Printscreen
Дијаспора

ОВАКО СЕ ЧУВА ЋИРИЛИЦА У РАСЕЈАЊУ: Отворене прве српске библиотеке у Немачкој!

Очување националног идентитета српског народа немогуће је без очувања његовог основа, а то је ћирилица. Свесни те чињенице Срби у немачкој покрајини Баден-Виртемберг и у самом главном граду Штутгарту побринули су се да њихови потомци не забораве српски језик и ћирилићно писмо. Они су успели да од ове године организују српску допунску наставу, после редовне наставе у немачким школама, коју похађа више стотина малишана из српских породица.

Деца радо посећују наставу и да је више редовних наставника у школама које организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије из Београда у одличној сарадњи са Генералним конзулатом Србије у Штутгарту, било би далеко више ученика – тврде ангажовани родитељи.

(ВИДЕО) Напад дроновима на Мадура – ИМА ПОВРЕЂЕНИХ!

Од генералног конзула Божидара Вучуровића смо недавно чули, да је после две посете министра просвете Младена Шарчевића Штутгарту, иницијативу родитеља и Генералног конзулата за што више ученика у нашим школама, министар оценио као прихватљиву и преко потребну. Зато Министарство планира да од јесени ове године повећа број квалификованих наставника не само у Баден-Виртембергу него и у неким другим немачким покрајинама.

Баш због све већег броја ученика наше допунске школе, Божидар Вучуровић је са неколицином ангажованих родитеља и наставника покренуо иницијативу формирања библиотеке са српским издањима књига намењених деци и омладини.

КРВАВО УБИСТВО У БЕОГРАДСКОЈ КАФАНИ ВУК КАРАЏИЋ: Обрачун келнера и двојице шофера у Скадарлији

Шта нам вреди све већи број ученика у допунским школама – рекао нам је генерални конзул, ако ти ученици после наставе у допунским школама или заврштека осмогодишњег школовања, не могу да прочитају ниједну књигу на њиховом матерњем језику!

Договорено- учињено! Генерални конзул се обратио на адресе неколико институција у Београду, наставници библиотекама својих матичних школа а родитељи су кренули по „приватној линији“ у сакупљање књига за нову српску библиотеку у Штутгарту.

Наставница Татјана Бакић Поповић, генерални конзул Божидар Вучуровић и араднице Градске библиотеке Падила Сергата и Реслер Карин

КФОР СЕ ОГЛАСИО ПОВОДОМ БЛОКАДЕ: Газиводе нису блокиране, нисмо преузели КОНТРОЛУ НАД БРАНОМ И ХИДРОЕЛЕКТРАНОМ!

Идеју оснивања „Српске библиотеке за децу и омладину“ прихватиле су и сараднице Градске библиотеке у Штутгарту госпође Карин Реслер – руководилац дечијег одељка и сарадница истог одељка госпођа Падила Сегрета. Тако је у Градској библиотеци, поред већ постојећег одељка енглеске литературе за децу и омладину отворен као други, посебан одељак наш, српски део са више од 700 из Србије донираних књига!

Донације књига стигле су од Завода за унапређивање образовања и васпитања и Министарства просвете из Београда, затим Основне школе из Инђије, приватних донатора и наставника. У велелепној грађевини Градске библиотеке у Штутгарту, недавно је јавности приказан одељак српске библиотеке. Књиге ће моћи да се изнајмљују а ускоро ће бити на интернет страници библиотеке објављени наслови књига. Наши ученици који често посећују библиотеку ради изнајмљивања немачке литературе потребне у редовној настави, сада могу да сврате и до „свог“ одељка.

ОГЛАСИО СЕ БРАТ НЕСТАЛЕ НОВОСАЂАНКЕ: Била је са мном у граду и од тада јој се ГУБИ СВАКИ ТРАГ!

Поменимо да је и до сада било неколико појединачних примерака српских књига, заједно са хрватским, бошњачким и македоским издањима, али је ово први пут да су све српске књиге у великом броју пласиране на једном месту.

(ВИДЕО) НАЈВЕЋИ БАКСУЗ У ИСТОРИЈИ! Овакво извођење пенала у животу нисте видели!

Генерални конзул Вучуровић нам је рекао да је припемљено још око 2.000 књига које су из Србије већ допремљене у конзулат. Оне ће бити додељене школским библиотекама у оснивању у нашим клубовима у Манхајму, Карлсруеу, Штутгарту, Зинедлфингену и Ројтлингену. Уколико наши земљаци имају добро очувана издања српских књига за децу и омладину могу да их уступе поменутим библиотекама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЛЕТО СЕ ВРАТИЛО У ПУНОМ СЈАЈУ: Недеља широм Србије сунчана, веома топла и спарна, наредних 7 дана заборавите на кишобране!

КИТАРОВИЋ: Олуја је била БЕСПРЕКОРНА АКЦИЈА, захваљујемо хрватским генералима!

ПОМЕН ЖРТВАМА ОЛУЈЕ, данас у цркви Светог Марка

ТУГА! ПРЕМИНУО МЛАДИЋ КОЈИ ЈЕ ПАО СА ЗГРАДЕ ДА БИ ЗАРАДИО ЗА ШКОЛАРИНУ: Борио се у болници данима, али није издржао…

(ФОТО) МОСКВА СНИМА ФИЛМ О КОСОВУ! Русија улаже милионе у екранизацију ЛЕГЕНДАРНЕ АКЦИЈЕ РУСКИХ ПАДОБРАНАЦА на приштинском аеродрому Слатина!

Извор: novosti.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon