Илустрација, извор: pixabay.com
Србија

Ово ће бити најмодернији тунел у Србији, серпентине одлазе у историју

Општина Бајина Башта објавила је тендер за идејни пројекат, План детаљне регулације и 3Д модел визуелизације будућег тунела испод брда Кадињача.

Тунел, који ће се налазити на међи Бајине Баште и Ужица, дужински би требало да скрати пут између два града за шест километара, временски за 15-20 минута пошто је пројектована брзина проласка возила кроз овај објекат 80 километара на час.

Њиме ће се избећи и низ ризичних лакат кривина испод Кадињаче које снегови знају да учине тешко проходним.

Процењена вредност посла за који је расписан тендер је 48.688.423 динара без ПДВ-а, с тим што су Бајина Башта и Ужице недавно од Министарства привреде за ову намену добили 40 милиона динара.

,,Пројектант ће бити дужан да уради све неопходне студије, анализе, елаборате и друге неопходне али и пожељне акте, како бисмо имали предуслове за преговоре са заинтересованим инвеститорима за градњу најмореднијег тунела у Србији“, каже координатор пројекта Иван Марковић из Општинске управе Бајина Башта.

Он напомиње да ће тунел испод Кадињаче бити пројектован по европским директивима и немачким моделима градње оваквих објеката. Најбољи понуђач на тендеру биће изабран до 30. септембра а рок за доставу пројекта је годину дана.

Тунел ће бити дуг 1.344 метра и уз њега би се градила два моста – један дужине 225, други 62 метра. Улаз у из правца Бајине Баште, рачунајући и приступни пут, био би у атару села Заглавак, док би излаз био Волујачком пољу на територији Ужица.

Пролаз испод брда мимоићи ће део брда на коме се налази спомен комплекс посвећен борцима Радничког батаљона

Генерални пројекат тунела са 130.000 евра финансирала је Канцеларија Европске уније у Србији.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Трамп тражи да се финансијска помоћ Србији ,,поткреше“

СРАМНО: Олимпијски комитет Србије тера наше спортисте да признају Косово

,,Србија је цивилизација, фали само министарство среће“ – утисак једног странца

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri