Занимљивости

Ово је 10 највећих паранормалних мистерија у Србији!

Воденица вампира Саве Савановића, Ђавоља варош, планина Ртањ, нестали град Жрнов, само су неки од мистичних места у нашој држави и са собом носе приче од којима се људима леди крв у жилама. Погледајте која још изазивају језу.

Србија је земља која је пуна мистерија и народ у њој је склон веровању у паранормалне појаве. Преносимо вам неколико њих, која обавезно морате да посетите и осетите.

Вампирска воденица

Сава Савановић је најпознатији српски вампир, а његова воденица је надалеко чувено место где се дешавају паранормалне појаве. Према легенди, њу походи Сава који се убио због несрећне љубави коју је осећао према једној пастирици. Овде се гости дочекују са венцем белог лука, а ноћу хук ветра ствара језив осећај.

Ртањ

Пирамида на овој планини одувек је будила бујну људску машту. Због легенде о закопаном благу срушена је крајем двадесетог века капела Светог Ђорђа на самом врху, али новац и злато никада нису пронађени.

О Ртњу се причају свакакве приче, да се пламене кугле спуштају са врха, да се чују тајанствени звуци, али и да извор Црног Тимока крије још тамније приче.

Песник Војислав Илић је према веровању баш ту у растројству са литице гурнуо супругу, а затим покушао и себи да одузме живот пресецајући вене, само да би га спасили у последњем тренутку. Такође, ова планина важи и за омиљену локацију ванземаљаца.

Ђавоља варош

(ВИДЕО) БРУКА И СРАМОТА НА ПРЕДСТАВИ АУДИЦИЈА: Београђани дошли да се забаве, а Емир им сервирао скраћени говор из Сребренице!

Скулптуре које су настале због ерозије и јаког ветра погодне су за приче о натрпиродним силама. Према легенди, вила и ђаво су се сукобили баш ту јер је нечастиви пробао ђавољом водом да затрује варошане и натера их да венчају брата и сестру. Вила је замолила Бога да спречи ово скрњављење и он је сватове претворио у камен.

Према другој легенди, камене фигуре у Ђавољој вароши су људи који су у настојању да се ослободе ђавола преноћили код цркве Свете Петке која је скаменила њихове демоне.

Дворац Капетаново

Налази се у Војводини у близини места Стари Лец. Добио је име по Милану Капетанову који је био један од власника. Легенда каже да је први власник замка био Ботка Бела који је банкротирао 1938. године, након чега се његова жена полила бензином и запалила, а све што је остало је био прамен њене плаве косе који је кружио око двора.

Након ове трагедије, сваке године на Светог Илију у једној од одаја овог замка се појављује сенка плавокосе жене. Дворац је данас претворен у хотел, али је регистрован као споменик културе.

Бела жена са Смедеревског пута

Ова новија легенда је настала осамдесетих година када је један младић наводно повезао стоперку која га је позвала да сврати на ручак у њену кућу. Након три дана се вратио у њен дом у близини Смедерева, али је врата отворила старица која му је саопштила да је она преминула пре више од пет година у саобраћајној несрећи и да он није први, а ни последњи, који је тражи.

Планина Радан

На једној од узбрдица на овој планини се према причама појавила гравитациона аномалија која чини да се возила која се крећу низбрдо наводно подижу. Иако је либелом установљено да је аномалија само илузија, људи се и даље фасцинирано возикају падином на Радану и ужвају у нестварној вожњи.

Повленска камена кугла

И Немци су му се дивили: Херојска смрт заборављеног српског јунака који је пред стрељачким водом урадио невероватну ствар да би се борио до самог краја

Ова планина се налази код Ваљева и крије необјашњиву куглу пречника 102 центиметра и обима око 320 центиметра. Налази се на неприступачном месту прекривена цртежима. О њој се прича да је дошла из свемира, да је обредни камен, а они који верују да је настала природним путем, промене мишљење када погледају урезане цртеже.

Римски бунар

Заправо, ово није ни бунар, а није ни римски. Према легнеди, у тврђави је осмишљена завера међу мађарским браниоцима да предају Београд Турцима. Заповедник ове тврђаве је то сазнао и бацио издајнике у бунар спустивши им ножеве којима су се поубијали.

Лена Крићанин, један од атентатора на Милана Обреновића, затворена је и пронађена мртва у Римском бунару. Званична верзија је била да се сама убила, али је у то мало ко поверовао јер је и војник који ју је чувао убијен.

1954. године је један мушкарац своју љубавницу бацио у њега, а по томе је и снимљен филм “Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ”. Бунар је и дан данас остао занимљив лавиринт.

 

Дрво запис „Веље Илића“

Стари храстови из давних времена везују се за веровање да имају натприродне моћи и спиритуални значај, и да ће оне који их посеку или им какво зло начине стићи клетва и несрећа. Тако је тадашњи министар за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Велимир Илић силне муке имао када је требало да исече храст стар 800 година у селу Савинац код Горњег Милановца, да би се ту поставила траса Коридора 10.

Жрнов

ЏИНОВСКИ ЦРНИ ВУК УЖАСНУО ДРАГАЧЕВЦЕ: Мештани га зову Гаро, а не плаши се да прилази насељима!

Мало ко је чуо за овај град. Жрнов се налази надомак Авале и њега су подигли Римљани. У средњем веку, тачније 1442. године се на овом месту изградило утврђење. Сваки доказ о постојању овог места је краљ Александар Карађорђевић одлучио да уништи, и минирао је град до темеља, а са овим догађајем су повезивани и масони.

Недуго затим, краљ је убијен у Марсељу 9. октобра 1934. године, а до данас се још увек не зна због чега је град био срушен, што посебно иде у прилог теоријама оних који верују у ванземаљце, а који кажу да је то место стециште летећих тањира.

Извор: 24 сата

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) МИСТЕРИЈА РАДИОАКТИВНОГ ОБЛАКА: Детектован и у Србији, али нема опасности по здравље?!

Хитна акција Алијансе: За какав рат се НАТО спрема у срцу Европе

Сарајево прислушкује Додика!

Оставите коментар