Printscreen
Занимљивости

ОВИ МЕСЕЦИ СУ ТИ ПОСЛЕДЊИ, НЕЋЕМО СЕ ВИДЕТИ! Баба Ванга је људима у лице говорила да ће умрети, а од свих је захтевала ЈЕДНУ СТВАР пре него дођу!

ЈЕДИНСТВО С КОСМОСОМ: За пола столећа, између 1945. и 1995. године, кад ју је болест приковала за кревет па је престала да прима посетиоце, више од пола милиона људи прошло је кроз Вангину кућу.

Свакодневно су јој износили своје трагедије, болести, патњу, али и веру у њене неограничене моћи да им донесе духовно и телесно оздрављење. Све те људске несреће прошле су кроз њено срце.

ДАРКО ЛАЗИЋ: Боже, молим те да не останем богаљ!

– Сваки дан ме посети око стотинак људи. Они оду излечени и прочишћени, а њихова болест, туга, злоба и ружне мисли, горке успомене, несрећа и бол остају у мојој кући. Тежак је то терет – говорила је Ванга.

Она је изузетно држала до чистоће, чак и последњих месеци живота. Докле год је имала снаге, неуморно је поспремала по кући и око ње, иако је у томе главну улогу имала породица.

Уз чистоћу, друга опсесија видовњакиње била је једноставност. Све је у њеном дому било скромно и једноставно. Од намештаја, имала је само најнужније ствари.

НА ИНТЕНЗИВНОЈ НЕЗИ ЧУЈУ СЕ ДАРКОВИ ЈАУЦИ: Три дана по изласку из коме Лазић је ЗБУЊЕН И УПЛАШЕН, а свестан је да је ЧУДОМ ПРЕЖИВЕО

Ипак, кућа је увек била препуна различитих поклона које су јој у знак захвалост доносили гости.

Била је равнодушна према таштини и материјалном благостању – она је веровала у благостање душе! – али сви су знали да обожава играчке и зато су јој многи даровали лутке, дрвене коњиће, свећњаке и сличне ситнице.

Свуда по кући било је и коцки шећера.

Ванга је од посетилаца захтевала да, пре него што код ње дођу, преспавају с коцком шећера испод јастука.

– Шећер памти, а слична својства има и вода. Шећер ми преноси поруке – објашњавала је Ванга.

Њена сестричина Красимира Стојанова, у својој књизи „Истина о Ванги“, написала је:

– Ванга је живела у савршеној хармонији с природом. Она разуме језик птица. Цвеће, дрвеће, планине, трава, камење – све што је окружује – живи и има душу. Планине су јој рекле тајне прошлих векова, реке и стене причале су јој о древним народима и несталим цивилизацијама, дрвеће и траве открили су јој тајне исцељења, птице и цвеће доносе јој поруке од људи који живе и оду на други свет.

„ЛУТАМ ЗЕМЉОМ“: У неколико наврата Ванга је говорила о својим искуствима с посетиоцима:

КО ЈЕ БОГАТИ БИЗНИСМЕН КОЈИ ПЛАЋА ЛЕЧЕЊЕ ДАРКУ ЛАЗИЋУ: Певача пребацују у Швајцарску, естрадни краљ Балкана даје све за њега!

– Кад бих људима који ми долазе рекла баш све што видим, они би одмах пожелели да се убију и оду са овог света! Ви не можете ни да замислите у чему ја све учествујем! Благословени су они који ништа не виде и не чују. Ноћу, док ви спавате, ја готово да и не спавам, од сумрака до зоре без престанка лутам земљом и гледам застрашујуће ствари…

СУДБИНА ИЗГУБЉЕНОГ ДЕТЕТА: На њена врата 1987. године дошла је једна Канађанка. У њеним очима видела се огромна патња. Изгубила је мужа и дете у бесмисленом злочину непознатог починиоца и биће јој је раздирала бол који нико није успевао да излечи. Чинило јој се да је Ванга последња нада за спас.

– Пажљиво ме слушај! Твој син је жив, живи у великом граду, иде у школу. Његови нови родитељи, људи с којима је сада, чине све да заборави свој прошли живот, бивши дом и породицу. На крају ће се вратити кући – рекла је Ванга жени, која ју је гледала избезумљено.

Али убрзо је полиција пронашла убицу Канађанкиног мужа и отмичара њеног сина, кога је био усвојио један имућан пар.

СУДБИНА СЕ НЕ МОЖЕ ИЗБЕЋИ: Ванга је могла да предвиди догађаје, али није могла да мења судбину. Следећи случај то драматично илуструје.

Једном приликом, видела је да младића који је дошао по савет чека смрт. Желећи да спречи трагичан расплет, рекла му је да опет дође код ње 15. маја.

– Обавезно! Не дозволи да те било шта заустави! – рекла му је.

Али оно што је записано не може се зауставити. Младића је пријатељ позвао да му помогне у прављењу куће, па је одложио нову посету Ванги.

У међувремену га је ударио воз и убио на месту.

(ФОТО) ЛЕКАРИ ОСТАЛИ У ШОКУ: Младић се жалио да не може да дише, кад су погледали снимак нису веровали својим очима!

ДЕВОЈКА ЋЕ СЕ УДАТИ: Али Ванга је саопштавала и радосне вести.

Један отац дошао је код Ванге због ћерке.

– Изгледа да је болесна. Има 32 године и неће да се уда – рекао је човек скрушеним гласом.

– Да ли пије? – питала га је Ванга.

– Не пије, не пуши, нема порока – рекао је отац.

– Није она болесна, удаће се, не брини – казала му је, и као и увек на крају сеансе, узвикнула: „Е, Боже! Е, Боже!“

Непуних шест месеци касније, исти човек дошао је опет у Патрич. Овог пута радостан, само да каже да спрема ћеркину свадбу!

(ФОТО) ДЕТАЉИ ТЕШКОГ УДЕСА СОЦИЈАЛИСТЕ МИЛИЋЕВИЋА: Само му је ПОЈАС спасао живот, посланик још у ОПЕРАЦИОНОЈ САЛИ!

ДЕТЕ НА ДРУМУ: После смрти детета које је погинуло под точковима аута, Ванга је примила уцвељене родитеље.

– Како је то био леп дечак! Као лутка! Био је на коловозу и држао лопту? – питала је Ванга.

– Да – одговорили су родитељи.

– Знате ли да је дете истрчало пред ауто? – питала их је.

– Нисмо знали – одговорили су кроз сузе.

– Што је радио на друму? – настави Ванга.

– Не знамо. Чули смо ударац и после тога смо га видели мртвог – рекла је мајка.

– То је било скоро? – распитивала се Ванга.

– Пре мање од годину дана – потврдили су.

А онда је Ванга променила тему:

– Имате ли ви аутомобил? Нешто с њим не ваља. Видим да је покварен – рекла им је, а они су се у чуду погледали јер су уочили квар при доласку.

На крају им је дала наду:

– Ајде, сестро, не плачи – обратила се уплаканој жени. – Дођите ми опет за годину и по дана. Опет ћете бити родитељи. Бог ће вам дати дете – казала је.

СЛАВА СТАРОГ НАСТАВНИКА: Једном је примила наставника ликовног већ у годинама. Био је сиромашан и болестан.

– У старости ћеш бити богат и славан – прорекла му је.

Само неколико година касније овај човек на спортском лотоу (игра на срећу популарна у ондашњој Бугарској – прим. ред.) у кратком размаку добио је две премије – од 20.000 и од 10.000 лева!

После овог добитка, могао је себи да дозволи луксуз да да отказ у школи и да се посвети уметности.

Његове слике наишле су на одличне критике и он је убрзо постао познат, па се продајом својих слика обогатио.

(ВИДЕО) ОТАЦ И СИН УБИЛИ И ПОЈЕЛИ ПОЛИЦАЈЦА! Цела земља у шоку због НЕЗАПАМЋЕНОГ ЗЛОЧИНА!

УДАВАЋЕШ СЕ ТРИПУТ: Неки људи имали су толико поверења у Вангу да су због њених савета тумбали и своје љубавне животе. И исплатило им се!

– Пред Вангином кућом провела сам неколико сати у реду. Али нисам хтела да одустанем, желела сам да је видим. Живот ми је био на прекретници и помоћ ми је била неопходна – причала је једна певачица о свом искуству с пророчицом.

– Била сам на ивици суза од напора и нервозе јер је чекање било веома мучно, а онда се на вратима појавила она и позвала ме у кућу – наставила је причу.

– Нисмо ни ушли у собу, а слепа Ванга љубазно је похвалила моју косу: „Како је лепа!“ – рекла ми је, и наставила: „После развода имаш много удварача. Ретке су жене које имају толико среће да могу да бирају.“

– Ја сам ћутала изненађено, а Ванга је наставила: „Онај у браон оделу је адвокат, је л‘ тако? Бежи од њега! Ти ћеш се удати за генерала! Имаћеш укупно три брака и не бежи од тога. Тако је записано!“

Певачица је у том моменту схватила да ће је послушати, и да ће урадити све што јој Ванга каже.

Иако је планирала да Ванги дарује леп шал од кинеске свиле, изненађена пророчанством, помислила је да је то мало. Зато је посегла руком у торбу да извади новац.

Ванга ју је зауставила:

– Нећу твој новац, поклони ми шал који си донела!

СУСРЕТ С НЕПОВЕРЉИВИМА: „Ванга је била врло груба према људима које је сматрала злим и није се устручавала да јавно говори о њиховим непочинствима. Такође, увек је могла да осети оне који су јој приступали с неповерењем – осетила би њихову сумњу чим јој приђу.

– Дан је био летњи, врућина велика… Онакво време кад ти се ништа не ради, кад ти је тешко и да помериш руку. Али људи су стрпљиво чекали, а ред се протезао далеко из дворишта на улицу. Свако је дошао због своје муке… У том реду био је и мој деда. Службено се задесио у том крају, а пошто су му колеге рекле да се још нико није вратио из Петрича а да није видео Вангу, дошао је и он. Иначе није веровао ни у каква бајања, враџбине, прорицање, а посебно не у некакву урођену видовитост.

После четири сата исцрпљујућег чекања под врелим сунцем, дошао је и на њега ред да га Ванга прими.

Али још није честито ни прекорачио праг, кад му је она подвикнула:

– Ти се врати! Зашто си дошао? Кад не верујеш, немам шта да ти кажем!

Постиђен, мој деда се окренуо и изашао из дворишта праћен погледима стотина људи који су чекали у дворишту.“ (Казивање у једној емисији на националној бугарској телевизији)

ВИДЕЛА ЈЕ СВЕ: Вангу је посетио један либански новинар. Није веровао у њене моћи и дошао је да је раскринка. Али било је потребно само неколико минута да се преобрати. Овако је препричао сусрет с њом:

– Ванга је седела на каучу застртом ћебетом с наранџастим и плавим шарама. Уз један зид био је постављен електрични шпорет и на њему се нешто кувало. У соби је било још неколико посетилаца који су ћутали… Одједном, Ванга је подигла главу и рекла снажним, самоувереним гласом:

– Новинар из Либана нека ми приђе! Дођи и седни овде!

Окренула се према мени, а ја сам имао осећај да гледа у моју душу.

– Слушај – рекла ми је – твоји мајка и отац живе у Либану. Т си новинар већ дванаест година, али тек 1982. и 1983. постићи ћеш велики успех у том послу. Имаћеш укупно седморо деце, а кад напуниш 42 године, бићеш сведок великог рата. Не могу сада да ти кажем ко ће га започети и ко ће све ратовати – изговорила је готово у даху.

Изашао сам ошамућен.

А 1984. почео је рат у Сирији који је Ванга најавила.

А КАД ВАНГА ВИДИ СМРТ: Ванга обично прећути кад види нечију смрт, али веома често, кад човек коме није рекла страшну истину, изађе из њене собе, поверава се људима из своје околине.

У децембру 1993. године, приликом хапшења трговаца дрогом рањен је службеник министарства унутрашњих послова, капетан Дафин Тодоров. Док су се лекари борили за његов живот, супруга капетана Тодорова дошла је код Ванге. После њеног одласка, Ванга каже сестричини:

„Гледам у коцку шећера, млад, леп младић. И други који су с њим све су млади и лепи младићи. Видим лепе очи, лепо лице, прелеп. Видим гроб. Шта да радим, како да кажем истину? Ако кажем, жена ће пасти преда мном. Рекла сам јој да дође 10. јануара, опет са коцком шећера.“

Ванга је знала да ће капетан до тада бити мртав, позвала је његову жену да је утеши. И заиста, капетан Дафин Тодоров умро је 24. децембра.

Познат је још један пример: млад човек који дуго у браку нема децу долази код Ванге са својом супругом да је питају хоће ли им Бог дати пород. Ванга готово љутито одговара:

– А шта ће теби деца? Боље иди кући!

Пар полази незадовољан и огорчен таквим сусретом са пророчицом. А Ванга каже укућанима:

„Овај човек ће умрети! Жели децу! Шта ће му?“

И заиста, само месец дана касније човек је смртно страдао у саобраћајној несрећи.

ОВО СУ ТИ ПОСЛЕДЊИ МЕСЕЦИ: Ипак, било је и случајева кад је Ванга у лице говорила људима да ће умрети. Један од таквих је и сусрет са професором Николом Сипковенским, који је истраживао феномен видовњаштва и о Ванги снимао филм. Очевици тврде да се професор према Ванги понашао грубо и увредљиво, и да јој је на крају рекао да он не верује у паранормалне појаве:

– Ванга, ти ниси никакав феномен, већ лажов. Због тога скупљам своје ствари и одлазим. Видећемо се за шест месеци.

Одговорила му је одсечно:

– Нећемо се видети! Ових шест месеци су ти последњи.

Професор Сипковенски умро је од рака тачно шест месеци касније. Његов филм о Ванги остао је незавршен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВУЧИЋ У ВАРНИ СА ПРЕДСЕДНИЦИМА ВЛАДА Румуније, Бугарске и Грчке, следећи Самит квадрилатерале у Београду у децембру

ПОКРЕТ ЛЕВИЈАТАН ПОД ЛУПОМ ПОЛИЦИЈЕ: Брину о животињама, а носе фантомке и прете батинама! ХУМАНИСТИ ИЛИ ХУЛИГАНИ

(ФОТО) ОВО ЈЕ МАНИЈАК КОЈИ ОНАНИШЕ ПРЕД ДЕЦОМ ИСПРЕД ШКОЛЕ! Нишлијка успела да услика ПСИХОПАТУ КОЈИ СПОПАДА ЂАКЕ!

Црвена линија: Нагли преокрет Америке према смрвљеној земљи Блиског истока

Чеку: Имаћемо најсавременије оружје за одбрану Косова

Народни посланик тешко повређен у саобраћајној несрећи

Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
31°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat