Printscreen
Друштво Србија

ОВИ ВОЗАЧИ НЕКА СПРЕМЕ ЈОШ 5.500 ДИНАРА, А ДРУГИ ЋЕ ТЕК БИТИ ОЧАЈНИ! То ће да ме кошта најмање 50.000 динара по новим прописима! ОВО СУ СВЕ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О САОБРАЋАЈУ

За многе возаче у Србији важиће нова правила од 3. априла! Наиме, новопечени возачи имаће статус почетника између две и четири године, у зависности од тога са колико година су положили возачки испит, а укида се и трајна регистрација за скутере, тракторе и мотокултиваторе, што занчи да ће и они морати на регистрацију једном годишње.

Нови трошак за возаче скутера

Од истог датума престаје да важи и трајна регистрација за мопеде (скутере), односно, сви власници скутера ће морати да имају стандардну регистрацију и да је обнављају сваке године, као и за аутомобил.

(ФОТО) „ПА ГДЕ СТЕ, МАМУ ВАМ ЈЕ*ЕМ“ Трифуновић подивљао у Америци, брутално извређао редом људе који су лечили ДУШУ СРБИЈЕ!

Иначе, те регистрације које нису трајне већ виђамо на улицама, а то је због тога што је пре више година измењен Закон о безбедности саобраћаја, али није донет подзаконски акт у вези техничких прегледа. Тако је власницима мопедима са трајном регистрацијом остављена могућност да задрже тај статус уколико не дође до промене власника.

Сви власнци скутера ће једном годишње морати да иду на технички преглед (2.000 динара) и регистрацију (3.500 динара), а то ће их коштати укупно 5.500 динара. Добијаће нове саобраћајне дозволе (уместо потврде о регистрацији), нове регистарске таблице и регистрациону налепницу, све као и за аутомобил.

А то такође значи и да ће технички преглед бити ригорозан, односно све мора да буде исправно и без измена или додатака када су у питању светла, седишта, управљач и други делови.

Откривамо где Караџић може да служи доживотну казну! Ту је и ЗЛОГЛАСНИ ЗАТВОР у коме су муслимани већ нападали Србе

Трактори и мотокултиватори

Ово правило важиће од 3. априла и за тракторе, мотокултиваторе и радне машине, односно и за њих се укида трајна регистрација, па ће и они морати на технички и регистрацију једном годишње. Пољопрвиредни су већ у паници због свега тога и сматрају да ће их пререгистрација и замена старих таблица на тракторима, приколицама и радним машинама дефинитивно дотући.

И док би део њих могао своје машине да паркира, има и оних који кажу да ће возити нерегистроване тракторе, јер са машинама, чија је просечна старост око 30 година, готово је немогуће да прођу захтеван технички преглед, који им је неопходан да би добили нове таблице.

– Многе машине неће проћи строге критеријуме техничких прегледа. Мој трактор је у возном стању и има светла, али ипак није све по пропису. Треба да пререгиструјем три трактора и четири приколице. Са техничким прегледом, осигурањем и таблицама, то ће ме коштати најмање 50.000 динара. За комбајн сам технички платио 10.000 – испричао је за Новости Стојан Падејчев из Кикинде, који има трактор из 1972. године.

(ВИДЕО) ГОСПОДАР НЕБА СУ-35С: Овако је руски министар одбране Шојгу летео над Сиријом уз пратњу МОЋНИХ СУХОЈА

Измене за младе возаче

Сви који имају пуних 19 и више година, након 3. априла добијају пробну дозволу која важи 2 године, а ако се возачка стекне са 17 година, биће пробна све док возач не напуни 21 годину.

Дакле, сви који пробну возачку обезбеде пре овог датума, моћи ће да пређу на „праву“ након годину дана, а неће имати ни ограничења везана за снагу мотора возила којим управљају.

Закон о безбедности саобраћаја на путевима, у члану 182. бави се питањем пробне возачке дозволе. Ту пише да они који су положили возачки испит са навршених 19 година, добијају пробну возачку дозволу на две године, док они који су били млађи од 19 година када су положили поменути испит, добијају пробну дозволу која ће им бити важећа до 21. године живота.

(ВИДЕО) СРАМНА ПРЕСУДА ЗА УБИСТВО СРБИНА НА НОВОМ ЗЕЛАНДУ: Горан Милосављевић после језиве породичне трагедије страдао на дужности! Тинејџер убица осуђен на две године затвора!

Овог правила изузети су ђаци средњих стручних школа, који се образују за образовни профил возач моторних возила и који су положили возачки испит за управљање возилима Ц и ЦЕ категорије. Њима се пробна возачка дозвола за управљање возилом категорије Б издаје са роком важења од једне године.

Да би возач који има пробну возачку дозволу за управљање возилом категорије Б, а који је и даље малолетан, могао да вози, са њим у ауту мора да буде возач са „стажом“ од најмање пет година, како би га надзирао.

Возач „на пробном раду“ такође не сме да вози више од три путника, укључујући и особу која га надзире током вожње.

Ограничења имају возачи са дозволом

Возач који има пробну возачку дозволу не сме да:

1) вози брже од:

– 110 км/х на аутопуту,

– 90 км/х на мотопуту,

– 90% од ограничења на осталим путевима (нпр. ако је ограничење 50 км/х, почетник сме да вози 45 км/х);

2) вози уколико у крви има алкохола (нулта толеранција – нула промила) или психоактивних супстанци. Казна: 10.000 дин за алкохолисаност до 0,5 промила;

3) вози у периоду од 23:00 до 06:00 часова. Казна: од 10.000 до 20.000 дин, 6 казнених поена и забрана од најмање три месеца.

4) за време вожње користи телефон, чак ни са блутут слушалицом или неким другим „хандс-фрее“ уређајем, као ни било који други уређај за комуникацију. Казна: 10.000 дин.

5) вози ауто са преко 80 кW, односно 109 коњских снага. Међутим – постоји изузетак. Сме да вози ауто јачи од 109 КС уколико је под надзором члана породице који се налази у том возилу и који има возачку дозволу Б категорије најмање 5 година. Казна: 20.000 до 40.000 динара или затвор до 30 дана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) НЕШТО НАЈЈАДНИЈЕ ШТО ЋЕТЕ ДАНАС ПРОЧИТАТИ Сраман коментар посланице ДС-а о пресуди Караџићу на доживотну робију

ПРЕСУДА ДУШМАНА ТВОЈА ЈЕ ПОБЕДА: Владимир Ђукановић на друштвеним мрежама пружио подршку Радовану Караџићу

ОН ЈЕ НАПАО ЧОВЕКА СА СРПСКОМ ЗАСТАВОМ ДАНАС У ХАГУ: Аличковић главни активиста организације која је организовала напад на Вучића у Поточарима

Додик и Република Српска немају поверења у Хашки трибунал: Пресуда Караџићу арогантна и цинична, помирење немогуће

(ВИДЕО) ЦРНОГОРАЦ ОДРЖАО ЛЕКЦИЈУ НАТО И АМЕРИМА УСРЕД УН! Долазим из земље која је саму себе бомбардовала – ОД ЊЕГОВИХ РЕЧИ БРИДЕ ОБРАЗИ!

(Курир.рс/Новости/Блиц)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
24°
Fri
24°
Sat
26°
Sun
30°
Mon