Баја Мали Книнџа послао бруталну поруку Хрватима и залепио их за сва времена!

Обратите пажњу: Ако видите процеп унутар лубенице, одмах је баците!

Извор: Kurir

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
24°
Tue
24°
Wed
26°
Thu
28°
Fri