Printscreen
Друштво Србија

Ови ДЕЛОВИ БЕОГРАДА би због клизишта могли да буду СКРОЗ УНИШТЕНИ!

Озбиљан проблем је градња стамбених објеката на месту клизишта.

ВЕЛИКА АНКЕТА о статусу Косова и Метохије

Клизишта по Београду нису алармантна од скоро, напротив, годинама уназад угрожавају безбедност људи, објеката и инфраструктуре. Једна од критичних насеља су Звездара, Миријево, Карабурма, Лешће, Мала Моштаница, Умка, Гроцка и западна падина Савског венца где је и култна улица Сердар Јола.

Ради се о озбиљном проблему на свим аспектима, јер таква врста земљишта захтева припрему за било какву градњу. Само једна већа киша може да направи катастрофу већих размера.

ПОГИНУЛИ ОТАЦ И ЋЕРКА (8), МАЈКА ТЕШКО ПОВРЕЂЕНА: Тешка саобраћајна несрећа код Житорађе! ШЛЕПЕР ИЗГУБИО КОНТРОЛУ И УДАРИО У АУТО

Свако ко се одлучи да зида кућу без предходно добијене грађевинске дозволе која укључује и геофизичко испитивање терена и статичке процене, страхује од тога да угрози цело насеље и направи катастрофу већих размера. Стручном анализом у катастру клизишта и нестабилних падина евидентирано је 1.155 локација у Београду где се тло помера. Од овог броја 602 тачке са шумадијске стране су активне и могу свакога часа да се покрену, ако их киша „погура“.

Миријево

Клизиште је већим делом маскирано и моделирано насипањем и изградњом насеља. Активно је у делу изворишне челенке Миријевског потока и у зони циглане „Трудбеник“. У изворишном делу потока је делимично под шумом.

РХМЗ УПОЗОРАВА! Ове делове Србије ускоро ће погодити ЈАКИ ПЉУСКОВИ СА ГРМЉАВИНОМ!

Звездара/Карабурма

Парк шума Звездара – Пространо клизиште које захвата североисточне падине Звездаре и насеље Карабурма. Клизиште је активно нарочито у зони Партизанског пута, где је под шумом, као и у зони изнад улице Маријане Грегоран.

Ово о Харадинају не зна ни ЦИА ни БИА: НЕ ЗНА ЗАШТО ЈЕ МУСЛИМАН, ПИЈЕ НА РАМАЗАН, БИЈЕ ЖЕНУ, ТРОШИ 80 000 ЕВРА НА ЛЕТОВАЊЕ…

Винча

Непосредно приобаље Дунава,клизишта су веома активна и дубока у неогеним седиментима. Угрожавају насеље, саобраћајнице и земљиште. Терен је под ретком шумом, углавном је под културама.

Авалски пут – Раковица – Ресник

У зони Ресника према Кружном путу умирена дубока клизишта, са секундарним плићим клижењем. У зони Авалског пута активна клизишта која делом угрожавају саобраћајницу.

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ ДЕВОЈКА КОЈА ЈЕ ГУРНУЛА ДРУГАРИЦУ СА МОСТА ВИСОКОГ 18 МЕТАРА: Нико не верује да јој је жао, а сада јој прети оптужница

Калуђерица – Мали и Велики Мокри Луг

Активна клизишта у изворишној челенци Лештанске реке и у зони Малог и Великог Мокрог Луга (изворишни део Мокролушког потока). Угрожавају насеље, аутопут и земљиште. У зони испод аутопута терен је непошумљен.

Шта је допринело стварању клизишта?

Људски фактор је један од највећих узрочника што се помера тло. Престоница се ширила, а грађани су крчили зелене површине. Шуме су постале голети, а проблем праве и пропусне септичке јаме, којих и данас има у деловима града где нема канализације.

Додатни проблем јавио се после изградње хидроцентрале „Ђердап“. Сава и Дунав су подигли ниво, те су створили додатни притисак на обале.

(ВИДЕО) КОНАЧНО СЕ ОГЛАСИО И ШЕШЕЉ: Ово је његов став око идеје разграничења са Албанцима

Након мајских поплава 2014. године у Београду се покренуло 127 клизишта. Највећи број нестабилних локација евидентиран је у Лазаревцу – чак 39. У Сопоту земља се покренула на 27 места, док је у Гроцкој тло било активно на 34 локације. Младеновац је био најмирнији, са свега четири критичне падине. На територији 11 централних градских општина земља је „шетала“ на 45 места. За санацију ових локација било је потребно 1,13 милиона евра.

СИН ПОЛИЦИЈСКОГ ГЕНЕРАЛА УХАПШЕН ЗБОГ ПЉАЧКЕ КУЋЕ САШЕ ПОПОВИЋА! Директору Гранда покрали 100.000 евра, а он је један од осумњичених

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО/ФОТО) УХАПШЕН ЧУВЕНИ БРАЗИЛСКИ ДОКТОР ГУЗА: Банкарки (46) у задњицу убризгао опасну хемикалију, умрла је после само неколико сати!

Трамп гура Ердогана ка Русији, али не и ка изласку из НАТО-а

(ВИДЕО) РУСИ ПРОМОВИСАЛИ НАЈНОВИЈИ БОМБАРДЕР: Нови тупољев биће права ноћна мора за непријатеље!

(ВИДЕО) ЗАСАДИО МАРИХУАНУ ПА СЕ ХВАЛИ: Чека бербу и рекламира се по друштвеним мрежама

ДРАМА У БУДВИ! Спасено седам туриста са једрилице

Извор: alo.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
30°
Sat